Menu
Home Novosti Menu
Blog

Kronike plesnog podija: Elektronički Panoptikum

20.10. - 26.10.

  • Arsen Pavešić I Foto: Facebook
  • 20 October 2022

21.10.1969. Rođen Derrick Carter

Ovog tjedna, rođendane slave tri velikana DJ kulture. Prvi je Derrick Carter, jedan od onih čiji se ime uvijek nađe pri vrhu glazbenika i DJ-a koje povezujemo s korjenima tzv. pure Chicago house zvuka, a pored Rona Trenta, DJ Sneaka, Felixa Da Housecata, Cajmerea ili Glenna Undergrounda, ističe se kao glavni predstavnik druge generacije house producenata iz Chicaga. No, realno, Carter, kojem je prvi EP objavljen još 1988., prije bi ulazio u nekakvu među-generaciju, a valja uzeti u obzir i to da je rodom iz zloglasnog kalifornijskog gradića Comptona. No dobro, čovjek je ipak odrastao u Chicagu pa je njegova glazbena karijera, od početka, krenula u smjeru housea, a ne gangsta rapa. Carter se u glazbu još kao klinac, slušajući radio, početkom 80-ih i emisije koje je uređivao popularni DJ tim Hot Mix 5, u vrijeme prije prvog vala housea, dok se još puštao miks disca, new wavea i prvih electro uspješnica. Pojava house zvuka u Chicagu, zapravo se poklopila s Carterovim prvim DJ nastupima, budući da je debitirao kao 15-godišnjak. Nakon srednje škole, zaposlio se u trgovini ploča Importes Etc., jednoj od institucija tadašnje scene u Chicagu, glazbenom epicentru u kojem su se okupljali producenti, DJ-i, promotori itd. Među njima su bili i brojni vlasnici i djelatnici malih izdavačkih kuća pa tako i izvjesni Irving Nicholson, vlasnik manje poznate etikete SRO Records, za koju je Carter, 1988., objavio svoju prvu ploču, pod imenom Conception. Godinu dana kasnije, dobio je prvu ozbiljniju ponudu i to iz Detroita, za KMS Kevina Saundersona, na kojem objavljuje EP ''Mood'', kao Symbols & Instruments (s Markom Farinom i Chrisom Nazukom). ''Mood'' mu donosi i prvi uspjeh u UK-u i Europi pa, iste godine, počinje objavljivati i pod vlastitim imenom, ali i kao The Unknown ili The Goodguys. 1989., Carter još uvijek radi kao prodavač ploča te, iz Importes Etc., prelazi u, još jednu kultnu trgovinu, Gramaphone Records. Do sredine 90-ih, postaje jedan od najtraženijih DJa u gradu, radi kao rezident u Shelteru, Foxyju i Smartbaru i objavljuje glazbu za Rhythm Vision, Cajual, Housetime, Network i sl. Drugu polovicu 90-ih sve više vremena počinje provoditi u UK-u, gdje, 1996., s Lukeom Solomonom, pokreće label Classic koji, u narednih nekoliko godina, postaje jedna od vodećih house etiketa u UK-u. Na Classicu su se našli DJ Sneak, Blaze, Isolee, LoSoul, Freeform Five, Tiefschwarz i mnoga druga poznata imena. Carter na Classicu objavljuje i svoj prvi album, ''Squaredancing in a Roundhouse'', 2002., nakon čega se, sve češće, počinje pojavljivati i u ulozi remiksera. Röyksopp, The Human League, Boris Dlugosch, Modjo, Seal ili Hercules & Love Affair, samo su neka od imena koja je remiksirao u prvoj dekadi novog milenija. Iako se možda, u ovom periodu vrhunca svoje karijere, nije eksponirao poput nekih svojih suvremenika, Derrick Carter je, po mnogima, do danas, ostao ponajbolji čikaški DJ. Ove subote priređuje rođendanski tulum u londonskom klubu Night Tales.

24.10.1968. Rođen Nick Warren

Sličan status kakvog Derrick Carter uživa u kuloarima Chicago housea, među predstavnicima UK progressive zvuka, moglo bi se reći da ima Nick Warren. Iako su praktički vršnjaci, Warren je ipak nešto kasnije krenuo s DJingom, točnije 1988., u svom rodnom Bristolu, puštajući reggae i indie glazbu, u kombinaciji s prvim house pločama iz SAD-a, čim je odskakao od većine tadašnjih britanskih DJ-a koji su plovili nešto žešćim vodama, na krilima masovnog rave pokreta. Prvi ozbiljniji angažman Warren dobiva kao rezident DJ u bristolskom klubu Vision i kao support DJ na koncertima Massive Attacka. 1993. upoznaje Josepha Wisternoffa aka DJ Jodyja iz hip hop skupine Tru Funk koji se, neposredno prije, odlučio okaniti hip hopa i počeo producirati acid i hardcore, pod imenom Sub Love. Warren i Wisternoff počinju eksperimentirati i objavljuju prvu ploču "Paradise is the Sound", pod imenom Sub-Version 3, a nakon toga još dvije kao Echo. Godinu dana kasnije, uzimaju novi i najpoznatiji pseudonim, Way Out West i potpisuju ugovor za renomirani Deconstruction Records. Nakon nekoliko uspješnih singlova, Way Out West, 1997., objavljuje i istoimeni album, a Warren postaje rezident DJ u popularnom liverpulskom klubu Cream. Stiže mu i ponuda da snimi miks za, netom pokrenut, Global Underground miks serijal. Prvi miks koji mu izlazi u GU seriji je ''Global Underground 003: Prague'', a kroz narednih 10-ak godina, snimit će ih još sedam (najviše u seriji). GU serijal miksanih kompilacija pokazao se iznimno uspješnim i, do danas, ostao jedan od najpopularnijih u povijesti DJ kulture. Jedan od DJ-a kojima je donio svjetsku slavu, upravo je Nick Warren. Way Out West, početkom milenija, prelazi u Distinct'ive Records, gdje objavljuju još dva albuma, ''Intensify'' (2001.) i ''Don't Look Now'' (2004.) Od 2008. objavljuju za Hope Recordings, u kojem je Warren radi kao A&R, sve do 2017., kad potpisuju za Anjunadeep i objavljuju svoj posljednji album, ''Tuesday Maybe''. U ovom periodu (od 2010. do 2018.) Warren uređuje i vodi emisiju The Soundgarden na Frisky Radiju. Početkom ove godine, Nick Warren se našao na stranicama mnogih glazbenih portala, nakon što je objavio aukcijsku prodaju svoje bogate kolekcije ploča. Prodao je gotovo 300 paketa ploča po cijenama u rasponu od £50 do £1500.

