Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Kronike plesnog podija: Elektronički Panoptikum

9.12. - 15.12.

  • Arsen Pavešić I Foto: Facebook
  • 9 December 2021

10.12.1973. Otvoren klub CBGB u NYC

Iako tijekom 32 godine poslovanja, u klubu CBGB, (koliko je poznato) nikad nije održan neki party elektroničke glazbe, njegov je kultni status utjecao na nekoliko generacija glazbenika, među kojima su neki odigrali bitne uloge u glazbenoj evoluciji, uključujući i elektroniku. Njegov naziv, odnosno skraćenica, nam pak poručuje nešto što nema veze niti s elektronikom, ali niti s glazbom po kojoj je postao poznat (punk, new wave i sl.). CBGB, naime znači Country, BlueGrass and Blues, a puno ime je uključivalo još jednu skraćenicu - OMFUG (Other Music For Uplifting Gormandizers). Nastao je na ostacima nekadašnjeg bikerskog kluba Hilly's (prema vlasniku Hillyju Kristalu), u poznatom kvartu Bowery, u East Villageu (Manhattan). Do evolucije kluba Hilly's u CBGB došlo zbog lošeg poslovanja, uslijed kojeg je Hilly Kristal, u suradnji s nekoliko lokalnih promotora, počeo organizirati koncerte. Među prvima koji su ondje nastupali bili su bendovi kao npr. Television, Ruby and The Rednecks ili Magic Tramps te neki koji će se, u kasnijoj fazi, baviti i elektroničkom glazbom (Suicide, The Fast). Do kraja 70-ih, CBGB je, polako gradio, svoj status, među generacijom koja je lutala negdje između post-disca, punka i new wavea te postao dom bendovima poput Ramonesa, Blondie, Patti Smith Group, Talking Headsa, The Cramps, B-52's, Joan Jett & the Blackhearts itd. Tijekom 80-ih i 90-ih, klub je proširio svoj glazbeni profil i na hip-hop i hardcore. Problemi su, za klub, počeli u novom mileniju, nakon drastičnih poskupljenja najamnina za poslovne prostore na čitavom Manhattanu, zbog čega je Hilly Kristal upao u dugove. Nakon nekoliko sudskih sporova, Kristal je, 2006., sklopio nagodbu prema kojoj mu je oprošten dio duga, pod uvjetom da napusti prostor do kraja godine. Posljednji koncert u CBGB-u, održala je 15.10.2006. Patti Smith.

14.12.1991. Održan prvi Mayday

Mayday koji će, upravo ovog tjedna, napuniti 30 godina, danas je poznat kao najdugovječniji event elektroničke glazbe. No svojedobno je bio poznat i po raznim pričama oko toga kako je dobio ime. Vjerojatno je najpoznatija ona prema kojoj ga je dobio po Derricku Mayu, što je potpuno netočno, iako je May, od 1987. do 1993., čak i koristio pseudonim Mayday, na nekim svojim izdanjima, a potom i nastupao na Maydayu. Druga dilema vezana je uz tradicionalno prazničko slavlje 1.svibnja (u nekim zemljama znanom i kao Mayday). Poveznica s prvomajskom proslavom potvrđena je već na drugom Maydayu, održanom 30.04.'92. u Kolnu, a otad je, gotovo svake godine održan upravo tog datuma, na više lokacija (uz još barem jedan 'zimski' Mayday). Ipak, ostaje misterija zašto se prvi Mayday tako nazvao, kad je održan usred prosinca... Prije svega, potrebno je znati da je prvi Mayday održan u znak protesta zbog gašenje kultne istočnoberlinske radio postaje Jugendradio DT64, na kojem je, prvu emisiju o techno glazbi u Njemačkoj vodila Marusha. Njen tadašnji dečko, Fabian Lenz (DJ Dick), njegov brat Westbam i ostatak Low Spirit ekipe, pozvali su prvu techno generaciju na bunt i, za tu priliku su iskoristili poznati radio znak za uzbunu - Mayday. Party je održan u Hali Weissensee, u Pankowu, nekoć poznatoj rezidencijalnoj četvrti vlade DDR-a. Pred oko 5000 posjetitelja, nastupili su Frank de Wulf, Westbam, Sven Väth, Dick, Rok, Tanith, Dave Angel, Moneypenny, Sascha, Marusha, Mate Galic, Neutron 9000 i Pure Energy te live actovi Ravesignal, Speedy J, Mental Overdrive, The Hypnotist. U istoj hali, Mayday je održan još '92. i '93., u zimskom terminu, nakon čega se nastavio održavati dva puta godišnje na više lokacija.

15.12.1975. Parliament objavljuje album ''Mothership Connection''

''Mothership Connection'' je četvrti album skupine Parliament, a do danas se smatra najboljim izdanjem združenih funk kolektiva Parliament-Funkadelic i jednim od najboljih funk albuma u povijesti s velikim utjecajem na jazz, hip-hop, rock i elektroniku. Osim toga, album je proglašen ishodištem afrofuturizma, kulturološkog pokreta na kojeg su se pozivali i techno pioniri iz Detroita. Tome u prilog ide i futuristička estetika cijelog albuma i kostimi koje su članovi benda nosili na nastupima - zamisao Georgea Clintona, inače velikog fana serije ''Star trek''. Osim Clintona, Bootsyja Collinsa i Berniea Worrella koji su i na ovom albumu bili glavni nositelji, kolektivu su se priključili i Maceo Parker i Fred Wesley, trubači Jamesa Browna. Stvari s ''Mothership Connectiona'', do danas su semplirane nebrojeno puta. Među onima koji su posudili njegove djelove dominiraju hip-hop zvijezde kao npr. Dr Dre, Snoop Dogg, Ice Cube ili Warren G, ali i niz imena iz svijeta elektronike poput Digital Undergrounda, Mood II Swinga, Alexa Gophera ili Royksoppa.

Ukratko…

9.12.1971. Rođen Geoff Barrow, multiinstrumentalist grupe Portishead.

9.12.1992. Britanski duo Utah Saints objavljuje svoj prvi, istoimeni album.

10.12.1957. Rođen britanski kompozitor Paul Hardcastle.

12.12.1915. Rođen američki pjevač i glumac Frank Sinatra.

Prošlu epizodu iz serijala 'Elektronički Panoptikum' pročitajte OVDJE.

Next Page
Loading...
Loading...