Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Kronike plesnog podija: Elektronički Panoptikum

1.9. - 7.9.

  • Arsen Pavešić I Foto: Facebook
  • 1 September 2022

1.9.1975. Rođena Magda

Rođena kao Magdalena Chojnacka, u gradiću Zywiecu, na jugu Poljske, odrastala u Detroitu, a smještena u Berlinu, Magda je, u punom smislu riječi, interkontinentalna DJ zvijezda, iza koje je, danas, 20-ak godina uspješne glazbene karijere, a krasi ju i titula ''kraljice minimala''. S 11 godina, Magda je, s roditeljima, emigrirala u SAD. Nakon kraćeg boravka u Teksasu, obitelj se smjestila u Detroitu, gdje je, kao tinejdžerica, otkrila elektroničku glazbu i spoznala da zapravo živi u svjetskoj prijestolnici techna. Nakon srednje škole se zaposlila u trgovini ploča, što je označilo i početak njene DJ avanture polovicom 90-ih. U ovom periodu upoznaje i Richiea Hawtina koji prepoznaje njen talent i, bez kojeg bi joj karijera sasvim drukčije izgledala. Naime, već '98., Magda ulazi u M_nus crew i odlazi s Hawtinom na svjetsku turneju, kao warm-up DJ, što će se pokazati ključnim potezom rane faze njenog glazbenog puta. Turneja s Hawtinom joj je priskrbila inicijalnu fazu fanova diljem svijeta, ali i niz samostalnih bookinga koji su postali temelj za daljnji rad. Jedan od takvih je bio i nastup na godišnjici Fabrica, početkom 2000-ih, na temelju kojeg je dobila poziv da objavi miks u kultnom Fabricovom serijalu (Fabric 49). Hawtin i M_nus bili su joj vjetar u leđa i pri prvim autorskim radovima. Prvu ploču, ''Stop'', za M_nus objavljuje 2005., a kompilaciju ''She's a Dancing Machine'', 2006. Nakon toga se ipak odvaja od matične kuće, seli u Berlin i pokreće etiketu Items & Things, s još dvoje došljaka s američkog kontinenta, Amerikancem Troyem Pierceom i Kanađaninom Marcom Houleom. Od tad joj je baza Berlin, ali je svoj album prvijenac ''From The Fallen Page'' ipak objavila za M_nus, 2010., ostavši vjerna minimal zvuku. Razne glazbene suradnje, u posljednjoj su dekadi, postale okosnica njenog studijskog rada, kao npr. Cornerbred s Danielom Huertom ili DTR (Define The Relationship) s Nymom, s kojom je obradila i kultnu ''Love will tear us apart'' Joy Divisiona. U tom smjeru je pokrenula i Perm Records, 2016. koji se bavi i organizacijom glazbenih događaja. Jedan od njenih posljednjih i, pomalo neuobičajenih, projekata je i proizvodnja i prodaja vlastite tekile, Maria Pascuala Tequila...

6.9.1969. Rođena Cecilia Veronica "CeCe" Peniston

Američka pjevačica i bivša Miss Arizone, CeCe Peniston, danas je jedno od prvih imena koje asociramo na funky/vocal house zvuk iz prve polovice 90-ih godina. CeCe je rođena u Daytonu, u Ohiju, a odrastala je u Phoenixu, gdje je, kao klinka počela pjevati u crkvi i školskom zboru. U srednjoj školi počinje pisati stihove pa je, tako, tekst za svoju najpoznatiju pjesmu, ''Finally'', navodno napisala na satu kemije. Peniston svoju glazbenu karijeru započinje 1991., kao back-vokal i studijska pjevačica za producenta Felipea ''DJ Wax Dawg'' Delgada. Iste godine, za A&M Records izlazi joj prvo izdanje singla ''Finally'', a potom i istoimeni album. ''Finally'' će imati još dva uspješna reizdanja, 1994. i 1997., s tim da u Europi, bonus remiks nazvan ''Finally '97'' postaje mega hit. U međuvremenu je CeCe Peniston, za A&M Records, objavila još dva albuma, ''Thought Ya Knew'' (1993.) i ''I'm Movin' On'' (1996.), a njen jedini samostalni singl koji je polučio uspjeh približan onom hita ''Finally'', bio je ''Keep On Walkin'' iz 1992. Unatoč tome, CeCe Peniston nastavila je gostovati kao pjevačica na singlovima poznatih producenata kao što su Junior Sanchez ili Paul Oakenfold, a posljednju verziju svog evergreena ''Finally'' objavila je 2021., u suradnji s Kelly Rowland. Peniston je, do danas, ostala iznimno cijenjena soul i gospel pjevačica, a može se pohvaliti nastupima na rođendanu Arethe Franklin, u Vatikanu pred papom Ivanom Pavlom II. (s gospel zborom Sisters of Glory) ili na inauguraciji američkog predsjednika Billa Clintona. CeCe Peniston je ušla u povijest i kao prva inozemna glazbenica koja je nastupila u post-apartheidovskoj Južnoafričkoj Republici.

