Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Kronike plesnog podija: Elektronički Panoptikum

30.6. - 6.7.

  • Arsen Pavešić I Foto: Facebook
  • 30 June 2022

1.7.1945. Rođena Debbie Harry

Rođena kao Angela Trimble, u Miamiju, Debbie Harry je posvojena kad je imala tri godine. Sa svojom biološkom majkom, za koju je otkriveno samo da je pijanistica, nikad nije uspostavila odnos. Odrastala je u gradiću Hackettstownu, u New Jerseyu, a krajem 60-ih seli u NYC, gdje se zaposlila kao tajnica u poslovnici radija BBC. Prije pjevačke karijere, radila je kao konobarica i plesačica po noćnim klubovima, a bila je i Playboyeva zečica. Prvi angažman, kao pjevačica, dobila je, 1969., kao prateći vokal u folk rock grupi The Wind in the Willows. Nekoliko godina kasnije, postaje pjevačica u bendu The Stilletoes, u kojem je gitaru svirao Chris Stein. Debbie i Chris postaju ljubavni par i, '74., napuštaju Stilletoese i osnivaju novi bend, Angel and the Snake - budući Blondie. Ime je, navodno, došlo, od uzvika ''Hej, Blondie!'' kojeg su Debbie, na cesti, dovikivali muškarci. Debbie je, već, nakon nekoliko nastupa, svojim seksipilom i izazovnoim scenskim nastupom, postala ikona punk scene u NYC. Grupa Blondie počinje regularno nastupati CBGB-u i Max's Kansas Cityju (gdje je Debbie konobarila), a priključuju im se back-vokali Tish i Snooky Bellomo, na bubanj dolazi Clem Burke, a na bass Gary Lachman. U ovoj postavi snimaju svoju prvu demo snimku, koja će, već '76., postati njihov prvi album, ''Blondie'', no globalni uspjeh postižu tek nakon radikalne promjene sounda, u smjeru post-disca i new wavea, na trećem albumu ''Parallel Lines'' iz 1978. koji sadrži i hitove ''Heart of Glass'' i ''Hanging on the Telephone''. Uspješna tranzicija u zvuku i izgledu potrajala je sve do 1982. i kraja prve faze djelovanja grupe. U ovom periodu, Debbie objavljuje svoj prvi solo album, ''KooKoo'', a započinje i glumačku karijeru. Do ponovnog okupljanja grupe Blondie, krajem 90-ih, Debbie Harry je objavila još tri samostalna albuma i ostvarila 20-ak filmskih uloga. Nakon izlaska uspješnog, povratničkog albuma Blondiea, ''No Exit'' iz 1999. i ponovnog zaokreta prema pop-rocku, Debbie je, paralelno, nastavila i samostalnu glumačko-pjevačku karijeru, a u listopadu 2019., objavila je i memoare, pod naslovom ''Face It''.

3.7.1990. Rođena Peggy Gou

Peggy Gou, danas jedna od najvećih svjetskih DJ zvijezdi i predvodnica tzv. social media DJ generacije, rođena je kao Kim Min-ji, u južnokorejskom gradu Incheonu, u imućnoj građanskoj obitelji. Otac joj je Kim Chang-yong, vrlo ugledan medijski djelatnik, profesor na sveučilištu Inje i član vijeća južnokorejske medijske regulatorne agencije. Peggy je, od malih nogu, počela razvijati svoj umjetnički talent. S osam godina počinje pohađati glazbenu školu, a s 14 nastavlja školovanje u Londonu, gdje upisuje i studij modnog dizajna. Po završetku studija, radi u magazinu Harper's Bazaar, a krajem 2000-ih seli u Berlin. Ondje se zaljubljuje u DJ-ing, a ubrzo i sama počinje puštati glazbu. Putem svojih kontakata na londonskoj modnoj sceni, počinje se pojavljivati za DJ pultom tamošnjih mondenih lokala poput Cirque Le Soir ili The Book Club. Svoj prvi singl, ''Hungboo'', objavljuje već 2014., za kojeg je snimila i visual art video s mladim južnokorejskim glumcem Yoo Ah-inom. Prvi EP ''The Art of War'' objavljuje joj, u dva dijela, Radio Slave, na svojoj etiketi Rekids, nakon čega su usllijedila izdanja za Phonicu i Ninja Tune koji su ju katapultirali u sam vrh svjetske DJ scene. Ispreplitanje glazbe, mode, njenog zvjezdanog statusa u berlinskoj bazi te vojska followera na društvenim mrežama, u relativno kratkom periodu, pretvorili su Peggy Gou u jednu od vodećih DJ zvijezdi današnjice. I dok joj jedan dio mlađe generacije obožavatelja, na dnevnoj bazi, potvrđuje status moderne DJ ikone, drugi dio publike (i kolega) joj taj isti status često voli osporiti, ponajprije zbog kratkog staža, oskudne diskografije i neumoljivog social media marketinga. No, bez obzira na to, novopečena DJ kraljica Peggy Gou, svoju karijeru gradi dalje - 2019. je pokrenula vlastitu izdavačku kuću, Gudu Records, a iste godine dobila i poziv iz !k7 Recordsa da snimi DJ miks za kultni serijal kompilacija, DJ-Kicks. U njen atraktivan izgled i DJ vještine, domaća će se publika moći uvjeriti već danas, 30. lipnja ili nekoliko sati nakon objave ove priče, u pulskoj Areni...

