Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Kronike plesnog podija: Elektronički Panoptikum

11.8. - 17.8.

  • Arsen Pavešić I Foto: Facebook
  • 11 August 2022

15.8.1963. Rođena Lady Miss Kier

Kierin Magenta Kirby aka Lady Miss Kier, kantautorica, plesačica, modna kreatorica, DJ i društvena aktivistica, globalnu je slavu stekla početkom 90-ih, kao frontgirl grupe Deee-Lite. Iako je još prije formiranja Deee-Litea stekla reputaciju modne ikone njujorškog noćnog života, Kier se, u NYC, doselila tek 1980., iz rodnog Youngstowna, u Ohiju i upisala studij modnog dizajna na Fashion Institute of Technology. No, ondje se kratko zadržala i nastavila samostalno kreirati odjeću, nadahnuta modom iz 60-ih i 70-ih godina. Pritom je sama bila model za svoje kreacije za noćne izlaske, ali i svakodnevni, casual izgled te je, na taj način, pronalazila i kupce za svoju odjeću. 1982. upoznaje ukrajinskog glazbenika Dmitrija Brilla (Supa DJ Dmitry) i postaje stilist njegovog benda Shazork. Osim kao stilist, Kier, tijekom 80-ih, radi kao model i plesačica u klubovima poput Bentleya i Copacabane, dok krajem dekade počinje eksperimentirati i kao pjevačica, u novog glazbenom projektu Supa DJ Dmitryja, od kojeg će nastati Deee-Lite, nakon što im se priključi japanski DJ Towa Tei. Deee-Lite, 1990., postaje instant svjetski hit bend, nakon izlaska mega hita ''Groove Is in the Heart'' i albuma ''World Clique''. Njihova otkačena fuzija disca, housea i electra, u kombinaciji s estetikom i modom 60-ih (prema ideji Lady Miss Kier), osvojila je i radijski i TV eter diljem svijeta, a ''Groove Is in the Heart'' pamtimo kao jedan od najvećih hitova 90-ih. Kier i Deee-Lite su objavili još dva albuma (''Infinity Within'', 1992. i ''Dewdrops in the Garden'', 1994.), ali nije više uspio ponoviti uspjeh prvog albuma te se i razišli 1995. Kier je, nakon toga, preselila u London i nastavila samostalnu DJ karijeru, što joj je pošlo za rukom zbog celebrity statusa i poznanstvima u svijetu mode. Surađivala je tako s modnim kućama Kenzo, Thierry Mugler, Givenchy, Christian Dior i dr. te magazinima Vogue, Elle i Glamour. Usporedo je postala i jedan od prvoboraca i stjegonoša među LGBTQ aktivistima, redovito gostujući na gay pride događajima diljem svijeta. Kao aktivistica sudjeluje u kampanjama za prava žena, zaštite okoliša i životinja te anti-ratnim akcijama, za što je dobila i nekoliko međunarodnih priznanja. Povremeno je i gostovala kao pjevačica na nekim glazbenim izdanjima, primjerice Bootsyja Collinsa, I Kamanchija, A Guy Called Geralda, Georgea Clintona, Apollo Heightsa i dr.

