Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Kronike plesnog podija: Elektronički Panoptikum

14.7. - 20.7.

  • Arsen Pavešić I Foto: Facebook
  • 21 July 2022

21.7.1992. Rođena Charlotte de Witte

Jedna od onih koje se nerijetko proglašavaju novim zvijezdama elektroničke glazbe je svakako i Charlotte de Witte, belgijska producentica i DJ-ica iz Ghenta. Koliko je svježa njena glazbena karijera, dovoljno govori činjenica da je, u belgijske klubove, počela izlaziti 2009., a godinu kasnije već stala za DJ pult, pod imenom Raving George. 2011. je pobijedila na DJ natjecanju Studio Brussel, u Bruxellesu, što joj je donijelo nastup na Tomorrowland festivalu. Nakon prva tri EP-a, objavljena pod imenom Raving George, 2015. objavljuje ''Weltschmerz'', prvi EP pod svojim imenom, za Turbo Recordings. Tijekom idućih godina objavljuje za OFF, NovaMute i Sleaze koje prate nastupi na Junction 2, Boiler Roomu i Printworksu. 2019. pokreće vlastitu etiketu, KNTXT koja je dobila ime po istoimenom party serijalu u poznatom klubu Fuse. KNTXT je lansiran zajedničkim EP-em ''Liquid Slow'', Charlotte i Chrisa Liebinga, a među dosadašnjim izdanjima pojavljuju se imena kao što su Monoloc, Alignment, Indira Paganotto i dr. Charlotte de Witte je, tijekom pandemije, održala nekoliko zapaženih livestream nastupa, poput virtualnog izdanja Tomorrowlanda, antičkog teatra Messene u Grčkoj ili autodroma Mugello u Firenci... Charlotte, ovog ljeta, drži rezidenciju u klubu Cavo Paradiso, na Mykonosu, a možete ju gledati na festivalima Les Plagues Electroniques i Family Piknik u Francuskoj, FEST-u u Poljskoj, Panorama festivalu u Italiji i dr.

23.7.1971. Rođena Monika Kruse

Monika Kruse, prva dama njemačkog techna, danas iza sebe ima 30 godina uspješne glazbene karijere koja je krenula početkom 90-ih, u Munchenu. Glazbu je počela puštati 1991., a prvi angažman dobila je u minhenskom Babalu Baru, gdje je puštala funk i hip hop, no ubrzo ju je osvojila nova glazbena struja koja je, u Europu, stigla iz SAD-a pa je, do kraja '93., kao rezident kluba Parkcafe, već, u potpunosti prešla na Detroit techno i Chicago house. U ovom periodu postaje član Ultraworld ekipe, tadašnjeg najznačajnijeg techno crewa u Munchenu koji, 1994., otvara i klub Ultraschall, gdje je Monika među rezident DJ-ima. Uspjeh na minhenskoj sceni joj donosi i prve nastupe izvan grada, a potom i izvan Njemačke. Redovito gostuje u frankfurtskom klubu Omen kojeg je vodio Sven Vath, a nastupa i na Global Gatheringu u UK-u i u belgijskom klubu Fuse. Unatoč zvjezdanom statusu kojeg je uživala u Munchenu, Monika Kruse, 1997., seli u Berlin i uključuje se u tamošnji novi val techno scene. Ondje, 2000., osniva i, danas jedan od najrespektabilnijih techno labelova, Terminal M koji, već nakon nekoliko izdanja (DJ Rush, Len Faki, Stanny Fransen, Eric Sneo i sl.), postaje vrlo tražen među techno DJ-ima diljem svijeta. Iste godine, Kruse nastupa na Loveparadeu pred 1,5 milijuna ljudi, a 2001. se priključuje Svenu Vathu, kao rezident na njegovim Cocoon partyjima u Amnesiji. 2003., na njenom Terminalu M, izlazi joj veliki hit ''Latin Lovers'' i album ''Passengers'', u tandemu s Patrickom Lindseyem, pod imenom Monika Kruse @ Voodooamt, nakon čega slijedi najuspješniji period Terminala M koji nastavlja djelovati kombinacijom izdanja afirmiranih producenata i otkrivanjem novih talenata. Eksplozijom klupske scene u Berlinu, početkom novog milenija, Monika Kruse postaje jedna od njenih nositeljica i regularno nastupa u najpopularnijim klubova poput Berghaina ili Watergatea. Dosad je objavila i dva samostalna albuma, a njen je Terminal M zaslužan za karijere mnogih aktualnih techno glazbenika, kao što su Metodi Hristov, Alex Stein, Ramon Tapia ili Ilija Djokovic. Monika Kruse stoji i iza humanitarnog projekta No Historical Backspin koji podržava organizacije i borbu protiv rasizma, antisemitizma i homofobije.

23.7.1961. Rođen Martin Gore

Martin Gore, osnivač, autor, gitarist i klavijaturist Depeche Modea, rođen je u Londonu, u radničkoj obitelji, roditelja koji su oboje radili u Fordovoj tvornici, u Dagenhamu, predgrađu Londona. Kuriozitet vezan uz Martinovo odrastanje odnosi se na njegovog biološkog oca, afro-američkog vojnika, za kojeg je saznao tek kad navršio 13 godina, a upoznao ga u odrasloj dobi u SAD-u. Gore je samouki glazbenik koji je, početkom 70-ih, počeo učiti svirati klavijature. Srednju školu je pohađao u Basildonu, u Essexu i dijelio razred s budućim kolegom iz benda, Andyjem Fletcherom, ali i Alison Moyet (Yazoo) te Perryjem Bamonteom (The Cure). Goreov prvi bend zvao se Norman and the Worms, u kojem je svirao gitaru, a po završetku škole, 1979., zaposlio se u lokalnoj banci. Svirajući vikendom sa svojim bendom, postaje sve veći fan elektroničke glazbe kakvu su svirali Kraftwerk, Human League ili OMD, što ga dovodi do osnivanja novog benda, Composition of Sound, skupa s Andyjem Fletcherom i Vinceom Clarkeom. Ovom trojcu se, nakon audicije, priključio i Dave Gahan koji je predložio i novo ime - Depeche Mode (prema francuskom modnom magazinu). Martin Gore je, nakon odlaska Vincea Clarkea iz benda, 1981., postao glavni autor glazbe i teksta u bendu. Osim rada u Depeche Modeu, Gore je objavio i četiri samostalna albuma: ''Counterfeit'' (1989.), ''Counterfeit 2'' (2003.), ''MG'' (2015.) i ''The Third Chimpanzee'' (2021.), dok je 2012., obnovio suradnju s bivšim članom Depeche Modea, Vinceom Clarkeom, s kojim je objavio zajednički album elektroničke glazbe, ''Ssss''.

Ukratko…

22.7.1941. Rođen George Clinton, frontman Parliamenta/Funkadelica.

23.7.1996. LTJ Bukem objavljuje kompilaciju ''Logical Progression''.

27.7.2009. Tangerine Dream objavljuju live album ''Live @ Dussman Berlin''.

26.7.2010. LCD Soundsystem objavljuju album ''I Can Charge''.

Prošlu epizodu iz serijala 'Elektronički Panoptikum' pročitajte OVDJE.

Next Page
Loading...
Loading...