Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Kronike plesnog podija: Elektronički Panoptikum

8.9. - 14.9.

  • Arsen Pavešić I Foto: Facebook
  • 8 September 2022

8.9.1989. Rođen Avicii

Tim Bergling, poznatiji kao Avicii, svakako jedan od najpoznatijih DJ-a/producenata/remiksera novog milenija, svoje najuspješnije godine bilježi u periodu od 2011. do 2016., kad ga pamtimo kao vodeće ime tzv. EDM scene. Nažalost, s vremenom ga sve više ljudi pamti po njegovom tragičnom kraju i samoubojstvu u travnju 2018. Bergling je rođen u Stockholmu. Majka mu je bila poznata švedska filmska i TV glumica, Anki Liden. Za razliku od svog polubrata Antona Korberga koji je pošao majčinim stopama, Tim je još, kao osnovnoškolac znao da se želi baviti glazbom. Navodno je, u svojoj sobi, počeo miksati sa samo osam godina, u čemu ga je podržavao drugi, stariji brat, David. Sa 16, upravo s Davidom, odlučio se okušati i u glazbenoj produkciji, u početku na piratskim softverima. Debitantski singl ''Sound of Now'', mu, 2008., objavljuje australski Vicious Grooves, a Tim uzima pseudonim Avicii, što je naziv za pakao u hinduizmu i budizmu. Do 2011., objavljuje još 5 EP-a za Vicious Grooves, nakon čega osniva vlastitu etiketu LE7ELS i objavljuje istoimeni singl koji postaje njegov prvi veliki hit i s kojim osvaja top ljestvice diljem svijeta. ''Le7els'', u ovom periodu, obilježava nastanak i uspon tzv. EDM scene koju karakterizira prodor plesne elektroničke glazbe u mainstream, kao nikad dotad. Samim time, Avicii postaje i vodeće EDM ime, a ujedno i predvodnik nove generacije ''celebrity'' DJ-a. Kao takav, 2012., osvaja i nominaciju za Grammyja u kategoriji plesne glazbe za singl ''Sunshine'' s Davidom Guettom, što mu je donijelo nove glazbene suradnje i to s velikim glazbenim zvijezdama poput Madonne ili Lennyja Kravitza. Godinu dana kasnije objavljuje svoj prvi album ''True'', na kojem se nalazi i veliki hit ''Wake Me Up'', karakterističan po, dotad neviđenoj fuziji elektroničke i country glazbe, što je postalo i glavno Aviciijevo obilježje, sve do kraja karijere. Nažalost, srelovit uspon kakvog je doživio, pokazao se kobnim za Aviciija, baš kao i za još neke mlade glazbenike prije njega koji su se, teško ili nikako, nosili s bremenom svjetske slave, intenzitetom nastupa i stresom nezdravog načina života. Kasnije je otkriveno kako je Avicii, već uoči izlaska svog prvog albuma, imao velikih problema s alkoholom i ovisnošću o tabletama kao što su Vicodin i Oxycontin. Zdravstveno i duševno stanje mu se naglo pogoršavalo pa je Avicii, 2016., nakon izlaska albuma ''Stories'', objavio kako više neće nastupati, o čemu je, javno progovorio i u dokumentarnom filmu ''Avicii: True Stories'' iz 2017. Tvrdio je i kako mu je meditacija uvelike pomogla s anksioznošću i deresijom, no to očito nije bilo dovoljno. Avicci je izvršio samoubojstvo u svojoj 29. godini, dok je boravio na odmoru, u Muskatu (Oman). Njegov posljednji album ''Tim'', objavljen je posthumno, u lipnju 2019.

