Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Kronike plesnog podija: Elektronički Panoptikum

14.7. - 20.7.

  • Arsen Pavešić I Foto: Facebook
  • 14 July 2022

18.7.1973. Rođena Miss Kittin

Francuska heriona electroclasha iz prve dekade novog milenija, Miss Kittin, rođena je kao Caroline Hervé u Grenobleu, u francuskim Alpama. Kao klinka je slušala Genesis, Supertramp, Pink Floyd i Beatlese, odnosno bendove koje su slušali njeni roditelji koji su i otkrili da se, u njoj, krije glazbeni talent, nakon što je, sa 6 godina, počela reproducirati melodije s radija, na klaviru svoje bake. Iako je kratko i pohađala satove klavira, Carolinina ljubav, tijekom djetinjstva, bio je balet, bar do trenutka kad je otkrila techno, tijekom studija dizajna u Amiensu, početkom 90-ih. Rejvanje na plesnom podiju, ubrzo je zamijenila ambicijom da stane za DJ pult. Zaposlila se kao prodavačica u supermarketu i od prve plaće kupila par rabljenih Technics gramofona. Prvi promo DJ miks kojeg je snimila 1993., donio joj je sreću i startao DJ karijeru, preko booking agencije Tekmics koja joj je osigurala prve DJ nastupe u Francuskoj, a potom i SAD-u i Rusiji. Kratko je živjela u Genevi i Marseilleu, gdje je, '97., upoznala DJ Hella koji joj je ispričao sve o svom International Deejay Gigolos projektu i povezivanju s francuskim producentima, u kojem je ključnu ulogu imao Michel Amato aka The Hacker, igrom slučaja isto iz Grenoblea. Ovim spletom okolnosti nastao je tandem Miss Kittin & The Hacker koji je, već '98., snimio svoj čuveni ''Champagne EP'', na kojem se nalazila i stvar ''Frank Sinatra'', kasnija himna nove electroclash scene u Europi. Na valovima uspjeha izdanja ''Champagne EP'', Miss Kittin & The Hacker snimili su još nekoliko singlova i album, ''First Album'', 2001., nakon kojeg dolazi do prekida suradnje. The Hacker objavljuje samostalni album ''Mélodies En Sous-Sol'', a Caroline s Felixom Da Housecatom snima još dva velika hita, "Silver Screen Shower Scene" i "Madame Hollywood''. Miss Kittin & The Hacker povezat će se, ponovno, tek 2008., na zalazu electroclasha i snimiti još jedan album, ''Two''. U međuvremenu, Caroline objavljuje dva samostalna albuma, ''I Com'' i ''BatBox'', a nastavlja i vrlo uspješnu DJ karijeru, no sad za razliku od svoje prve DJ faze, obogaćuje svoje nastupe i pjevanjem. 2013. objavljuje svoj posljednji album, ''Calling from the Stars'' kao Miss Kittin, budući da joj dva iduća, ''Cosmos'' i ''Third'' (objavljen u ožujku ove godine) izlaze kao konceptualni albumi, pod imenom Kittin.

19.7.1976. Rođen Eric Prydz

Eric Sheridan Prydz, Pryda ili Cirez D, jedan je od najpoznatijih predstavnika popularnog švedskog house zvuka novog milenija kojeg je promovirao, kako kroz vlastite glazbene projekte, tako i kroz popularni kolektiv Swedish House Mafia, u kojem je nastupao, u njihovoj inicijalnoj fazi, 2008. Eric je rođen u Täbyju, predgrađu Stockholma, klavir je počeo učiti svirati, još i prije nego je krenuo u osnovnu školu, a prvo računalo dobio je za osmi rođendan. Njegovo glazbeno putovanje počinje 1994., kao bubnjaru synth benda Enemy Alliance, kad se počinje, povremeno, pojavljivati i kao DJ. Svoja prva glazbena izdanja bilježi 2001., za New Religion, Holzplatten i Credence. Serijom EP-a za Credence iz 2002., Prydz postiže prvi značajniji uspjeh, a još bolje prolaze njegovi idući singlovi sa Steveom Angellom i Adevom, nakon kojih izbacuje ploču koja će mu obilježiti karijeru i donijeti globalnu slavu. ''Call on Me'', 2004., objavljuje etiketa Ministry of Sound, a prati ga poznati spot s atraktivnim djevojkama u fitness centru. Nakon ovog mega-hita, Prydz počinje nastupati diljem svijeta, a često dolazi u priliku nastupati sa svojim sunarodnjacima sličnog glazbenog profila: Axwellom, Steveom Angellom i Sebastianom Ingrossom pa ih publika kolokvijalno počinje nazivati Swedish House Mafijom, što će, 2008., postati i formalni naziv za njihove kolektivne nastupe. No Prydz, unatoč nastavku suradnje sa svim članovima ekipe, relativno brzo napušta ovu ''super-DJ-grupu'' i počinje razvijati dva alter-ega: Cirez D postaje pseudonim za nešto žešća izdanja, a Pryda (i Pryda Recordings) za melodični progressive house. 2009. je, kroz svoj Pryda pseudonim, plasirao i tzv. Pryda snare, kompresirani snare zvuk u produkciji kojeg su potom semplirali brojni producenti, kao npr. Martin Garrix, Dimitri Vegas, W&W i dr. Kao Pryda, Eric je, 2012., objavio i svoj prvi album, ''Eric Prydz presents Pryda'' i to kao 3XCD, u izdanju Virgin Recordsa. Godinu dana kasnije, njegovom Essential Mixu, Pete Tong je dodijelio nagradu za miks godine. Prydz je osnivač i voditelj etiketa Pryda Recordings, Pryda Friends i Mouseville Records...

