Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Kronike plesnog podija: Elektronički Panoptikum

6.10. - 12.10.

  • Arsen Pavešić I Foto: Facebook
  • 6 October 2022

6.10.2017. Kelela objavljuje svoj prvi album, ''Take Me Apart'', za Warp Records

Ovotjedni Elektronički Panoptikum je svojevrsni mini-hommage Warp Recordsu koji je, u tekućem tjednu, u različitim glazbenim razdobljima, objavio tri odlična, ali i prilično različita albuma koja, u najboljoj maniri, dočaravaju širinu glazbene institucije kakva je Warp Records. Počet ćemo s onim najsvježijeg datuma, a to je ''Take Me Apart'', prvi album Kelele Mizanekristos, američke kantautorice etiopskog porijekla i njenom fuzijom R&B glazbe s electronicom, odnosno pravcem kojeg danas poznajemo kao alter R&B, indie R&B pa i leftfield R&B, a svakako dovoljno drukčijim da bi iza njega stao Warp. A Kelela je, na sebe skrenula pažnju, već 2013., objavom mixtapea ''Cut 4 Me'' koji je bio dostupan kao besplatan download na SoundCloudu, a opisan je kao revival slabo poznatog Rhythm & Grime pravca. Dvije godine kasnije, izlazi joj mini-album ''Hallucinogen'' za Warp, sa šest stvari čija je autorica sama Kelela, dok ekipu producenata predvode Arca i Ariel Rechtshaid koji će ostati Kelelini suradnici i na albumu ''Take Me Apart''. Između ostalih, priključit će im se i Jam City, Kwes te Al Shux, poznat po svom radu s Aliciom Keys, Snoop Doggom i Kendrickom Lamarom. Konačni proizvod bio je miks electronice, nu-jazza, soula, UK garagea, dance-popa i rhythm'n'bluesa, odnosno avangardni ili glitch R&B, kako je opisan u recenziji The Guardiana. No, ono što ovom albumu i Kelelinom pristupu glazbi daje posebnu dozu alternative ili undergrounda jest poveznica s Afro-futurizmom, nedefiniranim afro-američkim, umjetničkim pravcem s kojim se povezivao i techno pokret u Detroitu. S druge strane, Kelela je, kao svoje glavne glazbene uzore, isticala Janet Jackson i Björk, čime je dodatno zbunila sve one koje su ju planirali etiketirati nekim glazbenim žanrom. Neovisno o tome, afro-futurističku viziju albuma ''Take Me Apart'' koja nadilazi sve žanrove, prepoznalo je niz glazbenih kritičara iz renomiranih medija, kao što su Rolling Stone, Pitchwork, NME, Vulture, Mixmag i dr., a većina ga je uvrstila i u svoje godišnje liste najboljih albuma. Otprilike godinu dana nakon objave, u listopadu 2018., objavljena je i remiksirana verzija albuma, na kojem je predstavljena scena DJa / producenata / remiksera bliskih Kelelinom izričaju: Kaytranada, Gaika, Lsdxoxo, Rare Essence, Kareem Lotfy i dr.

7.10.2014. Flying Lotus objavljuje album ''You’re Dead!'' za Warp Records

Nakon prvog albuma ''1983'', objavljenog 2006. na Plug Researchu, Steven Ellison aka Flying Lotus, kalifornijski avangardni reper, glazbenik i producent, preostalih je šest albuma objavio na Warp Recordsu. ''You're Dead!'' je njegov peti album, a po mnogim je kritičarima njegov najzreliji i najkompaktniji album. Ellison je, kroz čitavu svoju karijeru, često spominjao kako su mu najveći glazbeni uzori njegova prateta Alice Coltrane, progresivna jazz pijanistica koja se smatra začetnicom tzv. spiritualnog jazza, krajem 60-ih godina te njen suprug, velikan jazz glazbe, saksofonist John Coltrane. Upravo se album ''You're Dead!'' smatra ostvarenjem u kojem se Ellison, glazbeno najviše, povezao sa svojom poznatom pretkinjom. Ujedno je riječ o njegovom najduhovnijem albumu, u kojem je light-motiv mističnost života i smrti. Dok se sam naslov, nekom možda doima morbidno, uskličnik je ondje s razlogom, jer smrt predstavlja kao veliko buđenje, a ne kraj. Tome u prilog ide i glazbeni ugođaj čitavog albuma koji je sve, samo ne morbidan, budući da je riječ o specifičnoj fuziji hip-hopa, jazza i electronice. Ellison je album snimao u svom domu, u Los Angelesu, a baš kao i na prethodna dva albuma, jedan od glavnih suradnika bio mu je basist Stephen Lee Burner aka Thundercat. Popis glazbenih gostovanja na albumu je impresivan. Predvodi ga legendarni Herbie Hancock, a tu su još i Snoop Dogg, Kendrick Lamar, saksofonist Kamasi Washington, kantautorice Angel Deradoorian i Kimbra Lee Johnson, perkusionisti Roland Bruner i Deantoni Parks. Ellison se, u nekoliko naslova, potpisuje i kao Captain Murphy, njegov reperski alter-ego od 2012. ''You're Dead!'' je opisan kao dotad neviđena fuzija jazza i hip-hopa, a i ovaj je album završio na mnogim best of 2014. listama prestižnih glazbenih magazina, kao što su Rolling Stone, NME ili Pitchwork. Vrijedan spomena je i cover albuma čiji je autor poznati crtač anime stripova, Shintaro Kago.

