Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Kronike plesnog podija: Elektronički Panoptikum

15.7.-21.7.

  • Arsen Pavešić I Foto: Facebook
  • 15 July 2021

15.7.1956. Rođen Ian Curtis, frontman grupe Joy Division

Karizmatični frontman grupe Joy Division rođen je u Stretfordu, predgrađu Manchestera, u obitelji irskih emigranata, a odrastao je u Macclesfieldu, drugom gradiću u manchesterskoj okolici. Već je s 11 godina pisao poeziju, a pjevao je i u školskom zboru. Kao srednjoškolac je počeo kupovati ploče, a kao prve glazbene uzore navodio je Jim Morrisona i Davida Bowiea. U Manchesteru se, nakon srednje škole, prvo zaposlio u jednoj trgovini ploča, a potom u raznim odjelima državne službe. Najduže je radio u Zavodu za zapošljavanje – ispostava Macclesfield. U srpnju 1976., Curtis je, na koncertu Sex Pistolsa u Manchesteru, sreo troje prijatelja iz djetinjstva: Bernarda Sumnera, Petera Hooka i Terryja Masona koji su mu rekli kako traže pjevača za njihov novi bend. Curtis se odlučio okušati kao pjevač i tekstopisac u bendu koji se prvo zvao Warsaw, prema pjesmi Davida Bowiea s albuma ''Low'', da bi ubrzo promijenio ime u Joy Division – termin iz knjige ''House of Dolls'' kojim autor, Ka-tzetnik 135633 opisuje odjel seksualnih robinja u nacističkom konc-logoru. Nacistička estetika obilježila je izlazak prvog albuma Joy Divisiona,''Unknown Pleasures'' iz 1979., što izazvalo i niz kritika. Druga karakteristika benda bio je i neobičan Curtisov ples na koncertima, s kojim je, autoironično, oponašao vlastite epileptične napade. Epilepsija je Curtisu izazvala tešku depresiju te ga, naposlijetku, navela na samoubojstvo, u svibnju 1980. Dva mjeseca kasnije, objavljen je posljednji album Joy Divisiona, ''Closer'', na kojem se nalazi i njihov najveći hit, ''Love will tear us apart''. 2007., prema knjizi Curtisove supruge Deborah, snimljen je i biografski film o Ianu, ''Control'', u kojem glavnu ulogu tumači britanski pjevač i glumac, Sam Riley.

17.7.1947. Rođen Wolfgang Flür, nekadašnji perkusionist Kraftwerka

Flür je član najpoznatije postave Kraftwerka, one od 1973. do 1987. U bendu je svirao električni bubanj, za kojeg i danas tvrdi da je konstruiran po njegovoj shemi, a da su se osnivači Krafwerka, Florian Schneider i Ralf Hütter, bez njegove privole prisvojili tu glazbenu inovaciju. Za razliku od ostalih Kraftwerkovaca, Wolfgang dolazi iz Frankfurta, no već kao tinejdžer seli u Düsseldorf, gdje, krajem 60-ih, svira bubnjeve u krautrock bendu The Spirits of Sound, s Michaelom Rotherom koji će, u jednoj fazi, isto biti član Kraftwerka. Flür je svirao na najpoznatijim albumima Kraftwerka kao što su ''Autobahn'' (1974.), ''Radioaktivität'' (1975.), ''Trans-Europa Express'' (1977.) i ''Die Mensch-Maschine'' (1978.). Nakon odlaska iz Kraftwerka, imao je nekoliko glazbenih projekata, u kojima je surađivao s Mouse On Mars, Pizzicato Five, Der Plan i dr., no njegovo najpoznatije post-Kraftwerk djelo nije glazbeno, već književno: 2000.god. je objavio autobiografiju ''Ich war ein Roboter'' (Bio sam Robot), u kojem se osvrnuo in a sukob s osnivačima benda, zbog kojeg je i otišao. U svibnju ove godine, ušao je u Rock and Roll Hall of Fame, kao član 'najslavnije' postave Kraftwerka, skupa s Schneiderom (posthumno), Hütterom i Karlom Bartosom.

18./19.7.2003. Održan prvi Seasplash Festival

Prvo izdanje najdugovječnijeg festivala elektroničke glazbe u Hrvatskoj, tadašnjeg punog naziva Seasplash Reggae Festival, održalo se na Fortu Punta Christo u Štinjanu, pored Pule. Na dvije pozornice, nastupila su poznata imena dub-reggae scene, kao što su Zion Train, Radici Nel Cemento, Rootsman, I-Shen Rockers, Brain Holidays, Radikal Dub Kolektiv, Ben Balafonic i dr. Pod istim imenom i na istoj lokaciji je, iduće godine, održano i drugo izdanje festivala, dok 2005. seli na Marsovo Polje, poznatu srednjevjekovnu pulsku nekropolu koju spominje i Dante Alighieri, u svojoj ''Božanstvenoj Komediji''. Godinu kasnije, Seasplash Reggae Festival postaje Seasplash Festival, a nova lokacija su pulski Monumenti, na mjestu nekadašnjeg vojnog kompleksa, gdje će festival ostati narednih šest godina. 2012. Seasplash se vraća na originalnu lokaciju, Fort Punta Christo, a od 2019. održava se na plaži Martinska, u Šibeniku.

Ukratko…

18.7.1984. Prince objavio singl ''Erotic City'', jedan od njegovih najpopularnijih klupskih hitova.

19.7.1976. Rođen australski DJ i producent Eric Prydz, poznat po hitu ''Call On Me''.

20.7.1947. Rođen legendarni meksički gitarist Carlos Santana.

21.7.2003. Britanski glazbenik Dizzie Rascal objavio debitanski album ''Boy in the Corner''.

Prošlu epizodu iz serijala 'Elektronički Panoptikum' pročitajte OVDJE.

Next Page
Loading...
Loading...