Menu
Home Novosti Menu
Blog

Kronike plesnog podija: Elektronički Panoptikum

19.5. - 25.5.

  • Arsen Pavešić I Foto: Facebook
  • 19 May 2022

19.5.1948. Rođena Grace Jones

Grace Beverly Jones, glazbena, modna i multimedijalna ikona suvremene kulture, rođena je u Spanish Townu, na Jamajci, gdje je i živjela do 13. godine, kad seli u SAD, u gradić Lyncourt, u kojem je njen otac osnovao podružnicu Evangelističke (Apostolske) crkve Isusa Krista. Odgoj u konzervativnom, kršćanskom duhu, kod Grace je izazvao otpor, već u srednjoškolskim danima. Buntovničko ponašanje počela je izražavati kroz ekstravagantnu odjeću, šminku i frizure, a potom i, sve češćim, konzumiranjem alkohola i droge. Kao studentica glume, polovicom 60-ih se, u društvu studentske grupe, našla u Philadephiji, usred tamošnje hipijevske kontrakulture i odlučila ondje i ostati neko vrijeme. U NYC se doselila 1967., gdje se počela baviti manekenstvom. Njen neobičan, androgini izgled, posebno je oduševio francuske dizajnere poput Yvesa St Laurenta ili Claudea Montane pa Grace, početkom 70-ih seli u Pariz i postaje kraljica pariške modne scene i noćnog života, sve do prvih izleta u glazbu. S takvom reputacijom se vraća u NYC, 1977., odnosno u špicu disco clubbinga na Manhattanu. Iste godine, Island Records joj objajvljuje prvi album, ''Portfolio'', u produkciji Toma Moultona, na kojem se nalazi i njena obrada pjesme Edit Piaf, ''La Vie en Rose''. U društvu dekadentne ''art & fashion'' ekipa, gotovo svakodnevno na plesnim podijima Studija, Garagea i ostalih klubova, Grace je dokazala da dostojna titule kraljice noći, a svoj je pariški dvor zamijenila onim njujorškim. Unatoč hitu s prvog albuma, značajniji glazbeni uspjeh ostvarit će u prvoj polovici 80-ih, s albumima ''Warm Leatherette'' (1980.), ''Nightclubbing'' (1981.) i ''Slave to the Rhythm'' (1985) i fuzijom new wavea, reggae, funka, post-punka. U ovom periodu nastaju njeni hitovi "Pull Up to the Bumper", "I've Seen That Face Before", "Private Life" i "Slave to the Rhythm", a Grace se, nakon mode i glazbe, odlučuje okušati i na filmu. Najzapaženije uloge ostvaruje u filmovima ''Conan Razarač'' (1984.) i ''James Bond: Pogled na ubojstvo'' (1985.). Nakon propasti disco scene u NYC, Grace je, tijekom 80-ih, sve više vremena počela provoditi na Ibizi, gdje je, na neki način, ''krstila'' klupsku scenu Bijelog Otoka. Grace Jones nedvojbeno spada u najznačajnije glazbene izvođače modernog doba. Globalno je utjecala na više generacija umjetnika raznih profila, a kao vlastiti uzor i inspiraciju, istaknule su ju velike glazbene zvijezde, kao npr. Annie Lennox, Lady Gaga, Rihanna, Solange, Róisín Murphy, Santigold i dr.

