Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Kronike plesnog podija: Elektronički Panoptikum

22.9. - 28.9.

  • Arsen Pavešić I Foto: Facebook
  • 22 September 2022

27.9.1964. Rođen DJ Fabio

Fitzroy Heslop aka Fabio, polovica je legendarnog d'n'b tandema Fabio & Grooverider koje, danas, s pravom smatramo, ne samo začetnicima d'n'b/bass scene, već i ljudima koji spadaju u ''originatore'' čitave plesne scene i clubbinga u UK-u. Rođen je u Brixtonu, u južnom Londonu, a njegova priča počinje kroz izlaske, polovicom 80-ih, kad je večeri provodio s prijateljem iz djetinjstva, Colinom Daleom koji je, preko dana radio u banci, a navečer puštao glazbu u klubu Tiffany's. U prvom valu pojave piratskih radio postaja u Londonu, Dale je '86. postao dio crewa na Kiss FM-u, a kad su ga pozvali na postaju Phase One, donio je Fabiju torbu ploča i nagovorio ga da to odradi umjesto njega. I to je, otprilike, bilo to... Ondje je zaradio i nadimak Fabio i to nakon što je, u eteru, razgovarao s trudnom djevojkom koja je smišljala ime za svoju bebu i, u jednom ga trenutku pitala: ''Hej, a što misliš o Fabio?'' Fabio je prvih nekoliko godina proveo po piratskim postajama, a začetkom onoga što danas nazivamo UK rave pokretom, počinje puštati house po opskurnim after-partyjima. Na jednom od tih upoznaje svog dugogodišnjeg partnera, Grooveridera, nakon čega, u tandemu, postaju regularni DJ-i na afterima velikih rejvova kao što su The Trip ili Spectrum. 1988., Fabio i Grooverider, pokreću kultnu večer Rage, četvrtkom u londonskom klubu Heaven, gdje, u početku puštaju miks njemačkog techna, belgijskog techna, Chicago i NYC housea, odnosno sve što se svodilo pod zajednički nazivnik acid house, no s vremenom rade zaokret prema hip houseu, a potom i breakbeatu i jungleu, odnosno počecima drum'n'bassa. Narednih nekoliko godina, Rage postaje najposjećenija i glazbeno najprogresivnija klupska večer u Londonu, a ta popularnost, početkom 90-ih rađa sve brojniju konkurenciju koja će, do kraja dekade, generirati zlatnu eru UK clubbinga i DJ kulture. Fabio i Grooverider se, u toj situaciji, opet okreću radijskim postajma, produkciji i izdavaštvu. Od 1994. do 1997. postaju sinonim za Kiss 100, a '98. pokreću emisiju One In The Jungle na BBC Radio 1. Fabio, '95., osniva i etiketu Creative Source, namijenjenu liquid drum'n'bassu i fuzijama s jazzom i funkom. U novom mileniju, Fabio, samostalno ili u tandemu s Grooveriderom, snima nekoliko vrlo uspješnih miksanih kompilacija (Liquid Funk, FabricLive), nastupa diljem svijeta i održava radijsku emisiju na Radiju 1, sve do 2012. Nakon četiri godine izvan radijskog etera, Fabio i Grooverider rehabilitiraju svoju emisiju na postaji Rinse FM. Tandem koji se, nerijetko, naziva najboljim na svijetu, vrlo je aktivan i danas pa smo ih imali prilike gledati i slušati i ovog ljeta na našoj obali...