12.10.1998. Squarepusher objavljuje svoj treći album ''Music Is Rotted One Note'' za Warp Records

Nakon fuzije jazza s R&B glazbom Kelele i jazza s hip-hopom Flying Lotusa, red je izdvojiti fuziju s drum'n'bassom kojeg je dva desetljeća ranije, na Warpu objavljivao Tom Jenkinson aka Squarepusher. Konkretno, njegov treći album ''Music Is Rotted One Note'' objavljen je 16 godina prije albuma ''You're Dead!'', odnosno 19 prije ''Take Me Apart'', no to ne umanjuje njegovu progresivnost i inovativnost, čak štoviše - ne samo da se i on našao na brojnim listama najboljih albuma za 1998., uvršten je i među najbolje albume čitave dekade. Iako je ovo, za Squarepushera, bio drugi album na Warpu, za razliku od albuma ''Hard Normal Daddy'', upravo je s ovim izdanjem napravio najznačajniji glazbeni iskorak, od ''klasičnog'' drum'n'bassa, prema eksperimentiranju s (acid) jazzom, po kojem će i postati poznat u svijetu glazbe. Osim glazbeno, iskorak je napravljen i u samom kreativnom procesu, budući da su sempler i sekvencer zamijenjeni pravim bubnjem i bas gitarom, što je albumu dalo, pomalo neočekivan organski zvuk i mekši ugođaj. No to nije sve, jer se na albumu može čuti i dosta improvizacije, posebno na "Don't Go Plastic," "Dust Switch," "137 (Rinse)," ili "Theme From Vertical Hold''. Stoga ne čudi da je, nakon izlaska albuma ''Music Is Rotted One Note'', Squarepusher prozvan suvremenom inačicom Milesa Davisa. Iako su recenzije i kritike oscilirale u evaluaciji ovog albuma, u jednom su bile suglasne - ovo nije bio album Squarepushera kakvog je scena poznavala i voljela, a ako bi, u suvremenoj elektroničkoj glazbi, trebalo istaknuti primjer sazrijevanja ili evolucije nekog glazbenika, onda je to upravo album ''Music Is Rotted One Note''. Ono što je posebno iznenadilo Squarepusherove fanove, ali i glazbene novinare jest činjenica da je, od njegovog posljednjeg albuma ''Hard Normal Daddy'', napravljenog u maniri sintetičkog drum'n'bassa i junglea, do avangardnog i progresivnog free jazz izričaja, prošlo svega godinu i pol dana. Ipak, njegove sklonosti prema avangardnoj i eksperimentalnoj glazbi mogle su se naslutiti u nekoliko singlova koje je, od 1994. do 1996., objavio pod vlastitim imenom i kao Duke of Harringay.

Ukratko…

8.10.1968. Rođen bivši član grupe The Prodigy, plesač i DJ, Leeroy Thornhill.

7.10.1968. Rođen Thom Yorke, frontman grupe Radiohead.

12.10.1974. Prvi koncert grupe Blondie u njujorškom klubu CBGB.

11.10.1988. Pet Shop Boys objavljuju album ''Introspective''.

Prošlu epizodu iz serijala 'Elektronički Panoptikum' pročitajte OVDJE.

Next Page
Loading...
Loading...