Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Kronike plesnog podija: Elektronički Panoptikum

14.4. - 20.4.

  • Arsen Pavešić I Foto: Facebook
  • 14 April 2022

17.4.1957. Rođen Afrika Bambaataa

Pravim imenom Lance Taylor, Afrika Bambaataa, jedan od ključnih ljudi u najranijoj fazi hip-hop kulture, uključujući rap, DJ-ing, breakdance i organizaciju evenata. Rodom iz South Bronxa, odrastao je u aktivističkoj obitelji, a ljubav prema glazbi mu je prenijela majka. Kao tinejdžer je bio član Black Spadesa, bande ustrojene po uzoru na Black Pantherse, a koja se borila protiv rasizma i organiziranog dilanja droge u kvartu. Bambaataa je, već kao srednjoškolac, bio jedan od lidera bande, a aktivističke ideje prenio je u pisani rad i osvojio prvu nagradu na školskom natječaju - nagradno putovanje u Afriku koje mu je promijenilo život. Promijenio je ime u Afrika Bambaataa Aasim, prema poglavici plemena Zulu Bhambathi, vođi pobune u južnoj Africi, početkom 20.st. Po uzoru na organizacije mladeži koje je vidio u afričkim gradovima, Bambaataa je, po povratku u Bronx osnovao Bronx River Organization kroz koju je i počeo organizirati hip-hop evente, kako bi mlade odvratio od konzumiranja droge. Brox River Orhanization će kasnije postati Universal Zulu Nation, krajem 70-ih. 1982., Bambaatta i njegova skupina Soulsonic Force, inspirirani glazbom Kraftwerka i Yellow Magic Orchestra, izbacuju kultni singl ''Planet Rock'', a iste je godine, postao prvi hip-hop izvođač koji je otišao na turneju izvan SAD-a. Njegovi internacionalni nastupi utjecali su na mnoge repere diljem svijeta, kao npr. poznatog francusko-senegalskog repera MC Solara. Afrika Bambaata je, između ostalog, zaslužan i za to da je naziv ''hip-hop'' ušao u glazbeni vokabular. Iako ga je, navodno, prvi smislio Robert Keith Wiggins, aka Cowboy iz benda Grandmaster Flash and the Furious Five, pojavio se kao citat Afrike Bambaatee, u članku časopisa Village Voice iz 1979. Iste godine, termin je ovjekovječen u tekstu singla "Rapper's Delight" Sugarhill Ganga...

18.4.1967. Rođen Todd Terry

Kad govorimo o začetnicima house glazbe, na prvom su mjestu, gotovo uvijek, legendarna imena iz Chicaga, poput Frankiea Knucklesa, Marshalla Jeffersona, Jessea Saundersa ili Larryja Hearda. I dok je uloga i status svih ovih likova neupitna, zasluga da je house, krajem 80-ih i početkom 90-ih postao globalni plesni fenomen, pripadaju upravo Toddu Terryju. Upravo je Terry taj koji je iznio house izvan okvira Chicaga, a potom i SAD-a, prilagodivši sirovu produkciju Chicago housea, u plesnije i mekše fuzije s hip-hopom, funkom i soulom. Osim toga, Terry je djelovao iz NYC koji je oduvijek diktirao glazbene trendove, tako da je prvi house koji je, na pločama, stigao iz SAD-a u Europu, bio Terryjev sound, danas poznat kao NYC house. Uostalom, iz njegove škole dolaze i neka od najpoznatijih,njujorških house imena, kao npr. Masters At Work, Roger Sanchez, David Morales i dr. Terry je, krajem 80-ih, objavljivao glazbu pod brojnim imenima kao Royal House, Black Riot, Swan Lake, Orange Lemon, The Latin Kings, Hardhouse, Sax ili Tech Nine, a autor je i prvih svjetskih house hitova iz 1988., "Can You Party", kao Royal House, odnosno remiksa za ''I'll House You'' Jungle Brothersa. Brojne house uspješnice nastavio je nizati i tijekom 90-ih: "Something Goin' On", "Keep on Jumpin'', "It's Over Love", ''Hear The Music'' (kao Gypsymen), kao i remiksevi za ''Missing'' dua Everything But The Girl, Full Intention, Ultra Nate, Nuyorican Soul i brojne druge. Reputacija majstora remikseva donijela mu je i niz suradnji s mainstream glazbenicima, kao što su Rolling Stonesi, Michael Janet Jackson, Jamiroquai, The Cardigans, Garbage i dr.

19.4.1984. Laura Branigan objavljuje singl ''Self control''

Svakako najveći hit njujorške pjevačice Laure Branigan i jedna od najpoznatijih pjesama 80-ih godina koja se i danas često čuje u radijskom eteru, ''Self Control'' je, kao idealna kombinacija italo disca i popa, s godina izrasla u svojevrsnu himnu dekade. No, okolnosti njene objave, 1984., bile su prilično kontroverzne i, u današnja bi vremena, zasigurno zapalile društvene medije. Naime, autori pjesme, Giancarlo Bigazzi i Steve Piccolo, prethodno su već, uspješno surađivali s Laurom Branigan koja je obradila nekoliko njihovih djela: ''Gloria'' (1982.) ili ''Mama'' (1983.). No, u slučaju ''Self Controla'', među autorima je bio i Raffaele Riefoli Raf, izvođač originalne verzije, neobjavljene u trenutku kad je dogovorena suradnja s Laurom, a s kojom je, na produkciji, radio Harold Faltemeyer, inače suradnik Giorgia Morodera. Naposlijetku su obje verzije objavljene gotovo istodobno, ali plesna, italo disco verzija Laure Branigan, dospjela je na top ljestvice prije originala, u izvedbi Rafa. Originalna verzija je bila nešto sporija i mračnija, iako je kasnije, tijekom '84. i Raf objavio plesni ''extended'' miks, u kojeg je čak ubacio i kratki rap, što je bilo vrlo rijetko za europska izdanja sredinom 80-ih. Uspjeh ''Self Controla'' Laure Branigan, nagnao ju je da tako nazove i svoj treći album, objavljen iste godine. Raf je, pak, '87., ponovno objavio svoj, dorađeni, prvi album, ''Raf'', ali pod imenom ''Self Control''.

Ukratko…

20.4.1970. Rođen američki DJ i producent Josh Wink.

14.4.1974. Rođen francuski glazbenik i redatelj Quentin Dupieux, poznat kao Mr Oizo.

16.4.1955. Rođen Clive Campbell aka DJ Kool Herc, začetnik hip-hop kulture.

20.4.1998. Škotski duo Boards of Canada objavljuje svoj prvi album, ''Music has the right to children''.

Prošlu epizodu iz serijala 'Elektronički Panoptikum' pročitajte OVDJE.

Next Page
Loading...
Loading...