Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Kronike plesnog podija: Elektronički Panoptikum

2.12. - 8.12.

  • Arsen Pavešić I Foto: Facebook
  • 2 December 2021

2.12.1995. Otvoren klub The End u Londonu

Bloomsbury distrikt, u londonskom West Endu, poznat po brojnim kulturnim ustanovama, poput British Museuma, al ii kao ekskluzivna stambena četvrt, od 1995. do 2009. bio je i clubbersa destinacija, budući da se ondje išlo u kultni The End, klub kojeg su vodili Layo Paskin (Layo & Bushwacka) i Richard West aka Mr C. Zgrada u koju se smjestio The End, u 19.st. je bila konjušnica britanske pošte. Klub je projektirao arhitekt Douglas Paskin (Layov otac), a kasnije se, kao voditeljica marketinga, u rad kluba uključila i Layova sestra Zoe. Zahvativši zlatne godine londonskog clubbinga, u drugoj polovici 90-ih, The End je radio svakodnevno. Glazbena shema je, otprilike, izgledala ovako: subotom je na programu bio house i techno, petkom d'n'b/breakbeat (kasnije bass), dubstep srijedom, indie ponedjeljkom, četvrtkom disco, a utorak je ostao jedini dan koji nije bio glazbeno definiran, ali težilo se, gotovo uvijek, da tog dana nastupa barem jedan live band/act. Valja napomenuti kako je, tih godina, Mr C bio već prilično poznat, doduše ne toliko kao DJ, koliko kao MC u dance/pop grupi The Shamen pa je vijest da, upravo on otvara novi klub u Londonu, snažno odjeknula na lokalnoj sceni. S druge strane, Layo je tek trebao dočekati svoje glazbene uspjehe kroz tandem Layo & Bushwacka koji će '99. izbaciti svoj prvi hit ''Deep South''. Objavila ga je etiketa End Recordings koju su Layo i Mr C pokrenuli paralelno s klubom. The End je predstavljen kao klub za clubbere kojeg otvaraju clubberi. I doista je napravio iskorak u smjeru o kojem se, dotad, nije razmišljalo u nijednom klubu. Primjerice, u klubu se nalazila fontana kroz koju je svježa voda tekla cijelu noć - drugim riječima, besplatna voda za piće za goste slabije kupovne moći. Douglas Paskin, u suradnji sa svojim sinom, projektirao je i konstruirao hidraulični plesni podij koji je utjecao na bolove u nogama plesača. Dizajn interijera bio je prilično jednostavan i, ponajprije, u službi zvuka, što je bila još jedna rijetkost u tadašnjim klubovima. Danas, 12 godina nakon zatvaranja, bivši vlasnici vole reći kako su prvi, među gradskim klubovima počeli voditi računa o tome da osoblje i redari budu prijateljski nastrojeni, da piće uvijek bude rashlađeno, da uvijek ima papira u WC-u i o svim onim sitnicama koje živciraju svakog clubbera/icu.