20.7.1954. Rođen Larry Levan

Lawrencea Philpota, odnosno Larryja Levana, danas smatramo prvim, pravim superstar DJ-em, odnosno prvim čovjekom koji je, puštajući glazbu, izazvao idolopoklonstvo kakvo su, dotad, uživale samo filmske i pop zvijezde. Rođen je u Brooklynu, gdje je i odrastao kao vrlo boležljivo dijete. Od majke koja je slušala blues, jazz i gospel, naslijedio je ljubav prema glazbi, no kao srednjoškolac je bio uvjeren da je moda njegov životni poziv. Vrlo samouvjeren, nije se stidio svoje homoseksualnosti, odijevao se ekstravagantno i bojio kosu u narančasto, iako je bio česta meta napada i vrijeđanja svojih školskih kolega i klinaca iz kvarta. Početkom 70-ih se uključio u tzv. Ball subkulturu i upoznao svog najboljeg prijatelja, Frankiea Knucklesa. Ball subkultura je bila tajno LGBT društvo koje je organiziralo drag queen druženja i revije, a Levan i Knuckles su radili kao pomoćno osoblje na kostimografiji i scenografiji. Dvojica vršnjaka brojnih zajedničkih interesa i pogleda na život međusobno su odmah kliknuli, a njihov susret dobio je i epilog nakon kojeg su postali best friends forever. Neki od sudionika revije u Harlemu pozvali su ih na after-party na Manhattan, u ''super-cool-novi'' klub, u kojem će se moći opustiti i osjećati kao kod kuće – The Loft koji se pokazao ključnim u transformaciji Larryja i Frankiea, od modnih entuzijasta u DJ-e koji su stvorili novu glazbenu scenu, prvo kroz klubove u NYC, a potom i ostatku svijeta. Prvi angažman dobili su u tandemu, u notornom gay klubu Continental Baths, u kojem su radili kao rezidenti sve do pokretanja Paradise Garagea, kad se njihovi putovi razdvojili. Larry je postao rezident u Garageu, u kojem je izgradio pravi kult ličnosti, a Frankie odlazi u Chicago. No, Larry Levan je bio više od DJ-a u klubu, doslovno je živio za klub i ostao vezan za njega, sve do njegove propasti 1987. Nakon zatvaranja Garagea, Larry Levan više nije bio isti. Početkom 1990. često je boravio u Londonu. Nastupio je i kao gost na otvorenju londonskog Ministry Of Sounda koji je konstruirao repliku razglasa iz Garagea. Posljednji nastup Levan je odradio 1992. u Japanu. Preminuo je po povratku u NYC, od posljedica srčanog udara u 39. godini.

Ukratko…

14.7.2004. Američki producent Matthew Dear objavljuje svoj drugi album, ''Backstroke''.

16.7.2007. Britanski DJ i producent Ewan Pearson objavljuje kompilaciju ''Fabric 35''.

19.7.2005. Japanski producent Susumu Yokota objavljuje album ''Symbol''.

20.7.1970. Rođen belgijski DJ i producent Marco Bailey.

Prošlu epizodu iz serijala 'Elektronički Panoptikum' pročitajte OVDJE.

Next Page
Loading...
Loading...