Menu
Home Novosti Menu
Blog

Kronike plesnog podija: Elektronički Panoptikum

17.3. - 23.3.

  • Arsen Pavešić I Foto: Facebook
  • 17 March 2022

20.3.1936. Rođen Lee ''Scratch'' Perry

Rainford Hugh ili Lee ''Scratch'' Perry je, uz Boba Marleya, sinonim za glazbu s Jamajke, sound system kulturu, reggae, dub i čitavu prateću ikonografiju čiji je bio istinski ambasador, još od kraja 50-ih. Osim s Marleyem i njegovim Wailersima, poznat je po suradnji s imenima kao npr. Beastie Boys, Ari Up, The Clash, The Orb, Junior Murvin, The Congos, Max Romeo, Adrian Sherwood i dr. Rođen je u malom selu Kendal, na zapadnoj strani Jamajke, a roditelji su mu prenijeli bogatu tradiciju i kulturu afričkog plemena Yoruba, od kojeg su poticali. Lee je odustao od škole s 15 godina i preselio se u gradić Hanover, a potom u Kingston, gdje se počeo baviti glazbom, nakon mističnog iskustva u kojem se povezao s kamenčićima i počeo s njima komunicirati, dok je boravio u gradiću Negrilu. Navodno je tako spoznao da mu je sudbina u Kingstonu, odnosno 'King's Stone', odnosno 'the son of the King'. Prvi posao mu je bio u trgovini ploča Clementa Coxsona Dodda, a povremeno je i radio kao asistent u njegovom čuvenom studiju Studio One. No zbog neslaganja s Doddom, prelazi kod Joea Gibbsa, u Amalgamated Records. 1968. pokreće svoj prvi label, Upsetter Records i objavljuje prvi singl, "People Funny Boy" koji se prodao u 60.000 primjeraka na Jamajci. Danas mnogi ljubitelji reggae glazbe smatraju da upravo taj singl obilježava nastanak reggaea. Perry osniva bend Upsetters i postaje poznat po svojim inovativnim tehnikama u produkciji, ali i po svom ekscentričnom karakteru. Tijekom 70-ih, radom u svom novom studiju The Black Ark, stajao je iza najuspješnijeg perioda za Boba Marleya i Wailerse koji su, upravo tijekom suradnje s Perryjem, postali planetarno popularni. Nakon zatvaranja studija, Perry se pritajio i živio u SAD-u i UK-u. Širi auditorij je za njega čuo tek nakon gostovanja na albumu Beastie Boysa ''Hello Nasty'' iz 1998., nakon čega mu karijera dobiva novi uzlet, pogotovo nakon osvajanja nagrade Grammy za najbolji reggae album, za ''Jamaican ET'', 2003. Tad, već kao 67-godišnjak i živuća legenda reggae glazbe, dobiva sve veći broj bookinga za live i DJ nastup, a nastupao je sve do iznenadne smrti, u kolovozu prošle godine. Imao je šestoro djece...

23.3.1953. Rođena Chaka Khan

Yvette Marie Stevens ili Chaka Khan, prije no što je ponijela titulu ''Kraljice Funka'', pjevačku je karijeru gradila početkom 70-ih, u bendu Rufus. Odrastala je u Chicagu, u umjetničkoj obitelji, a osim nje, glazbom se bave i njene tri sestre te brat Mark, osnivač grupe Jamaica Boys. Baš kao i Lee ''Scratch'' Perry i Chaka Khan vuče prijeklo iz plemena Yoruba, odakle dolazi i njeno umjetničko, afričko ime koje joj je, kao 13-godišnjakinji, nadjenuo Yoruba vrač i glasi: Chaka Adunne Aduffe Hodarhi Karifi. Prezime Khan uzela je od svog prvog supruga Hassana Khana, s kojim je i započela pjevačku karijeru, u grupi Lyfe. 1972. postaje pjevačica grupe Rufus kojoj je prvi album snimio Ike Turner, a dvije godine kasnije objavljuje svoj prvi hit "Tell Me Something Good" koji im donosi i Grammyja. Od 1974. do 1979. Rufus s Chakom Khan objavljuje šest albuma s brojnim hitovima kao npr. "Once You Get Started," "Sweet Thing", "Hollywood'', ili "Do You Love What You Feel." Chaka Khan, svoj prvi album, izbacuje '78., a na njemu i obradu pjesme "I'm Every Woman''. Prvi samostalni Grammy osvaja za pjesmu "Be Bop Medley", 1982., a godinu kasnije, posljednji put surađuje s grupom Rufus i objavljuje svoj najveći hit, "Ain't Nobody'' koji danas spada u jedan od onih, bezbroj puta remiksiranih, klasika. Chaka je, 1984., postala prva poznata pjevačica koja je objavila pjesmu s nekim reperom. Riječ o pjesmi ''I Feel For You'', na kojoj gostuje Grandmaster Melle Mel, a ovakva kombinacija pokazat će se dobitnom za brojne hitove 90-ih godina. U svojoj karijeri, Chaka Khan je surađivala s imenima kao što su Ry Cooder, Robert Palmer, Ray Charles, Quincy Jones, Guru, Chicago, De La Soul, Mary J. Blige i dr. Osvojila je 10 nagrada Grammy.

