Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Kronike plesnog podija: Elektronički Panoptikum

20.1. - 26.1.

  • Arsen Pavešić I Foto: Facebook
  • 20 January 2022

22.1.1947. Rođen Malcolm McLaren

Jedan od ključnih ljudi za razvoj punk subkulture i svega onoga što je iz toga kasnije proizašlo, nesumnjivo je Malcolm Robert Andrew McLaren, svestrani poslovni čovjek i umjetnik, najpoznatiji kao menadžer bendova New York Dolls i Sex Pistols. Kao student nekoliko umjetničkih akademija, McLaren je, tijekom 70-ih, počeo razvijati svoj buntovnički duh, na kojem će nastati poznato punkersko buntovništvo. Na londonskoj urbanoj sceni, McLaren je, na sebe, inicijalno skrenuo pozornost 1971., otvorivši dizajnerski butik Let It Rock, sa svojom djevojkom, dizajnericom Vivienne Westwood. 1975., modnu liniju McLarena i Westwood počela je promovirati mlada skupina londonskih punkera, iz koje je nastala kultna grupa Sex Pistols. Punkerska, provokativna subkultura postala je svjetski fenomen, upravo nakon McLarenove ideje nenajavljene izvedbe kontroverznog hita ''God Save the Queen'', na brodu na Temzi, ispred zgrade britanskog parlamenta. Karijera originalnih Sex Pistolsa bila je kratka i burna, a okončala se nasilnom smrću Nancy Spungen ’78., djevojke Sida Viciousa koji je i sam preminuo od posljedica prekomjerne doze heroina, početkom ’79. McLaren se, nakon kolapsa Pistolsa, našao u ulozi menadžera new wave benda Adam and the Ants, a ’83. je objavio svoj prvi album, ''Duck Rock'', fuziju hip-hopa i world musica. Kao glazbenik, McLaren je objavio još tri studijska albuma: ''Fans'' (1984.), ''Waltz Darling'' (1989.) te ''Paris'' (1994). Tijekom 80-ih i 90-ih, nastupao je i s vlastitom skupinom, a osim s hip-hopom i etno glazbom, koketirao je i s funkom, operom i elektroničkom glazbom. McLaren se, u svojoj bogatoj karijeri, bavio i filmom i kazalištem, a od sredine 80-ih stoji i iza više desetaka samostalnih i grupnih izložbi likovnih radova. 1999. je izazvao veliku pozornost svjetskih medija, objavom vlastite candidature za gradonačelnika Londona, od koje je, ipak, naposlijetku odustao…

22.1.1965. Rođen Jazzy Jeff

Jeffrey Allen Townes aka DJ Jazzy Jeff ili Jazz, postao je, početkom 90-ih, jedan od najpoznatijih američkih DJ-a, doduše manje zbog svoje glazbe i DJ vještine, a više zbog pojavljivanja u popularnoj TV seriji The Fresh Prince of Bel Air, u kojoj je, pored Willa Smitha, glumio samog sebe. Osim zvjezdanog statusa kojeg mu je priskrbila serija, Jazzy Jeff se smatra jednim od ključnih DJ-a iz generacije prvih turntablista, zaslužnih za popularizaciju tehnike scratchanja. Jazz se, odrastajući u Philadelphiji, DJ-ingom i turntablismom počeo baviti još kao srednjoškolac, a navodno se za DJ-ing počeo zanimati sa svega 10 godina, fasciniran DJ-ima koji su puštali glazbu u njegovom kvartu, na nekima od popularnih block partyja. S prijateljem iz djetinjstva, kasnije hollywoodskom zvijezdom, Willom Smithom, oformio je duo DJ Jazzy Jeff & the Fresh Prince. Iako su od strane old school hip-hopera etiketirani kao loš primjer komercijalnog hip-hopa, njihov soft zvuk i light tematika stekli su veliku popularnost. Najpoznatiji su po hitovima ''Summertime'' i ''Parents just don't understand'' za koje su osvojili i nagrade Grammy. Nakon kratke karijere u tandemu, Will Smith je nastavio svoju glumačku karijeru, a Jazz se etablirao kao glazbeni producent i pomogao u lansiranju karijere imena kao npr. Eric Roberson, Jill Scott, Musiq Soulchild, Eminem, the Roots, Raheem DeVaughn i dr. Jazz je, 2002., objavio prvi samostalni album, ''The Magnificent'', a od 2010. pokrenuo seriju mixtapeova u kombinaciji s DJ-em Mickom Boogiem. Nastavio je nastupati i kao DJ te je, u više navrata, nastupao i u našim krajevima.

24.1.1994. Underworld objavljuje album ''Dubnobasswithmyheadman''

''Dubnobasswithmyheadman'' je treći album skupine Underworld, ali prvi nakon radikalnog zaokreta u glazbenom izričaju, u odnosu na onaj koji se može čuti u prvoj verziji benda, krajem 80-ih. Zaokret je, osim glazbe (iz new wavea i synth popa u techno i progressive), najznačajniji u stilu pjevanja Karla Hydea. ''Dubnobasswithmyheadman'' je objavio Junior Boy's Own, sestrinski label Boy's Owna Andrewa Weatheralla, a ujedno je i prvi album na kojem je sudjelovao novi član benda, Darren Emerson. Nakon prva dva albuma, ''Underneath the radar'' i ''Change the weather'', završili su na turneji kao predgrupa za Eurythmics. Dok bi nekima to bio poticaj za daljnji rad, za Underworld je to značio kraj ove faze benda. Rick Smith i Karl Hyde tražili su novi početak za Underworld, a ispalo je da se poklopio s kulminacijom elektroničke glazbe i klupske scene u UK. Ključno je bilo i poznanstvo s, tad, mlađahnim Emersonom koji je bio pravi izdanak britanskog rave pokreta. Smith je s Emersonom krenuo raditi na albumu bez Hydea koji im se priključio nekoliko mjeseci kasnije s novim tekstovima, nadahnutim radovima Lou Reeda. Za novi stil pjevanja Karla Hydea, najreprezentativnija je bila izvedba pjesme ''Cowgirl'', inače drugi singl s ovog albuma i jedan od najpoznatijih hitova u opusu Underworlda. Osim ''Cowgirl'', album sadrži i epohalnu ''Dark & Long'' koja se našla i na soundtracku kultong filma ''Trainspotting''.

Ukratko…

21.1.1950. Rođen britanski glazbenik Billy Ocean.

21.1.1965. Rođen američki reper i DJ Jam Master Jay (Run DMC).

21.1.1983. Grupa Eurythmics objavljuje svoj veliki hit, ''Sweet Dreams''.

26.1.1964. Rođen britanski DJ i producent Jazzie B (Soul II Soul).

Prošlu epizodu iz serijala 'Elektronički Panoptikum' pročitajte OVDJE.

Next Page
Loading...
Loading...