Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Kronike plesnog podija: Elektronički Panoptikum

23.6. - 29.6.

  • Arsen Pavešić I Foto: Facebook
  • 23 June 2022

24.6.1959. Rođen Andy McCluskey, frontman grupe OMD

Iako danas, možda više nije čudno da se, nekim progresivnim glazbenim pravcem, bave glazbenici iz najzabačenijih i posve nepoznatih mjesta na planetu, no, u drugoj polovici 70-ih je bilo pomalo neobično da bend kakav je bio Orchestral Manoeuvres in the Dark (OMD) dolazi iz malog mjesta Meolsa, na polutokoku Wirralu, na sjeverozapadu Engleske. Riječ je o jednom od prvih synth pop bendova koji je utjecao na nastanak Depeche Modea i još čitavog niza glazbenih projekata kroz 80-e godine. OMD su osnovali Andy McCluskey i Paul Humphreys, školski prijatelji iz Meolsa, gdje su, kao tinejdžeri, svirali u nekoliko rock bendova. McCluskey je, '75., osnovao bend Equinox (u kojem je Humphreys bio roadie), a umjesto gitarskog rocka, postaje fasciniran glazbom Kraftwerka. Prije OMD-a, McCluskey i Humphreys imali su još tri projekta - Pegasus, Hitlerz Underpantz i VCL XI, u kojima je McCluskey pjevao i svirao bas, a Humphreys je, od roadiea, postao klavijaturist. 1978., VCL XI postaje Orchestral Manoeuvres in the Dark ili OMD, a kad su, iste godine, dobili prvu gažu u Liverpoolu, otkrili su kako se upravo njihov sound pretvara u nadolazeći trend new wavea i synth popa, a prvi singl, ''Electricity'', objavili su za Factory Records Tonyja Wilsona iz Manchestera. Wilson im je osigurao i nekoliko nastupa, kao predgrupi za Joy Division. Uspjeh singla ''Electrocity'' donio je OMD-u ugovor za Dindisc, sub-label Virgina, a stigao je i poziv na turneju s Garyjem Numanom. Najveći komercijalni uspjeh OMD-u je donio album ''Organisation'' koji sadrži hit ''Enola Gay'', nazvan po avionu koji je ispustio atomsku bombu na Hirošimu. Andy McCluskey je autor većine pjesama s albuma, kao i većine onih s ostalih albuma, do 1989. (''Architecture & Morality'', ''Dazzle Ships'', ''Junk Culture'', ''Crush'' i ''The Pacific Age''). Kao autor se, u nekoliko naslova, pojavljuje i Humphreys koji, s ostalim članovima benda, napušta McCluskeya '89., a on nastavlja nastupati sam, pod imenom OMD, sve do 1996., kad donosi odluku o umirovljenju OMD-a. No, ne zauvijek, budući da je, 10 godina kasnije, okupio Paula Humphreysa i originalne članove benda i krenuo u drugu fazu OMD-a koja traje i danas i koja je iznjedrila i tri potpuno nova albuma.