23.3.1968. Rođen Damon Albarn

Damon Albarn, frontman grupe Blur i osnivač virtualnog benda Gorillaz, za kojeg pjeva, svira i piše glazbu, rođen je u kvartu Leytonstone, u istočnom dijelu Londona. Još kao srednjoškolac u školi Stanway upoznaje Grahama Coxona, budućeg gitaristu Blura. Albarnov prvi bend zvao se Circus, a u njemu su već bili i basist Alex James i bubnjar Dave Rowntree. Prije no što su postali Blur 1990., bend se zvao i Seymour. U listopadu '90. objavljuju prvi singl, ''She's So High'', a '91. prvi album, ''Leisure'', no tek im treći album, ''Parklife'' iz '94. donosi uspjeh. Na albumu se nalaze poznati hitovi "Girls & Boys", "End of a Century"i "To the End", nakon čega Blur, uz Oasis, postaje nositelj tzv. Britpopa. No, ta titula, ujedno, baca Albarna i bend u kreativnu krizu, a kako bi pobjegli od te etikete, '96. sele na Island. Rezultat je bio njihov peti album, simboličnog imena ''Blur'' koji je doista predstavio neki novi zvuk. ''Beetlebum'' i ''Song 2'' i danas su neke od njihovih najpoznatijih pjesama. U istom stilu, a sve dalje od Britpopa, bio je i album ''13'' iz 1999. s hitovima poput ''Tender'' ili ''Coffee & TV''. Albarn je, paralelno, uz distanciranje Blura od Britpopa, radio na novom projektu sa strip-crtačem Jamiem Hewlettom. Od 1998. do 2000. Albarn je, u cijelosti, snimio čitav album, dok je Hewlett radio na likovima - budućim članovima virtualne grupe Gorillaz. Kad je njihov prvi EP ''Tomorrow Comes Today'' ugledao svjetlo dana, krajem 2000., a pogotovo nakon izlaska singla ''Clint Eastwood'', praćenog animiranim spotom, u ožujku 2001., bend je izazvao senzaciju, a uvršten je i u Guinessovu knjigu rekorda kao ''Najuspješniji virtualni bend svih vremena''. Više od dvije dekade i šest albuma, Damon Albarn je ostao glavni i jedini glazbenik i autor Gorillaza, uz ogroman popis glazbenika-suradnika i gostujućih imena kao npr. Grace Jones, Snoop Dogg, Lou Reed, De La Soul, Roots Manuva, Mick Jones, Mos Def, Shaun Ryder, Del the Funky Homosapien, Kid Koala, Jamie Principle i dr. Osim Gorillaza, Albarn je pokrenuo i dvije supergrupe: the Good, the Bad & the Queen te Rocket Juice & the Moon, a objavio je i dva solo albuma, od kojih je posljednji ''The Nearer the Fountain, More Pure the Stream Flows'' izašao prošle godine. Damon Albarn je, od 2020., državljanin Islanda.

Ukratko…

18.3.1977. Grupa The Clash objavljuje svoj prvi singl ''White Riot''.

18.3.1970. Rođena američka reperica i glumica Dana Elaine Owens aka Queen Latifah.

19.3.2002. Timo Maas objavljuje svoj prvi album ''Loud''.

21.3.1966. Rođen američki hip-hop producent DJ Premier.

Prošlu epizodu iz serijala 'Elektronički Panoptikum' pročitajte OVDJE.

Next Page
Loading...
Loading...