Menu
Home Novosti Menu
Blog

Kronike plesnog podija: Elektronički Panoptikum

25.8. - 31.8.

  • Arsen Pavešić I Foto: Facebook
  • 25 August 2022

25.8.1979. Rođen Nic Fanciulli

Nic Fanciulli jedan je od onih čija biografija započinje kao u nekog lika iz romana. Prezime mu, očito, odaje talijansko porijeklo, ali Nic je zapravo rođen u Mombassi, glavnom gradu Kenije. Njegovi roditelji su bili zaposleni u jednoj od tamošnjih kockarnica - majka Engleskinja, bivša novinarka britanskog Playboya i otac, bivši profesionalni nogometaš iz Italije. Nic je prve godine proveo upravo u Mombassi, potom se, s roditeljima preselio u Italiju te, naposlijetku u grad Maidstone, u Kentu, gdje bilježi svoje prve glazbene korake, polovicom 90-ih. Prvu ploču, ''Dockside'', objavljuje 2000.god., u tandemu s Mattom Blewettom, za vlastitu etiketu, Portent Records, nakon čega se zapošljava u shopu Plastic Surgery Records, u Maidstoneu. Prvi ozbiljniji DJ angažman dobiva za lokalni promo crew, ClubClass, kao rezident DJ, na klupskim eventima, u maidstonskom klubu Atomics. ClubClass ga dovodi i do bookinga u Creamu, Turnmillsu, Shindigu, Circusu te Spaceu na Ibizi, gdje se, od 2004., počinje, sve češće pojavljivati. Godinu dana kasnije snima i svoj poznati miks u Renaissance seriji kojeg slijede i kompilacije za Global Underground i Balance serijale, no najznačajnija etapa u glazbenoj karijeri, Fanciullija je dočekala 2006., kad je nominiran za nagradu Grammy, u kategoriji remiksa godine i to za singl ''Damage'' Tiefschwarta i Tracey Thorn, a u tandemu s Andyjem Chatterleyem. Ova nominacija donijela mu je pregršt ponuda za remikseve, produkciju i razne glazbene suradnje s velikim glazbenim imenima kao što su Dua Lipa, Underworld, Fleetwood Mac, Kylie Minogue, Groove Armada, Jamie xx, U.N.K.L.E. i dr. Samostalne autorske radove nastavlja objavljivati na renomiranim etiketama poput Ovuma ili Plastic Cityja te na Savedu kojeg je pokrenuo 2005. Saved je dosad ubilježio 200 izdanja sa širokom lepezom glazbenika kao što su Andrea Oliva, Joel Mull, Uner, Junior Sanchez, Yousef, Hector Couto, Andrew Meller i dr. Na Savedu je Fanciulli, 2017., objavio i svoj prvi studijski album, ''My Heart''. Faciulli je, u prosincu 2019., nastupio na jednom od najgledanijih livestreamova posljednjih godina, Ibiza Classics Show s Pete Tongom & the Heritage Orchestra, u londonskoj O2 Areni.

27.8.1975. Donna Summer objavila svoj kultni album ''Love to love you baby''

''Love to love you baby'', naslovljen po istoimenom velikom hitu, drugi je album Donne Summer i onaj koji ju je pretvorio u ''kraljicu disko klubova'' čija je era, upravo u ovom periodu bila na vrhuncu. Singl ''Love to love you baby'', zapravo je nastao iz ideje producenata Giorgia Morodera i Petea Bellottea da Donna snimi pjesmu u stilu ''Je t'aime... moi non plus'' Jane Birkin i Sergea Gainsbourga. Zamisao je bila da pjesma bude erotična, uz disco podlogu, na kojoj je Moroder intenzivno radio. Donna se, u legendarnom Moroderovom minhenskom studiju, pojavila na snimanju s napisanim stihovima ''love to love you, baby'', a ostalo je povijest. Nakon izlaska singla u Europi, Moroder je kontaktirao Casablanca Records za američko izdanje i dobio zeleno svjetlo, ali uz uvjet da snime klupsku, extended verziju, što je dovelo do poznatog, eksplicitnog remiksa od 17 minuta. Kad je objavljen istoimeni album, na njemu se našla upravo ova 17-minutna verzija koja je, onomad, zauzela čitavu A stranu vinila. Kontroverze oko seksualno eksplicitne izvedbe Donne Summer, dodatno su potaknule njen kultni status ''zabranjenog voća'', kao i neke radijske postaje iz konzervativnijih američkih sredina koje su zabranile puštanje singla i albuma. Iako se naslovni singl, danas smatra jednim od prvih velikih disco hitova, ostatak albuma nema previše veze s disco soundom. Primjerice, ''Virgin Mary'', "Full of Emptiness" i "Whispering Waves" su soul / r'n'b balade, dok "Need-a-Man Blues" i "Pandora's Box" možemo svrstati i u klasične pop pjesme iz druge polovice 70-ih. Album ''Love to love you baby'', već je, do kraja 1975., postigao platinasti nakladu u SAD-u, od pola milijuna prodanih ploča.