4.12.1967. Rođen Adamski

Adam Paul Tinley, DJ, producent i pjevač, poznatiji kao Adamski, Adam Sky ili Sony Ericsson, svojom osebujnošću, ekscentričnošću i karizmom, već više od 30 godina prkosi glazbenoj industriji i ne da se strpati u ropotarnicu one-hit-wondera, iako realno to i jest - većina ga i danas pamti ponajviše po hitu ''Killer'' koji je lansirao i Sealovu glazbenu karijeru. No, Adamski je dugo čekao taj trenutak slave, budući da je svoj prvi band The Stupid Babies, osnovao sa svega 11 godina, u rodnom Lymingtonu. On je svirao gitaru, a njegov petogodišnji brat Dominic je pjevao. Možda djeluje smiješno, ali The Stupid Babies su, na kućnom kazetofonu, snimili nekoliko pjesama i poslali kazete na nekoliko radijskih postaja. Jedna je završila u rukama Johna Peela, na BBC Radio 1 koji je, u večernjim šihtama počeo puštati njihovu pjesmu ''Babysitter''. Adamski je 80-e proveo svirajući u nekoliko punk bendova, a kraje dekade se počeo zanimati za DJ-ing. Nakon svega nekoliko nastupa, Adamski se, 1989., našao u žarištu rave pokreta i ubrzo počeo nastupati na rejvovima pred više tisuća ljudi. Iste je godine objavio i prvi singl, ''N-R-G'', nakon čega je, svoj DJ set, pretvorio u live, na kojem mu se priključilo i nekoliko MC-a, a između ostalih i Seal. Adamski je, početkom 90-ih, objavio 3 albuma (+1 live), od kojih je najpoznatiji ''Doctor Adamski's Musical Farmacy'' iz 1990., na kojem se i nalazi ''Killer''. Potom ga, u produkcijskim vodama, nije bilo sve do '99., kad objavljuje ''Killer - the best of Adamski''. U novom mileniju mijenja ime u Adam Sky, a potom i u Sonny Ericsson. Prošle je godine, ponovno kao Adamski, objavio povratnički album ''Free To Kill Again'', na kojem se nalazi 9 stvari, ponovno baziranih na - ''Killeru''...

8.12.1943. Rođen Jim Morrison

Ako govorimo o Doorsima, onda bismo svakako, prije Morrisona, s elektroničkom glazbom mogli povezati jednog drugog člana benda - klavijaturistu Raya Manzareka, kako po njegovom kasnijem samostalnom radu (future jazz/electric blues), tako i po njegovoj ulozi u Doorsima, u kojima je bio najzaslužniji za progresivnost njihove glazbe. Manzarek jest bio svojevrsni glazbeni genijalac, no Jim Morrison je bio i ostao jedan od onih ''larger than life'' likova. Iako se, tijekom života, volio predstavljati, ponajprije kao pjesnik, na Morrisona danas gledamo kao na kulturološku ikonu i jednog od najkarizmatičnijih frontmana suvremene glazbene scene. I Doorse koji su djelovali svega 5-6 godina, danas se ističe među simbolima glazbe i hipi pokreta iz druge polovice 60-ih godina. Jim Morrison, u tom kontekstu, ima neupitno jedinstvenu ulogu. Naime, njegov otac, admiral George Stephen Morrison, bio je, 1964. zapovjednik američke flote koja sudjelovala u čuvenom incidentu u Zaljevu Tonkin, u južnokineskom moru, nakon kojeg je došlo do eskalacije rata u Vijetnamu. Godinu dana kasnije, Jim Morrison je osnovao grupu The Doors, a vijetnamski rat jepostao glavna preokupacija njegove generacije. Poznato je kako je Morrison, u početku, čak i tajio svoje porijeklo pričom da su mu roditelji stradali u prometnoj nezgodi. Iako su se, krajem 60ih, Doorsi našli u epicentru američkog, hipijevskog glazbeno aktivističkog pokreta, njihova glazbena vrijednost prepoznata je tek kad su prestali s radom. Doorsi nisu zvučali kao većina njihovih suvremenika te su, kasnije, opisivani i kao bend ispred svog vremena. To, nažalost, Jim Morrison, nije doživio. U ožujku '71., pronađen je mrtav, u jednom stanu u Parizu, u kojem je boravio s djevojkom Pamelom Courson.

Ukratko…

3.12.1990. Michael Cretu aka Enigma objavljuje svoj prvi album ''MCMXC A.D.''

4.12.1969. Rođen američki reper i izdavač Jay Z.

6.12.2019. Britanski glazbenik Burial objavljuje kompilaciju ''Tunes 2011 to 2019''

6.12.1962. Rođen britanski glazbenik Ben Watt (Everything But The Girl).

Prošlu epizodu iz serijala 'Elektronički Panoptikum' pročitajte OVDJE.

Next Page
Loading...
Loading...