24.6.2012. Billboard.com proglasio hit ''Physical'' Olivije Newton-John najseksi pjesmom svih vremena

''Physical'', dance-pop hit Olivije Newton-John iz 1981. je najseksi pjesma svih vremena! Tako je bar utvrdio magazin Billboard prije 10 godina. Pjesma je bila najavni singl istoimenog albuma i transformirala je Oliviju iz američke teen-country-pop zvijezde u seks simbol 80-ih. Svjetska publika, dotad ju je najviše pamtila po mjuziklu ''Briljantin'', u kojem je tumačila glavnu ulogu, pored Johna Travolte, a s kojim je pjevala i dva hita sa soundtracka filma, ''You're the one that I want'' i ''Summer Nights''. Pjesmu ''Physical'' su autori, Terry Shaddick i Steve Kipner, inicijalno, namijenili Rodu Stewartu koji je '78., već imao veliki hit "Da Ya Think I'm Sexy?", sličnog sadržaja, ali je, na intervenciju menadžera Olivije Newton-John, Leeja Kramera, na kraju poslužila kao idealna pjesma za promjenu imidža koju je tražila Newton-John. U paketu s pjesmom je izašao i vrlo aktraktivan video-spot, u kojem Olivia vježba aerobik - izrazito popularnu metodu vježbanja u SAD-u, 80-ih godina koji je dodatno potpalio seksipil čitavog singla. Iako je ''Physical'' bio instant-hit i danas je popularan kao jedan od onih singlova koji nas, odmah, asociraju na 80-e, ljubitelji elektroničke glazbe, a posebno njemačkog deep/tech house zvuka, povezat će ga i s poznatom berlinskom etiketom Get Physical. Naime, društvo kojeg čine M.A.N.D.Y. (Patrick Bodmer i Philipp Jung), DJ T(Thomas Koch) i Booka Shade (Walter Merziger, Arno Kammermeier i Peter Hayo), upravo su, po ovoj pjesmi odlučili nazvati svoju izdavačku kuću 2002. koja je, tijekom 20 godina rada, postala jedna od najpoznatijih njemačkih etiketa. Osim naziva, uz Oliviju Newton-John se veže i logotip izdavačke kuće koji je, zapravo, stilizirana Olivijina silueta s covera singla...

28.6.1971. Rođen Ray Slijngaard, reper iz skupine 2 Unlimited

Raymond Lothar Slijngaard, Kid Ray ili Raytac, Kid Ray ili Raytac, tvorio je, početkom 90-ih, uz pjevačicu Anitu Doth, dance atrakciju 2 Unlimited, iza koje su stajali belgijski producenti Jean-Paul DeCoster i Phil Wilde. Slijngaard je rođen u Amsterdamu, gdje je, krajem 80-ih radio kao kuhar i, u slobodno vrijeme, repao. Priča s projektom 2 Unlimited, krenula je početkom 1991., kad su DeCoster i Wilde odlučili održati audiciju za vokale koje su zamislili na prvom singlu. Ideja je bila angažirati pjevačicu za refrene i repera koji bi izvodio nekoliko jednostavnih fraza, tako da instrumental ostane u prvom planu. Angažman su dobili Anita i Ray koji je i napisao tekst za prvi singl 2 Unlimiteda, ''Get Ready for This'', hit koji im je, do danas, donio milijunske tantijeme, s obzirom da se već 30 godina, vrti na svakoj NBA utakmici u SAD-u. Slijngaard je, na sličan način, nastavio pisati jednostavne fraze za sve velike hitove 2 Unlimiteda, kao što su "Maximum Overdrive", "No Limit", "Tribal Dance", "The Real Thing" ili "Twilight Zone". Inicijalni uspjeh projekta iznio je još 5 godina djelovanja, tijekom kojih su snimljena 4 albuma, objavljena 23 singla i 16 spotova. 2 Unlimited se ugasio 1996., a Ray se posvetio svojoj izdavačkoj kući X-Ray Records/Rayvano Productions. 2003. je postao član novog projekta Legends, a u tandemu s Hermanom Rarebellom iz grupe Scorpions, snimio je obradu hita "Eye of the Tiger". Od 2009. Ray Slijngaard je sudjelovao u nekoliko okupljanja skupine 2 Unlimited, nastupajući na koncertnim serijalima I Love the 90s.

Ukratko…

25.6.1984. Prince objavljuje album i soundtrack istoimenog filma, ''Purple Rain''.

25.6.1963. Rođen britanski kantautor George Michael.

26.6.1993. Rođena američka pjevačica i glumica Ariana Grande.

27.6.1970. Grupa Queen održala prvi koncert s Freddiem Mercuryjem.

Prošlu epizodu iz serijala 'Elektronički Panoptikum' pročitajte OVDJE.

Next Page
Loading...
Loading...