27.8.1971. Rođen Felix Da Housecat

Felix Stallings Jr. aka Felix Da Housecat, Aphrohead, Mezcalateer, Thee Maddkatt Courtship, Sharkimaxx, Thee Cat In Da Hat, Elektrikboy itd., jedan je od najznačajnijih predstavnika tzv. drugog vala Chicago house scene (pored Derricka Cartera, Cajmerea, Paula Johnsona, DJ Sneaka i sl.). Onom prvom, izvornom valu Chicago housea, Felix je svjedočio kao učenik srednje škole Rich East, u Park Forestu, predgrađu Chicaga, a posrećilo mu se da je, putem obiteljskog prijatelja, tad upoznao DJ Pierrea i počeo razvijati interes za DJ-ingom i house glazbom. Pod Pierreovim mentorstvom, Felix je, kao 16-godišnjak, objavio svoj prvi singl, ''Phantasy Girl''. Studij medija i komunikacija upisuje na sveučilištu Alabama, gdje studira suvremenu glazbu i intenzivno prati hip hop, r'n'b i house scenu. U glazbenu produkciju ozbiljno ulazi početkom 90-ih pa do sredine dekade bilježi nekoliko desetaka izdanja pod raznim imenima. Pored poznatijih pseudonima Felix Da Housecat i Aphrohead, to su i Radical Men, Aphropitch, Wizdom, The Visionary i dr. Kao Aphrohead objavljuje svoj prvi album, 1994., ''The Industry Made me do it!'', a godinu kasnije album ''Metropolis Present Day? Thee Album'', kao Felix Da Housecat, za netom osnovani label Radikal Fear koji ubrzo postaje partnerska kuća s belgijskom Play It Again Sam (PIAS). Felixov sound, u mnogočemu drukčiji od njegovih suvremenika iz Chicaga, koketirao je s electrom, discom i funkom te, inicijalno, pronašao značajniji broj poklonika u Europi, nego u SAD-u. U tom smjeru, Felix odlazi još korak dalje, početkom novog milenija s albumom ''Kittenz and Thee Glitz'' koji postaje jedan od temelje za nadolazeći neo-electroclash trend u Europi. Na albumu se nalaze i dva velika klupska hita, ''Madame Hollywood'' i ''Silver Screen Shower Scene'', s Tigom i Miss Kittin u ulozi vokala. U sličnom stilu je i njegov idući album, ''Devin Dazzle & the Neon Fever'' iz 2004., a upravo je ovo period vrhunca glazbene karijere Felixa Da Housecata (iste godine je premijerno nastupio i u našim krajevima, na Valkana Beach festivalu). 2005. se, posredstvom DJ Hella, rađa prijateljstvo i suradnja s P Diddyjem koji počinje i nastupati s njim, kao MC na Ibizi. Iako možda više nije ponovio uspjeh s početka milenija, Felix Da Housecat je danas jedan od najproduktivnijih producenata svoje generacije, a diskografijom daleko prednjači ispred svih predstavnika čikaškog drugog vala. Felix broji više od 20 albuma i kompilacija te više stotina singlova i remikseva, a osim Radikal Feara, stoji i iza Clashbackk Recordingsa i Founders of Filtha. Felix Da Housecat je i jedan od omiljenih producenata u gaming industriji pa se njegova glazba može čuti u popularnim igrama kao što su Need For Speed, GTA, Midnight Club, Tony Hawk, SSX i sl.

Ukratko…

29.8.1964. Rođen američki pjevač Michael Jackson.

30.8.1963. Rođen britanski producent i DJ Paul Oakenfold.

30.8.1939. Rođen britanski DJ John Peel.

Prošlu epizodu iz serijala 'Elektronički Panoptikum' pročitajte OVDJE.

Next Page
Loading...
Loading...