Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Kronike plesnog podija: Elektronički Panoptikum

16.12. - 22.12.

  • Arsen Pavešić I Foto: Facebook
  • 16 December 2021

16.12.1967. Otvoren prvi klub Pacha, u gradiću Sitgesu

Jedan od zaštitnih brendova clubbinga na Ibizi, a danas i svjetski poznata klupska franšiza, krenula je iz turističkog gradića Sitgesa, nedaleko Barcelone, gdje je Ricardo Urgell, početkom 60-ih, vodio školu skijanja na vodi. Nakon nekoliko sezona, Urgell je odlučio ondje otvoriti disko klub Pacha, ujedno i prvi disko klub u Španjolskoj. Urgell, već '68. kupuje teren na Ibizi i to na močvarnom području Ses Feixes blizu Ciudad de Ibiza, gdje počinje graditi svoj najpoznatiji klub. Pacha na Ibizi otvara se 1973. i, po mnogočemu se smatra pretečom modernih klubova, od same arhitekture i interijera do modela bukiranja DJ-a i suradnje s glazbenim promotorima timovima. Pacha je i prvi klub na Ibizi koji je prigrlio modernu elektroničku glazbu i prvi koji je glazbeni program povjerio nekom inozemnom crewu, ni manje, ni više nego Johnu Digweedu i Sashi koji su, uz pomoć lokalnog DJ-a Josea Padille pokrenuli Moondance partyje 1986. Idućeg ljeta, klub Pacha su posjetili i Paul Oakenfold, Danny Rampling i Nicky Holloway, a klupska i otočna atmosfera nadahnula ih je na organiziranje prvih DJ zabava u Londonu (Spectrum, Shoom i Trip). Među DJ legendama čije je karijere obilježila rezidencija u Pachi su Piti, Cesar de Melero, Juan Rivas Pippi, Alfredo, Maximo Zucchelli, Bob Sinclair, Benny Bennassi i dr. Pacha na Ibizi, danas, osim kluba uključuje hotel El Pacha, modnu liniju Pacha Collection & Accessories, izdavačku kuću Pacha Recordings te klupsku franšizu s klubovima u Madridu, Barceloni, Valeciji, Brazilu, SAD-u, Rusiji, Njemačkoj, Engleskoj, Egiptu, itd.

16.12.1946. Rođen Benny Andersson iz grupe ABBA

Göran Bror Benny Andersson rođen je Stockholmu u uglednoj građanskoj obitelji, u kojoj su mu ljubav prema glazbi prenijeli otac i djed, obojica harmonikaši u slobodno vrijeme. Sa šest godina i Benny počinje svirati harmoniku i to tradicionalnu, švedsku folk glazbu i šlagere. S 10 godina počinje svirati klavir, a s 15 već samostalno nastupa na plesnjacima po Stockholmu. S djevojkom Christinom Grönvall priključuje se grupi Elverkets Spelmanslag, za koju piše i svoja prva glazbena djela. 1964. počinje svirati klavijature u grupi Hep Stars, s kojom će ostvariti i prvi hit, ''Cadillac''. Hep Stars su, do kraja 60-ih, postali jedan od najpopularnijih pop bendova u Švedskoj s brojnim hitovima poput "Sunny Girl", "Consolation" ili "She Will Love You". Andersson upoznaje Björna Ulvaeusa 1966., s kojim će, 6 godina kasnije, osnovati grupu ABBA. Čuvena četvorka začeta je na festivalu Melodifestivalen, švedskom natjecanju za Eurosong, na kojem je Andersson upoznao pjevačicu Anni-Frid Lyngstad, a Ulvaeus Agnethu Fältskog. Ova dva para, '72. postaju ABBA, a '74 osvajaju Eurosong i globalnu slavu s pjesmom "Waterloo". Tijekom idućih 8 godina, Andersson i Ulvaeus postaju autori koji stoje iza planetarno popularne ABBA-e i potpisuju osam studijskih hit albuma. ABBA prestaje s radom '82., no autorski tandem Anderson & Ulvaeus nastavlja nizati uspjehe glazbom za kazalište i film. Dvojac potpisuje i poznati, povratnički mjuzikl ABBA-e, ''Mamma Mia!'' iz 1999. Članovi grupe najavili su povratak, novi album i turneju, još 2016. Album ''Voyage'' objavljen je 5.11. ove godine, a turneja slijedi u 2022.

18.12.1959. Rođen Daddy G, osnivač Massive Attacka

Grantley Evan Marshall odrastao je u multikulturalnom Bristolu, u kvartu, u kojem je dominirala druga ili treća generacija migranata s Kariba. Stoga ne čudi što je upravo ondje nastao prvi sound system The Wild Bunch kojem se Daddy G priključio 1982., kao DJ. Pored njega, u ulozi DJ-a bili su i Miles Johnson aka DJ Milo i Andrew Mushroom Vowles te crtač grafita, Robert Del Naja aka 3D kao MC. 1986. priključuju im se još dva repera, Willy Wee i Tricky, no dvije godine kasnije, članovi The Wild Buncha se razilaze. Daddy G, Robert Del Naja, Andrew Vowles i Tricky, 1988., osnivaju Massive Attack koji će, globalnoj glazbenoj sceni, donijeti novi glazbeni pravac - trip hop, inicijalno poznat i kao Bristol sound. Iako im prvi singl, ''Any Love'' nije polučio značajniji uspjeh, prvi album, ''Blue Lines'' iz 1991. postao je instant-klasik. Nakon albuma ''Protection'', ''Mezzanine'' i ''100th Window'', Daddy G se isključio iz rada Massive Attacka od 2001. do 2005., a prethodno su ga već napustili i Tricky i Vowles. Uslijedila je pauza sve do 2010., kad se Massive Attack vratio s Daddy G-em i albumom ''Heligoland''. Tri godine kasnije u Massive Attack se vratio i Tricky.

Ukratko…

16.12.1986. Kraftwerk objavljuje svoj deveti album, ''Electric Cafe''.

21.12.2012. Spot za ''Gangnam Style'' postaje prvi video na YouTubeu s milijardu pregleda.

22.12.1949. Rođeni Robin i Maurice Gibb iz grupe Bee Gees.

21.12.1940. Rođen američki glazbenik Frank Zappa.

Prošlu epizodu iz serijala 'Elektronički Panoptikum' pročitajte OVDJE.

Next Page
Loading...
Loading...