26.10.1964. Rođen Sven Väth

Papa Sven, kako mu tepaju mlađe generacije njegovih fanova, aludirajući pritom na njegovu očinsku figuru njemačke DJ scene, Sven Väth je producent, pjevač, izdavač, promotor, vlasnik klubova i, ponajprije, DJ, čija uspješna glazbena karijera traje već 4 desetljeća, tijekom kojih je prošao razne glazbene i poslovne faze. Kao dijete roditelja prebjeglih iz Istočne Njemačke, odrastao je u gradiću Obertshausenu, blizu Frankfurta. S 15 godina počinje puštati glazbu u baru svojih roditelja, Quenn's Pubu, u obližnjem mjestu Neu Isenburgu, a 1982. postaje rezident DJ u kultnom klubu Dorian Gray, u frankfurtskoj zračnoj luci. Dok je radio kao rezident u klubu Vogue, u centru Frankfurta, upoznaje Michaela Münzinga i Lucu Anzilottija, mlade glazbenike s kojima osniva grupu OFF. Münzing i Anzilotti bili su zaduženi za glazbu i produkciju, a Sven, kao mladi i karizmatični DJ, preuzima ulogu frontmana i vokala. Njihov drugi singl, ''Electrica Salsa'' iz 1986., postaje veliki hit koji se danas ističe kao primjer zvuka, kasnije poznatog kao new beat i eurodance. Sven Väth, u ovom periodu, postaje jedan od najpopularnijih njemačkih pop zvijezda, a svoj status koristi kako bi, 1988., otvorio svoj prvi klub Omen (bivši Vogue) u Frankfurtu. Do kraja 80-ih, nakon dva albuma, OFF se razilazi - Münzing i Anzilotti pokreću novi, puno poznatiji glazbeni projekt SNAP!, a Väth odlazi nekoliko mjeseci na Ibizu, a potom i na Gou - putovanja koja će se pokazati ključnima u njegovoj prvoj glazbenoj metamorfozi. Pad Berlinskog zida, a potom i ujedinjenje Njemačke, Väth slavi s novim, techno zvukom u Omenu, a počinje raditi i na svom prvom samostalnom albumu. 1992. pokreće svoj prvi label, Eye Q Records i objavljuje album ''An Accident in Paradise'' s hit-singlom ''L'Esperanza''. Iako je riječ o instrumentalnom, elektroničkom albumu, Väth se, prema modelu OFF-a, pojavljuje u prvom planu, dok glazbu potpisuje Ralf Hildenbeutel, a produkciju nekolicina ghost-producenata. Na sličan će način objavljivati i većinu kasnijih autorskih djela. Prvu polovicu 90-ih, odnosno prvi val techna u Njemačkoj i Europi, Väth je proveo u visokom intenzitetu DJ nastupa, a u nove poslovne avanture upustio se tek 1997., osnivanjem Cocoona koji je, inicijalno, bio samo party serijal, 1999., kao Cocoon Clubbing, postaje međunarodni brend, a 2000. i izdavačka kuća, izlaskom prve Cocoon kompilacije. Djelatnost je upotpunjena pokretanjem Cocoon booking agencije i Cocoon klubom, u Frankfurtu, 2004., uz ljetne rezidencije u Amnesiji, na Ibizi. Dugoročno se pokazalo da su Cocoon Recordings i Cocoon booking opstale kao najuspješnije branše. U međuvremenu je Väth objavio još tri albuma, ''Fusion'' (1998.), ''Contact'' (2000.) i ''Fire'' (2002.), ali ne za Cocoon, nego za Virgin. Početkom ove godine, objavio je svoj prvi album na Cocoonu, ''Catharsis'', ujedno i prvi nakon ''Firea''. Nakon uspješne suradnje s Anthonyjem Rotherom, na ovom su mu albumu radili Gregor Tresher i Oliver Lieb.

Ukratko…

22.10.1976. Rođen nizozemski producent/DJ Lucas Cornelis van Scheppingen aka Laidback Luke.

22.10.1977. Rođena američka producentica/DJ Marea Stamper aka The Blessed Madonna.

26.10.1966. Rođen britanski producent/DJ Julius O'Riordan aka Judge Jules.

26.10.1977. Rođen njemački producent/DJ Marcel Dettman.

Prošlu epizodu iz serijala 'Elektronički Panoptikum' pročitajte OVDJE.

Next Page
Loading...
Loading...