11.8.2004. The Prodigy objavljuju album ''Always Outnumbered, Never Outgunned''

Sedam godina nakon posljednjeg studijskog hit albuma, ''The Fat of the Land'', grupa The Prodigy, vratila se, u kolovozu 2004., sa svojim četvrtim albumom, ''Always Outnumbered, Never Outgunned''. Doduše, s obzirom na nesudjelovanje Maxima Realityja i Keitha Flinta u snimanju albuma, odnosno glazbenim gostima koje je selektirao Liam Howlett, ujedno i autor većeg dijela glazbe na album, ''Always Outnumbered, Never Outgunned'' mogao bi se, slobodno, nazvati i Liamovim samostalnim albumom. Naslov albuma posuđen je od kriminalističkog romana Waltera Mosleya iz 1997., a na albumu gostuju Juliette Lewis, Princess Superstar, Ping Pong Bitches, Liam i Noel Gallagher te mnogi drugi. No, unatoč atraktivnim glazbenim gostima i činjenici da su ga fanovi dugo čekali, album nije ispunio očekivanja poput svojih prethodnika i ostao je zabilježen kao komercijalno i glazbeno najslabije ostvarenje The Prodigyja. Relativno mlaki prijem albuma kod publike i kritike, donekle je kompenziran objavom kompilacije ''Their Law: The Singles 1990 - 2005'', već iduće godine.
Pomalo ishitrena objava ove kompilacije dodatno je skratila period promocije albuma ''Always Outnumbered, Never Outgunned'' i singlova ''Girls'', ''Hotride'' i ''Spitfire'' pa se može zaključiti kako je, po prvi put, neki album The Prodigyja prošao gotovo nezapaženo. Najavni singl ''Girls'', na kojem gostuje ženski electroclash bend Ping Pong Bitches iz Londona, jedina je iznimka. Pratio ga je psihodelični, grafički spot kojeg potpisuju Mat Cook i Julian House te je jedini dospio na UK listu singlova. ''Hotride'' s Juliette Lewis je objavljen u studenom 2004., a ''Spitfire'', kao posljednji singl, u travnju 2005., u trenutku kad su već krenule najave izlaska kompilacije ''Their Law'', objavljene u listopadu iste godine...

16.8.1968. Grupa The Jackson Five održala svoj prvi veliki koncert

Petorica braće Jackson, zapravo su inicijalno, 1964., bili trio (Tito, Jermaine i Jackie), no Jackson 3 s razlogom nije zabilježen u formalnoj, glazbenoj kronologiji, jer je kratko svirao i to samo u garaži obiteljske kuće Jackson, u Garyju, u Indiani. Kad im se, na kongama, priključio najmlađi brat Michael, a potom i Marlon, prozvali su se the Jackson Five Singing Group, a nešto kasnije Jackson 5. Prije prvog javnog nastupa, u srednjoj školi Theodorea Roosevelta, s njima su svirali i školski prijatelji i susjedi Reynaud Jones i Milford Hite. Od 1965. do 1967., Jackson 5 su svirali isključivo po srednjoškolskim talent natjecanjima u Indiani i Illinoisu. Na jednom od tih glazbenih natječaja, čula ih je i Gladys Knight, tadašnja mlada zvijezda Motown Recordsa koja im je, već tad pokušala dogovoriti potpisivanje ugovora za Motown, no to se dogodilo ipak nešto kasnije, nakon što su Jacksoni snimili nekoliko singlova za One-derful Recordsi Steeldown Records. U srpnju 1968., Jackson 5 su bili predgrupa Bobbyju Tayloru & the Vancouvers u Chicagu, što ih je dovelo do njihovog prvog velikog koncerta, u kolovozu iste godine, u Great Western Forumu, u Los Angelesu. Osim što im je to bio najveći koncert dotad, bio je to i njihov prvi nastup s Dianom Ross & the Supremes, nakon čega ih je upravo Diana ''uzela pod svoje''. Početkom 1969., Jackson 5 potpisuju, dugo željeni ugovor s Motown Recordsom, a iste godine izlazi im i prvi album naslovljen ''Diana Ross presents the Jackson 5''. Pored toga što je odigrala ključnu ulogu u spajanju Jacksonovih s Motownom, Diana Ross je momcima dogovorila i prve TV nastupe, u popularnim emisijama kao što su Hollywood Palace i Ed Sullivan Show, što je tih godina, praktički, jamčilo uspješnu glazbenu karijeru u SAD-u.

Ukratko…

12.8.1969. Rođena britanska kantautorica Tanita Tikaram.

12.8.1989. Održan legendarni Sunrise/Back to the Future rave party.

14.8.2004. Održano posljednje izdanje MTV Valkana Beach festivala

16.8.1958. Rođena Madonna.

Prošlu epizodu iz serijala 'Elektronički Panoptikum' pročitajte OVDJE.

Next Page
Loading...
Loading...