Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Kronike plesnog podija: Elektronički Panoptikum

17.2. - 23.2.

  • Arsen Pavešić I Foto: Facebook
  • 17 February 2022

17.2.1970. Rođen Armand van Helden

Bostonski DJ i producent Armand van Helden, danas spada među najreprezentativnije likove na svjetskoj DJ sceni, s karijerom koja traje preko 30 godina. Dolazi iz obitelji iznimno izmiješanih korijena - otac mu je nizozemsko-indonezijskog porijekla, a majka francusko-libanonskog. Kao dijete je puno putovao, budući da mu je otac bio pilot američkog ratnog zrakoplovstva. Dok je boravio u Nizozemskoj, postao je član hip hop grupe Define, a po povratku u Boston, 1988., počinje se baviti DJ-ingom. Od 1991. se isključivo bavi glazbom, a '92. izdaje svoju prvu ploču, ''Stay On My Mind'', pod imenom Deep Creed, za Nervous Records. U prvoj polovici 90-ih, van Helden objavljuje glazbu pod raznim imenima: Sultans od Swing, Jungle Juice, The Mole People i sl., no prvi veliki, globalni hit, bio mu je remiks za pjesmu ''Professional Widow'' kantautorice Tori Amos koji se, još i danas, često može čuti na playlistama mnogih klupskih DJ-a. Iste godine, van Helden objavljuje ''The Album'' za Henry Street Music i, s njega, svoj prvi autorski hit, još jedan house evergreen, ''The Phunk Phenomena'', nakon čega slijedi vrhunac njegove karijere. Njegov najveći hit, ''U Don't Know Me'' izlazi 1998., a godinu kasnije i drugi album, ''2Future 4U'', što ga dovodi do pozicije jednog od najtraženijih house glazbenika na svijetu. U ovom je periodu remiksirao stvari Rolling Stonesa, Janet Jackson, Puff Daddyja, Faithlessa, Daft Punka itd. Prve godine novog milenija, van Helden je, uglavnom ubirao plodove mega-uspješnih 90-ih, a idući hit objavljuje tek 2009. u tandemu s kanadskim DJ-em A-Trakom, pod imeom Duck Sauce. Riječ je o diskoidnoj ''Barbara Streisand'', u kojoj su semplirali Boney M i njihovu ploči ''Gotta Go Home'' iz 1979. Svoj posljednji samostalni album, ''Extra Dimensional'', Armand van Helden je objavio 2016., za Spinnin' Records.

19.2.1957. Rođen Falco

Johann "Hans" Hölzel, umjetničkog imena Falco, jedan je od najpoznatijih glazbenika u modernoj povijesti Austrije i jedini Austrijanac koji je dospio na američke glazbene ljestvice. Dijete je građanske obitelji iz Beča i već je kao dijete sanjao o tome da postane pop zvijezda. S 16 godina je upisao prestižni Bečki Konzervatorij, no ispisao se samo godinu dana kasnije. Nakon odsluženja vojnog roka, krajem 70-ih se počeo baviti glazbom, ali na svoj način, osmislivši vlastitu cabaret točku za noćne klubove. Osim sviranja klavira i pjevanja, nastup je uključivao ples, striptiz i stand up komediju. Nastupao je pod umjetničkim imenima John Hudson i John DiFalco i istovremeno svirao bass gitaru u nekoliko bendova, kao npr. Drahdiwaberl. 1977., kratko boravi u Zapadnom Berlinu, gdje se integrira u tamošnju herionsku scenu i nastavlja nastupati po noćnim klubovima. U takvom raspoloženju Falco se vraća u Beč i snima svoj prvi samostalni singl, ''Ganz Wien'', u kojem pjeva o herionskoj generaciji u svom rodnom gradu, no prvi hit mu je bio "Der Kommissar" s prvog albuma "Einzelhaft" iz 1982. godine, na kojem je eksperimentirao s tekstovima pisanim na njemačkom i refrenima na engleskom jeziku, a koji se, temetikom oslanja na berlinske dane. Ipka, svjetska filmska i glazbena publika, za Falca će čuti tek 1984., nakon izlaska kontroverznog biografskog filma o W.A.Mozartu, ''Amadeus'', čiji se kadrovi pojavljuju u spotu za njegov najveći hit, ''Rock Me Amadeus'' iz 1985. Iste godine izlazi mu i kontroverzna ''Jeanny'' koja je bila i zabranjena u nekom državama, zbog teksta koji govori o silovanju i nasilju. Falco je bio u dugogodišnjoj vezi s austrijskom glumicom hrvatskog porijekla, Isabellom Vitković, s kojom je imao i kćer. Poginuo je 1998. u prometnoj nesreći, u Dominikanskoj Republici.

21.2.1954. Rođen DJ Mike Pickering

Mike Pickering jedan je od originalnih rezident DJ-a kultnog kluba The Haçienda, u Manchesteru, krajem 80-ih i početkom 90-ih, gdje je stasala najpoznatija generacija DJ-a u UK-u. No njegova DJ karijera nije počela u Manchesteru pa čak ni u UK-u, nego u nizozemskom gradu Rotterdamu, gdje se preselio sa 16 godina i uključio u organizaciju serijala glazbenih događaja Rotterdam Must Dance. Nastupao je i kao saksofonist, a po povratku u rodni Manchester, početkom 80-ih, upoznaje Tonyja Wilsona, vlasnika Factory Recordsa koji, 1982., otvara klub The Haçienda. Pickering će postati jedan od najdugovječnijih DJ-a u klubu, u kojem je vodio večeri Nude, Hot i Shine. Pickering, krajem 80-ih, postaje i A&R za Factory Records koji je, dotad, u svom katalogu, imao imena poput Joy Divisiona, New Ordera, Cabaret Voltairea ili OMD-a. Najpoznatiji bend kojeg je Pickering doveo u Factory, svakako su bili Happy Mondays. 1990. je osnovao pop-dance grupu M People, poznatu po prodornom glasu pjevačice Heather Small i nekoliko radijskih hitova, poput ''Moving On Up'', ''Search for the Hero'' ili ''Don't look any further''. Pickering je sudjelovao u nekoliko revival-turneja s nekadašnjom ekipom iz Haciende, a trenutno radi kao A&R za label Columbia/Sony BMG, gdje je doveo imena kao npr. Gossip, Calvin Harris, Kasabian Ting Tings i dr.

Ukratko…

17.2.1976. Rođen norveški glazbenik Sven Beirge (Royksopp).

18.2.1965. Rođen reper i producent Dr Dre.

22.2.2005. Skupina Thievery Corporation objavljuje svoj četvrti album ''The Cosmic Game''.

22.2.1980. Britanska grupa OMD objavljuje prvi album ''Orchestral Manouvres in the Dark''.

Prošlu epizodu iz serijala 'Elektronički Panoptikum' pročitajte OVDJE.

Next Page
Loading...
Loading...