21.5.1982. Otvoren klub The Hacienda u Manchesteru

Po mnogima, kolijevka engleskog clubbinga u kojem su čari elektroničke glazbe, po prvi put spoznale, kasnije zvijezde UK DJ scene, The Haçienda se smjestila u nekadašnje veleprodajno skladište brodskih dijelova, u kvartu Castlefield, u širem centru Manchestera. Castlefield, od 1980., ima status zaštićenog područja, budući da se ondje nalaze ostaci rimske utvrde Mancunium, po kojoj je Manchester dobio ime. Rob Gretton i Tony Wilson, vlasnici Factory Recordsa koji je akumulirao lokalne bendove, predvođene Joy Divisionom (New Orderom), a kasnije poznatom pod zajedničkim imenom Madchester, odlučili su uložiti u novi klub, primarno kako bi svi njihovi izvođači imali redoviti koncertni prostor, a i kako bi promovirali sound Factory Recordsa. Ime kluba The Haçienda, suprotno uvriježenom mišljenju, nije samo banalna referenca na tip španjolske kolonijalne vile, već potječe od Ivana Chtcheglova, francuskog filozofa i aktiviste ruskog porijeka koji, u svojim distopijskim vizijama budućnosti čovječanstva, pojam 'hacienda' koristi kao model građevine koji zadovoljava sve potrebe budućeg čovjeka. Interijer kluba potpisuju Ben Kelly i Peter Saville, a bio je podijeljen u dva nivoa - na gornjem se nalazila pozornica, DJ kabina i plesni podij, u donjem dijelu su se nalazila tri šanka, a u početku je, u sklopu kluba, radio i frizerski salon. Sound i Light djelo je britanskih tvrtki Martin Disney Associates i Akwil Ltd. Prije nego što je postala hram tzv. acid housea i UK ravea, Haçienda je imala vrlo šarolik glazbeni program pa su tako, tijekom prve dvije sezone, ondje nastupali bendovi poput Liaisons Dangereuses, Einstürzende Neubauten, The Smiths ili 808 State, a poznato je kako je prvi UK nastup za Madonnu bila upravo Haçienda. 1984. jedan od rezident DJ-a kluba postaje Greg Wilson koji, svojim redovnim plesnim programom, polako počinje profilirati klub prema plesnoj glazbi koja će, nekoliko godina kasnije, u UK-u postati poznata kao acid house. Wilsonu se priključuju i ostali rezidenti kluba: Hewan Clarke, Mike Pickering, Little Martin i Graeme Park. 1986., zajednički pokreću kultnu večer Nude, petkom, za koju se danas smatra da je prva house klupska večer u UK-u. Haçienda je, svakako, bila i prvi klub koji je upao u probleme s novim narko-tržištem koje je pratilo rave scenu: '89. u klubu se bilježi prvi smrtni slučaj od konzumiranja ecstasyja, a '91. se, nakon niza racija, klub zatvara, po prvi put. Tijekom prve polovice 90-ih, u klubu i ispred kluba zabilježeno je više incidenata, od preprodaje raznih droga, do napada i pucnjave, što je, uz sve žešću konkurenciju, dovelo i do konačnog zatvaranja Haçiende, 1997. Četiri godine kasnije, o klubu i mančesterskoj sceni snimljen je film ''24 Hour Party People'', a 2007., zgrada u kojoj se nalazio klub prenamijenjena je u stambeni objekt koji nosi naziv The Haçienda Apartments.

22.5.1969. Rođen Carl Craig

S glazbenom karijerom od preko 30 godina, Carl Craig se, danas, često naziva i predvodnikom drugog vala Detroit techna. Ako uzimamo u obzir Juana Atkinsa, Derricka Maya i Kevina Saundersona kao stjegonoše prvog vala, drugi val, pored Craiga, predstavljaju imena kao npr. Jeff Mills, Mike Banks, Robert Hood, Blake Baxter ili Octave One. Carl Craig je rođen u Detroitu, gdje je odrastao u radničkoj obitelji i pohađao školu. Kao srednjoškolac je svirao gitaru, a s klupskom glazbom ga je upoznao njegov bratić Doug koji je radio kao lightman u nekoliko gradskih klubova. Krajem 80-ih, Craig je već ozbiljno pratio lokalnu techno scenu, a počeo je eksperimentirati s gitarom i loopovima, snimljenim i izrezanim na običnom double-deck kazetaru. Snimio je demo kojeg je bratić Doug nekako uspio progurati do Derricka Maya. Unatoč lošoj kvaliteti demo snimke, May je prepoznao njegov talent i, 1990., mu objavio prve singlove na svom Transmatu, pod pseudonimom Psyche. Prva izdanja, kao Carl Craig, potpisuje 1992., a dotad se pojavljuje pod raznim imenima: BFC, 69 ili Paperclip People kojeg je nastavio koristiti sve do danas. Pod tim pseudonimom objavljuje album ''The Secret Tapes of Doctor Eich'' (1996). Craig, već 1991., pokreće i vlastitu etiketu, Planet E, na kojoj se, najčešće, pojavljuje pod imenom Innerzone Orchestra. Tijekom 90-ih Craig se afirmirao kao najtalentiraniji Detroit techno producent i možda prvi autor koji je techno pretvorio u zasebnu umjetničku formu, spajajući ga s jazzom, soulom i industrialom. Od Craigovih eksperimentiranja, kasnije je nastalo niz fusion-techno žanrova, kao npr. ambient ili melodic techno. Sam Craig je među svoje glazbene uzore izdvojio The Electrifying Mojoa, Princea, Kraftwerk, Juana Atkinsa i Jeffa Millsa. Carl Craig je i jedan od osnivača, danas kultnog, Detroit Electronic Music Festivala.

Ukratko…

19.5.1992. Rođen američki DJ i producent Chris Comstock aka Marshmello.

20.5.1972. Rođen američki reper Busta Rhymes.

24.5.1999. Groove Armada objavljuje album ''Vertigo''.

25.5.2004. Felix Da Housecat objavljuje album ''Devin Dazzle & the Neon Fever''.

Prošlu epizodu iz serijala 'Elektronički Panoptikum' pročitajte OVDJE.

Next Page
Loading...
Loading...