28.9.1964. Rođen Gilles Peterson

Gilles Jérôme Moehrle ili jednostavno Gilles Peterson, još je jedan od onih koji su svoje DJ karijere započeli na piratskim radio postajama, no Gilles je otišao i korak dalje. Naime, on je sredinom 80-ih bio među radio amaterima i tehničarima koji su postavljali ilegalne odašiljače i tako mnogima omogućili emitiranje. Kao DJ se, prvi put pojavio još 1985. i to u eteru Radio Invicte i K-Jazz. Rođen je u Caenu, poznatom po filmu, a ne po glazbi, ali je odrastao u predgrađu južnog dijela Londona, gdje je, od malih nogu, bio izložen tamošnjoj soul sceni koja je uvelike utjecala na njegov glazbeni ukus. Već je, krajem 80-ih, u londonskim glazbenim krugovima, postao poznat kao stručnjak i DJ za acid jazz i suvremene fuzije jazza, funka s latinskom i brazilskom glazbom. 1987., s piratske radio scene, dolazi na BBC Radio London i pokreće emisiju Mad On Jazz, a '90. postaje jedan od glavnih glazbenih urednika na 102.2 Jazz FM, prvoj londonskoj postaji posvećenoj jazzu. Peterson je, '87., pokrenuo i label Acid Jazz, a tri godine kasnije i, puno poznatiji, Talkin' Loud, na kojem su svoju glazbu izdala poznata imena, kao npr. Incognito, MC Solaar, The Roots, Roni Size, 4 Hero, Nuyorican Soul i dr. Nekoliko je godina proveo i na Kiss FM, da bi '98. pokrenuo emisiju Worldwide koja se, na BBC Radio 1, emitirala sve do 2012., a kroz koju je Peterson nastavio predstavljati široku paletu glazbe, uz svoj, već provjereni, istančani ukus. U programu je bila njegova selekcija glazbe od 50-ih do 80-ih godina, ali i nove fuzije housea i broken beata s jazzom, funkom, latinoameričkom glazbom i hip hopom. Od 2005., Peterson organizira i godišnju dodjelu glazbenih nagrada, Worldwide Awards, kao i Worldwide Festival,u gradiću Sèteu, na francuskoj rivijeri. Četiri godine nakon odlaska s Radija 1, Peterson, 2016., u suradnji s Boiler Roomom, pokreće i internet radio Worldwide FM. U međuvremenu je ostao aktivan i kao izdavač te je, nakon odlaska iz Talkin' Louda, 2006., osnovao Brownswood Recordings (originalno kao sub-label Talkin' Louda). Višestruki je dobitnik niza glazbenih nagrada, između ostalog i one za poseban doprinos u plesnoj glazbi koju mu je, 2013., dodijelio britanski Mixmag. Od recentnijih aktivnosti Gillesa Petersona, valja izdvojiti pokretanje festivala We Out Here, u UK-u, 2019. i nove etikete namijenjene reizdanjima, Arc Records, 2020.

28.9.1969. Rođen Kerri Chandler

Kerri Chandler, čiji smo skorašnji izlazak albuma ''Spaces and Places'' nedavno najavili i na našem portalu, nedvojbeno je jedan od omiljenih legendi house glazbe diljem svijeta koji je brojne fanove stekao i u našem podneblju. A Kerri je jednostavno bio predodređen da bude DJ. Odrastao je u East Orangeu, New Jersey, u obitelji jazz, soul i funk glazbenika, a njegov otac Joseph i ujak Arnold radili su kao DJ-i, u osvit disco scene u NYC. Kerri je, tako, još kao osnovnoškolac, odlazio s ocem i ujakom na klupske gaže, a prvi je put stao za DJ pult sa svega 13 godina, u Rally Racquet Clubu, u New Jerseyu. S 14 je već radio kao šegrt po lokalnim studijima, gdje se upoznavao s opremom i, nedugo zatim, počeo eksperimentirati s produkcijom. Istovremeno, počinje provoditi vrijeme u legendarnom klubu Zanzibar, u Newarku. Ondje ga s DJ vještinama, ali i začecima house glazbe upoznaje rezident DJ Tony Humphries. Kerri će, do kraja 80-ih i sam postati rezident u Zanzibaru i glavni promotor tzv. Jersey sounda, specifičnog house podžanra, u kojem je spajao deep, soulful i garage house. Nažalost, osim lijepih uspomena, Kerrija za Zanzibar veže i jedna tragedija - njegova djevojka Tracy Jones brutalno je ubijena ispred kluba 1989. Ovaj događaj, na neko je vrijeme, udaljio Kerrija od DJ-inga i označio početak njegovog autorskog rada. Svoju prvu ploču, ''Super Lover'' iz 1990., Kerri je posvetio upravo Tracy. Dvije godine kasnije, Kerri pokreće svoj prvi label, Madhouse Records, dok se, kroz 90-e, njegova glazba može čuti na izdanjima Large Recordsa, King Street Soundsa, Nervousa ili Ibadana. Svoj prvi album, ''Hemisphere'', Kerri objavljuje '96., za Freetown Inc. Iako je ostao izrazito produktivan te danas broji preko 150 izdanja, Kerri se, s vremenom, vratio i DJ-ingu, posebice tijekom prve dekade novog milenija. Da nije od onih koji žive na staroj slavi, nego čak i postavlja trendove u house glazbi, Kerri je dokazao 2016., pokretanjem nove etikete koju je nazvao po jednom od svojih, dugogodišnjih pseudonima, Kaoz - Kaoz Theory, na kojem je promovirao imena kao što su Jamie Jones, Seth Troxler, Art Department, The Martinez Brothers ili Chris Stussy. Upravo će na Kaoz Theoryju, Kerri, krajem mjeseca, objaviti ''Spaces and Places'', ujedno i njegov prvi album nakon 14 godina i ''Computer Gamesa'' iz 2008.

Ukratko…

23.9.1997. Björk objavljuje svoj treći album, ''Homogenic''.

24.9.1996. Morcheeba objavljuje debitantski album, ''Who Can You Trust?''.

26.9.1962. Rođena Tracey Thorn (Everything But The Girl).

28.9.1992. The Prodigy objavljuje svoj prvi album, ''Experience''.

Prošlu epizodu iz serijala 'Elektronički Panoptikum' pročitajte OVDJE.

Next Page
Loading...
Loading...