5.7.1973. Rođena Róisín Murphy

A posljednju damu koja ovog tjedna slavi rođendan, nedavno smo intervjuirali, ali i gledali u Zagrebu. Riječ je o irskoj disko kraljici, Róisín Murphy koja je, nakon duge pandemijske pauze, početkom ove godine, krenula u promotivnu turneju albuma ''Róisín Machine''. Njena uspješna samostalna karijera, nastavak je uspješnog, desetogodišnjeg rada s producentom Markom Brydonom, s kojim je, 1993., u Sheffieldu, pokrenula glazbeni projekt Moloko. Brydon i Murphy s Molokom, globalni uspjeh postižu 1998. s albumom ''I Am Not a Doctor'', odnosno singlom ''Sing it Back'' i spotom u kojem Róisín pleše u haljini sastavljenoj od ogledalaca, poput onih na disko kugli. Upravo joj je taj spot priskrbio titulu nove disko kraljice, a na glazbenoj sceni označio novi disko revival. Róisín i Mark su se razlišli nakon 5 studijskih albuma i još nekoliko velikih hitova poput ''The Time Is Now'' ili ''Familiar Feelings'', a Róisín je već 2005., u suradnji s Matthewom Herbertom objavila svoj prvi samostalni album ''Ruby Blue''. No, album je prošao relativno ispod radara, a neobična i pomalo eksperimentalna kombinacija future-jazza i synth-popa dobila je kritiku i iz izdavačke kuće Echo (koja je izdala sve albume Moloka) kako je album čudan i kako nijedna pjesma nema kapaciteta za singl. 2006., Róisín je potpisala za EMI, na kojem je 2007. objavila svoj drugi album ''Overpowered'', komercijalno puno uspješniji od prethodnika, s hitovima ''Let me know'' i ''You know me better''. Album je producirao Andy Cato iz Groove Armade te Paul Dolby iz kolektiva Bugz In The Attic. Idućih nekoliko godina Róisín se pojavljivala kao suradnica na brojnim izdanjima drugih glazbenika. Snimila je obradu pjesme ''Slave to Love'' Bryana Ferryja za kampanju modne kuće Gucci, a prvi idući singl bio je ''Simulation'' iz 2012. Velik uspjeh, Róisín postiže singlom ''Leviathan'', iz 2014., u suradnji s Freeform Five, a 2015. i 2016. izlaze joj albumi ''Hairless Toys'' i ''Take Her Up To Monto'', koje su slijedile 4 odlična house EP-a s Mauriceom Fultonom 2018. Posljednji album, ''Róisín Machine'', kao i remiksiranu verziju ''Crooked Machine'', objavila je tijekom pandemijskih 2020. i 2021. U nedostatku koncertnih promocija, singlove je promovirala streamovima i home made video zapisima iz svoje kuće na Ibizi.

Ukratko…

1.7.1989. U Zapadnom Berlinu održan prvi Love Parade.

2.7.1977. Donna Summer objavljuje disco evergreen ''I Feel Love''.

2.7.1996. Objavljena ''Greatest Hits'' kompilacije skupine N.W.A.

4.7.1983. Skupina Yazoo objavljuje svoj drugi i posljednji album, ''You and Me Both''.

Prošlu epizodu iz serijala 'Elektronički Panoptikum' pročitajte OVDJE.

Next Page
Loading...
Loading...