7.9.1947. Rođena Gloria Gaynor

Uz Donnu Summer, svakako najpoznatija pjevačica disco ere, Gloria Gaynor je zacementirala svoje ime u glazbenoj povijesti svojim velikim hitovima ''I Will Survive'' (poznat i kao himna Studija 54) i ''Never Can Say Goodbye''. Gloria je rođena u Newarku, u New Jerseyu. Otac joj je bio profesionalni glazbenik i pjevač te svirao i pjevao u bendu Step'n'Fetchit. Odrastala je s petoricom starije braće koji su, kao tinejdžeri, osnovali gospel grupu. No Gloria nije bila dio tog projekta i njeni se glazbeni počeci vežu za nastupe po noćnim klubovima na istočnoj obali, polovicom 60-ih. Dok je još pjevala u jazz/r'n'b grupi The Soul Satisfiers, Gloria je snimila svoj prvi singl, ''She'll be sorry'' (1965.), no prvi uspjeh dočekat će tek 10 godina kasnije, kad potpisuje ugovor s MGM Recordsom i snima svoj prvi album ''Never Can Say Goodbye'' i istoimeni hit-singl, obradu pjesme Cliftona Davisa i Jackson 5 iz 1971. Album je ušao u povijest kao jedan od prvih disco albuma, ali i zbog toga što je snimljen kao medley, bez pauza između pjesama, što se posebno svidjelo ljubiteljima plesne glazbe i DJ-ima. Nekoliko mjeseci nakon izlaska prvog albuma, Gloria objavljuje i drugi, ''Experience Gloria Gaynor'' na kojem će se naći još jedna No.1 disco hit ''(If you want it) Do it yourself''. Untaoč velikom uspjehu s prva dva albuma iz '75., godina koja će joj obilježiti karijeru tek je bila pred njom, budući da joj '78. izlazi album ''Love Tracks'' i singl ''I Will Survive'' koja se danas smatra jednom od najpoznatijih pjesama svih vremena. Pjesma je, do danas, obrađena i remiksirana nebrojeno puta, u raznim aranžmanima, od soula do indie rocka, a inicijalno je postala disco himna, ali i himna pokreta za prava žena diljem svijeta. Nakon globalnog uspjeha s ''I Will Survive'', Gloria je, do sredine 80-ih, snimila još pet studijskih albuma u disco, r'n'b, gospel i pop tonovima, ignorirajući anti-disco kampanju koja je vladala u SAD-u, početkom dekade, nakon čega se povukla iz javnosti, no ne zadugo. Polovicom 90-ih je dočekala prvi, pravi, globalni disco revival, tijekom kojeg je objavljeno nekoliko novih verzija ''I Will Survive'' (grupa Cake, Diana Ross, Chantay Savage itd.), a Gloria je, 2002., ušla u studio, nakon 15 godina i snimila povratnički album ''I Wish You Love''. 2019. ili više od 30 godina nakon što je, prvi put objavila povlačenje s glazbene scene, Gloria Gaynor osvaja nagradu Grammy za svoj gospel album ''Testimony''.

Ukratko…

4.9.1969. Rođen britanski DJ i producent, Sasha.

5.9.1946. Rođen Freddie Mercury, frontman grupe Queen.

5.9.1964. Rođen detroitski DJ i producent, Kevin Saunderson.

7.9.1977. Rođen nizozemski DJ i producent, Fedde Le Grand.

Prošlu epizodu iz serijala 'Elektronički Panoptikum' pročitajte OVDJE.

Next Page
Loading...
Loading...