9.9.1987. Rođen Afrojack

Možda i najpoznatiji EDM-ovac pored Aviciija, Nick Leonardus van de Wall aka Afrojack, rođendan slavi dan nakon njega. No, za razliku od svog švedskog kolege koji je ispao tragična figura, Nick se puno bolje nosi sa slavom pa je postao i poznat kao prvi DJ koji puni rubrike tabloida po cijelom svijetu. Rođen je i odrastao u gradiću Spijkenisse, na jugu Nizozemske i to kao svjevrsni glazbeni wunderkind. S 5 godina je već naučio svirati klavir, s 11 počeo producirati vlastitu glazbu, a s 14 počeo nastupati kao DJ. Ipak, prve singlove objavljuje 2007., kao 20-godišnjak i student grafičkog dizajna u Rotterdamu, za Slized Recordings kojeg je, svojedobno vodio poznati nizozemski producent Hardwell. Prvi veliki uspjeh postiže singlom ''Take Over Control'' iz 2010., što mu priskrbljuje nastupe na najvećim svjetskim festivalima poput Tomorrowlanda, Ultre ili Coachelle. Iste godine, s Davidom Guettom, remiksira Madonnin singl ''Revolver'' i osvaja Grammyja za najbolji remiks koji mu katapultira karijeru u zvjezdanu orbitu. S Guettom će ostvariti još nekoliko uspješnih kolaboracija, kao npr. 2015., s hit singlom ''Hey Mama'', na kojem gostuju i Nicki Minaj i Bebe Rexha ili dvije godine kasnije, sa singlom ''Another Life''. Nakon osvajanja Grammyja, Afrojack se počinje, sve češće, pojavljivati u ''žutom tisku'', doduše ne zbog nečega vezanog uz njegovu glazbu, nego zbog ljubavne veze s Paris Hilton, a da je slab na bogate nasljednice dokazuje i njegova posljednja veza s Elettrom Lamborghini, unukom Ferruccia Lamborghinija i nasljednicom njegovog automobilističkog brenda, s kojom se i vjenčao 2020. U međuvremenu je Afrojack objavio dva studijska albuma, ''Forget This World'' (2014.) i ''Press Play'' (2018.), a prošle je godine postao prvi DJ koji je gostovao na Eurosongu, nastupivši u Rotterdamu s nizozemskom pjevačicom Glennis Grace koja je predstavljala svoju zemlju na istom natjecanju 2005.

13.9.1956. Rođena Joni Sledge (Sister Sledge)

Joni Sledge, osnivačica i glavna pjevačica poznate ženske disco skupine Sister Sledge, rođena je u kolijevci disca, Philadelphiji, kao treća od četiri kćeri profesionalnog plesača Edwina Sledgea i glumice Florez Williams koja je imala kći Normu iz prethodnog braka, no ona nije nikad bila dio pjevačke karijere svojih polusestara. Joni i njene sestre, Debbie, Kim i Kathy, pjevanju je podučavala njihova baka i nekadašnja sporanistica Viola Williams, pod čijim su vodstvom pjevale i u crkvi Williams Temple Christian Methodist Episcopal, a potom i kao samostalna skupina, prvo pod imenom Mrs Williams' Grandchildren, a potom, pod onim puno poznatijim, Sister Sledge. Kao Sister Sledge, Joni i sestre objavljuju prvi singl, ''Time Will Tell'', već '71., dok prvi uspjeh postižu '74. s hitom "Love Don’t Go Through No Changes On Me" koji će im, iste godine, osigurati veliki nastup s Jamesom Brownom, u Zairu, u sklopu spektakla ''Rumble in the Jungle'' - boksačkog meča Muhammada Alija i Georgea Foremana. Godinu kasnije, sestre objavljuju svoj prvi album, ''Circle of Love'', ali najveći uspjeh postižu nekoliko godina kasnije, svojim nezaboravnim disco evegreenima s albuma ''We are Family'': ''He's the Greatest Dancer'', ''Lost in Music'' i ''We are Family'' koja postaje i neslužbena himna LGBT pokreta. Joni je, s vremenom, preuzela ulogu lead vokala u skupini, ali aktivno sudjelovala i kao autor i producent njihovih albuma, za što je osvojila i nominaciju za Grammyja u kategoriji najbolje produkcije (album ''African Eyes'' iz 1997.). Jedan od posljednjih nastupa, u punom sastavu, Sister Sledge su održale 2014., na festivalu Tramlines, u Sheffieldu, kad su snimile i singl ''Stay a While'' s populrnim, škotskim nu disco producentom The Revenge. Nakon Jonine iznenadne smrti 2017., Debbie i Kim su objavile kako će nastaviti nastupati pod imenom Sister Sledge, a grupa je nedavno pomlađena članicama šire obitelji Sledge, po novim imenom - Sledgendary.

Ukratko…

11.9.1965. Rođen američki glazbenik Richard Melville Hall, poznatiji kao Moby.

12.9.1962. Rođen američki producent i DJ Juan Atkins.

12.9.1995. Goldie objavljuje svoj prvi album, ''Timeless''.

Prošlu epizodu iz serijala 'Elektronički Panoptikum' pročitajte OVDJE.

Next Page
Loading...
Loading...