Menu
Home Novosti Menu
Blog

Kronike plesnog podija: Elektronički Panoptikum

30.12. - 5.1.

  • Arsen Pavešić I Foto: Facebook
  • 30 December 2021

31.12.1948. Rođena Donna Summer

LaDonna Adrien Gaines, poznatija kao Donna Summer, iz rodnog Bostona, nakon srednje škole odlazi u New York koji će, 10-ak godina kasnije postati svjetski epicentar disca, a u kojem će upravo ona biti okrunjena za ''kraljicu disca''. No nije sve to baš tako glatko išlo, čak štoviše, Donna je do tog statusa došla preko svog angažmana u Munchenu, u kojeg se doselila '68., kao dio ansambla mjuzikla ''Kosa''. U Njemačkoj je radila kao manekenka, a potom objavila i nekoliko singlova, kao Donna Gaines. Početkom 70-ih upoznaje talijanskog producenta Giorgia Morodera - susret koji se pokazao kao sudbonosan donio je, 1975., Donni i Giorgiu prvi veliki hit, ''Love to love you baby'', poznat po klupskoj verziji od 17 minuta, a potom i istoimeni album. Dvije godine kasnije, Donna i Giorgio izbacuju ''I feel love'', vjerojatno i najveći disco hit svih vremena, pjesma koja je obilježila kraj 70-ih i Donni Summer priskrbila titulu kraljice. Donna je dekadu zaključila sa sedam studijskih albuma i Greatest hits kompilacijom iz 1979. te, u 80-e ušla s novim soundom. Album ''The Wanderer'' iz 1980. bio je mješavina new wavea i pop rocka. Donna Summer nastavila je uspješnu glazbenu karijeru i tijekom 80-ih i početkom 90-ih, no nikad više nije ponovila uspjeh iz disco perioda. Posljednji, božićni album ''Christmas Spirit'' snimila je '94., a '96. je objavljen i album ''I'm a Rainbow'', snimljen još 1981. Nakon 12 godina diskografske pauze, Donna Summer objavila je, 2008., album ''Crayons.''

1.1.2000. Predstavljen prvi Funktion One razglas

Danas prepoznat kao jedan od najprestižnijih brendova na međunarodnom tržištu razglasnih sustava kojeg favoriziraju upravo elektronička scena, klubovi i festivali, Funktion One je krenuo 1992., iz gradića Dorkinga, 30-ak kilometara južno od Londona. Pokrenuli su ga Tony Andrews i John Newsham, audio inženjeri, dotad zaposleni u Turbosoundu, poznatoj britanskoj tvrtci za opremanje festivala i velikih glazbenih događaja. Nakon što su odlučili pokrenuti vlastiti posao, Andrews i Newsham su, u konstruiranje svog prvog razglasa, uložili idućih osam godina. Funktion One je, tako, debitirao na kulturno-zabavnoj manifestaciji dočeka novog milenija, u londonskoj dvorani Millenium Dome. Tom su prigodom, po prvi put, predstavljeni i zvučnici iz Resolution serije. Prvi veliki klupski posao za Funktion One, stigao je 2002., za Space na Ibizi, a kumovao mu je jedan od tamošnjih promotora, Britanac Darren Hughes. Dvije godine kasnije, Funktion One postavlja, u tom trenutku, najveći klupski razglas, u novi berlinski klub, neposredno uoči otvorenja. Riječ je, dakako, o Berghainu, u kojem je predstavljena poznata serija zvučnika Dance Stacks. Benedict Koch, njemački audio inženjer iz Funktion Onea, svojedobno je izjavio da je Berghainu postavljen najjači klupski sound na svijetu koji radi na 20% kapaciteta. Osim kvalitete i durabilnosti, Funktion One krasi i specifičan dizajn, zbog čega je, posljednjih 10-ak godina, postao najtraženiji razglasni brend.

1.1.2009. Otvoren klub Sirup u Zagrebu

Za doček 2009. godine, Zagreb je dočekao klub o kojem se, dotad, mjesecima pričalo u gradskim kuloarima. Sirup je, u svojih sedam godina poslovanja, krenuo u prostoru jedne od prizemnica u nizu na Donjim Sveticama koje su izvorno izgrađene početkom 20.st. i služile su kao konjušnice za časnike austro-ugarske vojske, a potom i Kraljevine Jugoslavije te NDH. U bivšoj državi prenamijenjene su u skladišno-prodajne prostore tvrtke Poljoopskrba. Sirup su osmislili i pokrenuli Sergej Lugović i Olga Lugović Ionidis, zagrebački bračni par i dugogodišnji akteri gradskog noćnog života. Njihov pre-Sirup angažman, na gradskoj sceni se ponajviše veže uz Točkicu u Mesničkoj ulici, a potom kratko i uz nekadašnji klub Fanatic na Ribnjaku. Prizemni prostor od oko 150 m2 s tavanom, dizajnerski je bio vrlo inovativno osmišljen. Najupečatljiviji su svakako bili tunel na samom ulazu u klub te tzv. ''stpenište koje ne vodi nigdje'', budući da prve sezone kat kluba postepeno profunkcionirao, a tek je posljednje sezone dobio status drugog floora. Klub, 2013. odlazi iz prostora na Donjim Sveticama i seli u prizemlje jedne od najpoznatijih zagrebačkih građevina, bivše tvornice Paromlin. Osim novog prostora, sklopljeno je i novo partnerstvo s tvrtkom Pozitivan Ritam. Sirup je, u Paromlinu, poslovao sve do lipnja 2016.

Ukratko…

30.12.1969. Rođen Jay Kay, frontman grupe Jamiroquai.

30.12.1970. Rođena Sister Bliss, DJ i klavijaturistica grupe Faithless.

1.1.1958. Rođen američki reper i DJ Grandmaster Flash.

3.1.1975. Rođen Thomas Bangalter, polovica tandema Daft Punk.

Prošlu epizodu iz serijala 'Elektronički Panoptikum' pročitajte OVDJE.

Next Page
Loading...
Loading...