Menu
Home Novosti Menu
Blog

Kronike plesnog podija: Elektronički Panoptikum

11.11. - 17.11.

  • Arsen Pavešić I Foto: Facebook
  • 11 November 2021

15.11.1990. Razotkrivena prijevara oko izvedbe pjesama dua Milli Vanilli

Jedna od najpoznatijih afera na glazbenoj sceni s kraja 20.st. svakako je ona vezana za njemačku dance-pop atrakciju, tandem Milli Vanilli, u kojoj je otkriveno da Fab Morvan i Rob Pilatus nisu otpjevali nijednu pjesmu, čak štoviše, da uopće ne znaju pjevati i da jako loše barataju engleskim jezikom. Prva sumnja pojavila se tijekom njihovog prvog intervjua na MTV-u. Skandal je izbio nakon što je otkriveno da su svoj hit ''Girl You Know It’s True'' izveli na playback, tijekom nastupa u živo, u srpnju ’89. Krajem godine, u javnosti se pojavio i pjevač Charles Shaw koji je tvrdio da je jedan od trojice pjevača koji zapravo pjevaju pjesme Milli Vanillija. Kritičari i mediji su ih dodatno uzeli na zub, nakon što je, u ožujku ’90., objavljen razgovor s Robom Pilatusom, u kojem je izjavio kako su Milli Vanilli veći glazbeni talenti od Elvisa, Boba Dylana, Paula McCartneya i Micka Jaggera. Medijski linč nastavio se tijekom čitave 1990. godine, a u studenom je menadžer Milli Vanillija, Frank Farian, sazvao konferenciju za tisak, u kojoj je obznanio da su Morvan i Pilatus dobili otkaz i priznao kako nisu otpjevali nijednu pjesmu. Rob Pilatus je, u razgovoru za LA Times, po prvi put to i potvrdio, uz opravdanje da su i on i Morvan doista pjevači, ali da im Frank Farian nije dopustio da pjevaju. Tjedan dana kasnije, Milli Vanilliju je oduzeta nagrada Grammy za najboljeg novog izvođača. Početkom ’91. objavljen je album ''The Momenth of Truth'' pod imenom The Real Milli Vanilli, u kojem su bili Brad Howell i John Davis, pravi pjevači Milli Vanillija. Album je čak polučio jedan hit, ''Keep On Running'', ali bez daljnjeg značajnijeg uspjeha. Rob Pilatus je preminuo 1998., od trovanja lijekovima i droge, a Fab Morvan je, 2003., objavio solo album, ''Love Revolution''. Trenutno živi u Amsterdamu.

15.11.1977. Grupa Bee Gees objavljuje soundtrack filma ''Saturday Night Fever''

Soundtrack iz legendarnog disko filma ''Saturday Night Fever'' grupe Bee Gees, do danas, je ostao jedan od najprodavanijih albuma svih vremena i drugi najprodavaniji soundtrack u povijesti. Ispred njega je samo onaj Whitney Houston, iz filma ''Tjelohranitelj''. Iako su Bee Gees, dotad, već bili etablirano glazbeno ime s 15-ak objavljenih albuma, upravo se ovo izdanje smatra prekretnicom u njihovoj karijeri. Na valovima popularnosti disko klubova u SAD-u, hitovi ''How Deep Is Your Love", "Stayin' Alive", "Night Fever" i "More Than a Woman" osvojili su svijet i postali glazbeni evergreenovi. U ožujku ’78. prva dva mjesta na američkoj top ljestvici singlova držali su Bee Gees s ''Night Fever'' i ''Stayin’ Alive'', što se nije dogodilo još od prvog vala Beatlesa. Čak štoviše, među prvih deset top singlova bilo je pet pjesama Bee Geesa pa ih se, s pravom, smatra najvećim zvijezdama disco glazbe. Zanimljivo je da glazba Bee Geesa izvorno nije bila planirana za film. Na snimanju je korištena glazba Steviea Wondera i Boza Scaggsa koja je, u post-produkciji, zamijenjena s Bee Gees, što je potvrdio i John Travolta, glavni protagonist filma ''Saturday Night Fever''. Bee Gees su za ovaj soundtrack osvojili pet nagrada Grammy: album godine, produkciju godine, najbolju pop izvedbu kao duo i grupa s vokalom i najbolji aranžman.

11.11.1980. Britanska skupina Visage objavljuje svoj prvi, istoimeni album

Album ''Visage'' britanske synth-pop grupe Visage, poznat po hitu ''Fade to Gray'', do danas je ostao jedan od karakterističnih albuma s početka 80-ih koji je kombinirao synth-pop i new wave, a bend je postao sinonim za New Romantics modu. Bend su osnovali Midge Ure i Rusty Egan u Londonu 1978. Egan je, u to vrijeme, radio kao DJ u klubu Billy's, u tandemu sa Steveom Strangeom, bivšim članom new wave bendova The Moors Murderers i The Photons. Eganov prvi bend zvao se The Rich Kids, čija se pjesma ''The Dancer'' našla i na albumu ''Visage''. Konačnoj postavi benda Visage priključio se Strange kao pjevač, klavijaturist Ultravoxa Billy Currie te trojac iz post-punk grupe Magazine: gitarist John McGeoch, klavijaturist Dave Formula i basist Barry Adamson. Visage je svoje prve pjesme snimio kod producenta Martina Rushenta (The Human League) u Berkshire, a objavljen je prvo na nezaivsnoj etiketi Radar Records. Prvi singl s albuma, "Tar", izašao je u rujnu '79., ali bez značajnijeg uspjeha. No, prije izlaska drugog singla, bend (a i čitav New Romantics pokret) pogurao je, ni manje-ni više, nego David Bowie koji je posjetio klupsku večer Strangea i Egana u klubu Blitz i pitao ih žele li se pojaviti u njegovom novom spotu za pjesmu "Ashes to Ashes''. Izlazak albuma i drugog singla, ''Fade to Gray'', gotovo godinu dana kasnije, članovi Visagea dočekali su sa statusom lokalnih glazbenih ikona, a nakon što im je album objavio i Polydor, postali su prve zvijezde New Romanticsa...

Ukratko…

11.11.1996. Tricky objavljuje svoj drugi album ''Pre-Millennium Tension''.

14.11.1966. Rođen američki reper i diskograf Joseph 'Run' Simmons (Run DMC).

15.11.1945. Rođena pjevačica Anni-Frid Lyngstad iz grupe ABBA.

15.11.1968. Rođen američki reper Russell Tyrone Jones aka Ol' Dirty Bastard.

Prošlu epizodu iz serijala 'Elektronički Panoptikum' pročitajte OVDJE.

Next Page
Loading...
Loading...