Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Kronike plesnog podija: Elektronički Panoptikum

23.12. - 29.12.

  • Arsen Pavešić I Foto: Facebook
  • 23 December 2021

23.12.1979. Kurtis Blow objavljuje ''Christmas Rappin'', prvi rap singl na nekom 'major' labela

Svega tri mjeseca nakon izlaska singla ''Rapper's Delight'' Sugarhill Ganga, na Sugar Hill Recordsu, prvog rap hita, odnosno uoči Božića '79., rap je, po prvi put, dospio na neki 'major' label. Naime, američki Mercury Records, poznat još od 50-ih i 60-ih godina po izdanjima za velika glazbena imena, kao npr. The Platters, Little Richard ili Quincy Jones, objavljuje ploču ''Christmas Rappin'', mladog repera iz Harlema, Kurtisa Walkera aka Kurtisa Blowa. Popularnost ''Rapper's Delighta'', u rujnu '79., ubrzo je zaintrigirala nekoliko velikih igrača na američkoj izdavačkoj sceni. Ko-autori ''Christmas Rappina'', J.B.Moore i Robert Ford Jr, iskoristili su hype oko rapa, kao i svoje kontakte u Mercury Recordsu te, tako preduhitrili ostale izdavače s božićnim rap hitom koji je došao do zlatne naklade od pola milijuna prodanih primjeraka. Kurtis Blow, inače iz Harlema, baš kao ni ekipa okupljena u Sugarhill Gangu, nije spadao među onu ''nultu generaciju'' repera iz Bronxa, no ipak je, na račun ploče ''Christmas Rappin'' i njegovog idućeg hita ''The Breaks'' postao vodeće ime mlađahne rap scene sa samog početka 80-ih te jedna od perjanica Mercury Recordsa do kraja dekade. Kurtis Blow je, nakon istoimenog albuma prvijenca 1980., za Mercury je objavio još sedam albuma, a 90-ih se pojavio i u nekoliko filmova, kao npr. ''Knights of the City'' ili ''Krush Groove''.

25.12.1989. Coldcut objavljuje ''Christmas Break'' i jedan od prvih kompjuterski animiranih videa

Pioniri samplinga, britanski tandem Matt Black i Jon More, odnosno Coldcut, nakon što isplivali na glazbenoj sceni u UK-u remiksom za ''Paid In Full'' Erica B. i Rakima te, potom, vlastitim hitom ''Doctorin' The House'' iz 1988., za Božić '89. su odlučili dati novo značenje nazivu njihove etikete Ahead Of Our Time. Za, ukupno šesto po redu izdanje, pripremili su, pomalo bizarnu ploču ''Christmas Break'', s čak tri breakbeat stvari s božićnom tematikom - neupitno prva božićna ploča na, tad još vrlo svježoj, sceni elektroničke glazbe u UK-u. S obzirom da, ni nakon ''Christmas Breaka'', producenti elektroničke glazbe nisu bili pretjerano skloni božićnoj tematici, ova ploča se pamti kao svojevrsni oksimoron do danas. A osim toga, specifična je i po neobičnoj kombinaciji sampleova koje su, za ovu priliku, Coldcutovci iskoristili: od djela klasične glazbe iz 18. i 19.st., tradicionalnih božićnih napjeva, do semplova Funkadelica, Jackson 5 i Jamesa Browna. Osim zvučnog dijela, za ''Christmas Break'' je vrlo značajan i onaj vizualni dio, budući da ga je pratio i promotivni video, odnosno nešto što se, u to vrijeme, nije moglo svrstati u kategoriju video spota, jer se radilo o animiranom videu kojeg, danas, smatramo jednim od prvih kompjuterski animiranih glazbenih videa ikad. Dvojac iz Coldcuta, osim po samplingu, poznati su i kao pioniri kombiniranja video-arta s glazbenim nastupima, čijim se razvojem i danas bave.

25.12.2018. ''All I want for Christmas is You'' Mariah Carey ulazi u Guinessovu knjigu rekorda

Otkako je prvi put objavljena, kao najavni singl božićnog albuma iz 1994., ''Merry Christmas'' Mariah Carey, pjesma ''All I want for Christmas is You'' je postala božićni fenomen, tijekom čitavih 26 godina ili 26 Božića od njene objave. Posljednji statistički podaci govore o 16 milijuna prodanih fizičkih primjeraka i prihodu od 70 milijuna USD od tantijema iz cijelog svijeta, što ju čini najprodavanijim blagdanskim singlom u ženskoj vokalnoj izvedbi (ispred nje je ipak još uvijek Bing Crosby i ''White Christmas''). Osim toga, pjesma je ponijela niz drugih titula poput ''najomiljenije božićne pjesme'' ili ''najslušanije božićne pjesme u 21.st'' i sl., baš kao i Mariah Carey koju, godinama, krasi titula ''kraljice Božića''. Od pojave streaming servisa, ''All I want for Christmas is You'' je zasjela na vrh i u nekim novim statističkim kategorijama pa je, tako za Božić 2018., po prvi put ušla u Guinessovu knjigu rekorda s najvećim brojem streamova na Spotifyju u 24 sata: 10,82 milijuna, da bi isti rekord oborila godinu dana kasnije sa preko 12 milijuna streamova. Otad, ''All I want for Christmas is You'', svakog prosinca obara niz nacionalnih i internacionalnih rekorda. Primjerice, ove se godine, govori o još jednom, novom rekordu. Pjesma je navodno postala prva u povijesti koja je zasjela na broj 1 Billboardove Hot 100 ljestvice čak tri puta - uoči Božića 2019., 2020. i ove godine. Zanimljivo, 1994. je došla samo do 12. mjesta...

Ukratko…

25.12.1954. Rođena britanska kantautorica Annie Lennox.

28.12.1971. Rođena pjevačica Anita Dels iz grupe 2Unlimited.

29.12.1961. Rođen Mark Day, gitarist grupe Happy Mondays.

29.12.1963. Rođen Alex Gifford iz skupine Propellerheads.

Prošlu epizodu iz serijala 'Elektronički Panoptikum' pročitajte OVDJE.

Next Page
Loading...
Loading...