Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Kronike plesnog podija: Elektronički Panoptikum

8.7.-14.7.

  • Arsen Pavešić I Foto: Facebook
  • 8 July 2021

10.7.2007. Objavljen ''Cross'', prvi album tandema Justice

Gaspard Augé i Xavier de Rosnay, odnosno Justice, prvi su se put pojavili na etiketi International Deejay Gigolos, 2004. s remiksom za singl ''Never Be Alone'' engleske grupe Simian. Tri godine kasnije, na vlastitom Ed Banger Recordsu, objavljuju ''†'' (Cross), debitanski album, s kojeg je izašlo čak pet singlova: "Waters of Nazareth", "D.A.N.C.E.", "DVNO", "Phantom Pt. II" i "Tthhee Ppaarrttyy". Iako su ga Justiceovci predstavili kao opera-disco album, glazbeni novinari i kritičari skovali su novi termin, kako za ovo djelo, tako i za čitav sound benda, a i za sve ostale slične po senzibilitetu i estetici – new rave… Vjerojatno i najveći svoj hit, ''D.A.N.C.E.'', Augé i de Rosnay su posvetili svom idolu, Michaelu Jacksonu, a osvoji je niz priznanja, uključujući nominacije za Grammy i MTV Awards. Uspjeh ''Crossa'' i new ravea zvuka donio je Justiceu nastupe na najpoznatijim glezbenim festivalima kao što su Coachella, Sónar, Fuji Rock Festival, Roskilde, Lowlands, Pukklepop i dr. U kolovozu 2008., Justice je snimio i dokumentarac ''A Cross the Universe'' o snimanju albuma i dotadašnjem radu. Nakon ''Crossa'' su objavili još dva albuma, ''Audio, Video, Disco'' (2011.) i ''Woman'' (2016.)

11.7.2000. Lars Ulrich, bubnjar Metallice svjedoči protiv Napstera
11.7.2001. Napster se gasi

Nakon što se, 1999., pojavio na internetu kao jedan od prvih P2P servisa za razmjenu digitalnog sadržaja, Napster Shawna Fanninga i Seana Parkera, već je, početkom 2000. bio pod žestokom paljbom organizacija za zaštitu autorskih prava, diskografa, filmskih studija i autora. Ubrzo su krenule i brojne tužbe, među kojima je najpoznatija i medijski najeksponiranija, ona grupe Metallica. Članovi benda prvo su otkrili da internetom kola, nikad objavljena, demo verzija njihove pjesme ''I Disappear'', što ih je dovelo do šokatnog otkrića da se čitav njihov katalog ilegalno sharea upravo putem Napstera. Bubnjar Metallice, Lars Ulrich, 11. Srpnja 2000. je pročitao izjavu benda pred pravosudnim povjerenstvom Senata SAD-a i kalifornijskim sudom. Tradžbine benda prema Napsteru iznosile su 10 milijuna dolara, no slučaj je, na poslijetku, zaključen izvansudskom nagodbom. Točno godinu dana kasnije, nakon niza izgubljenih tužbi, Fanning i Parker su ugasili Napster s dugom od ukupno 26 milijuna dolara prema oštećenim stranama.

9.7.1996. Objavljen soundtrack filma ''Trainspotting''

Rijetki su slučajevi kad soundtrack nekog filma dosegne kultni status u rangu samog filma, a upravo se to desilo s prvim dijelom kompilacije ''Trainspotting: Music from the Motion Picture''. Inicijalno zamišljeno kao jedinstveno izdanje, veliki uspjeh je doveo i do izlaska drugog dijela, početkom listopada ’97., a potom i do reizdanja u lipnju 2003. Kompilacija se, otad, pojavljivala na svakoj listi najboljih soundtrackova svih vremena, prativši u stopu i svaku listu najznačajnijih filmova na kojima se pojavljivao ''Trainspotting''. U kojoj je mjeri ova kompilacija bila značajna, u drugoj polovici 90-ih, govori i činjenica da je u opticaj vratila neke stare hitove, kao npr. ''Lust For Life'' Iggyja Popa, ''Temptation'' New Ordera ili ''Perfect Day'' Loua Reeda. Soundtrack je lansirao i mega uspješnu karijeru skupine Underworld, budući da je, upravo nakon njenog izlaska, njihov veliki hit ''Born Slippy.NUXX'' uistinu postao veliki hit!

8.7.1970. Parliament objavljuje svoj prvi album, ‘’Osmium’’

Legendarna funk grupa Parliament Georgea Clintona, kao dio opsežnijeg glazbenog kolektiva Parliament-Funkadelic, osnovana je krajem 60-ih, a ''Osmium'' je bio njihov prvi diskografski izlet, u izdanju Invictus Recordsa iz Detroita. Osim Clintona, kao autori su na albumu potpisani i gitarist Eddie Hazel, basist Billy Nelson, klavijaturist Bernie Worrell te još neki članovi originalne postave Parliamenta, uključujući i pjevačicu Ruth Copeland koja je napustila grupu nakon ovog albuma. Zanimljivo je da je ista grupa autora i glazbenika, iste godine objavila i prvi album kao Funkadelic. ''Osmium'' je u Europi i Japanu objavljen pod drugim naslovima, ''Rhenium'' i ''First Thangs''.

Ukratko…

10.7.1982. Britanski synth-pop bend Talk Talk objavio debitantski album ‘’The Party's Over’’

11.7.1977. Soul & jazz legenda Roy Ayers s bendom Ubiquity objavio album ‘’Lifeline’’

13.7.1990. Američka skupina 2 Live Crew objavila album ‘’Banned in the U.S.A.’’, poznatom po istoimenom hitu.

Prošlu epizodu iz serijala 'Elektronički Panoptikum' pročitajte OVDJE.

Next Page
Loading...
Loading...