Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Kronike plesnog podija: Rip Offs

Case study: Summer Madness (IV. dio)

  • Arsen Pavešić I Foto: Facebook
  • 23 July 2020

Nije tajna kako su sa sempliranjem disco, funk i soul ploča krenuli američki hip hop producenti iz najranije faze ovog pravca, a da su sličnu metodu, nešto kasnije, uspješno preuzeli brojni producenti housea i techna, odnosno svih potonjih žanrova elektroničke glazbe. Kroz tu povijest umjetnosti sempliranja, rijetka su glazbena imena koja se mogu pohvaliti činjenicom da je njihova glazba, ovom metodom, našla svoj put do raznih djela iz domene hip hopa i elektroničke glazbe. Pa iako se, ovog ljeta, bavimo jednom drugom vrstom ludila koje je zahvatilo naše društvo, osvrnut ćemo se na legendarnu skupinu Kool & the Gang , čiji se dijelovi pjesama pojavljuju u stotinama drugih djela, a na samom vrhu je njihova stvar iz 1974., ''Summer Madness'' koju su, do danas, semplirali Snoop Dogg, Ice Cube, Mary J. Blige, Jazzy Jeff & the Fresh Prince, Phonique, Dimitri from Paris, Thievery Corporation, DJ Hype i dr.

Kool & the Gang osnovali su braća Robert "Kool" Bell i Ronald Bell, 1964. u New Jerseyu. Kao srednjoškolci pohađali su Licoln High School, a u njihovom prvom bendu Jazziacs, sviralo je još pet učenika te škole. Nakon što su njihov otac i ujak odlučili preseliti u New York, zbog njihovih boksačkih karijera, postali su susjedi jazz skladatelja Theloniusa Monka. U dvoranu u kojoj su tata Bobby i ujak Tommy trenirali, svraćao je i Miles Davis koji se, u slobodno vrijeme, bavio boksom. Ovo neobično džezersko-boksačko ozračje postalo je ključno za nastavak glazbene karijere braće Bell, kojima je ’76. bila posebna čast kad im se jedna stvar pojavila u prvom dijelu filmskog serijala ''Rocky'' . I bila je to upravo ''Summer Madness''...

Pored mega-hitova kao što su ''Celebration'', ''Jungle Boogie'', ''Get down on it'' ili ''Fresh'', instrumentalni ''Summer Madness'' s albuma ''Light of the worlds'' svakako nije najpoznatiji singl Kool & the Ganga, ali pažljivijim slušanjem mogu se razaznati dijelovi koji su kasnije postali nositelji nekih drugih hitova. Unatoč tome što se radi o vrhunskom instrumentalu, tajna sempliranja ''Summer Madnessa'' su i dijelovi u kojima pojedine dionice ostaju ''same'' nekoliko taktova, bilo da je riječ o bassu, perkusijama, gitari ili sintu koji se smatra okosnicom g-funk zvuka. Među prvima hip hop hitovima, u kojem se može čuti su ''Summertime'' iz '91., Jazzy Jeffa & the Fresh Princea i ''Doggy Dogg World'' Snoop Dogga . U house glazbi, elemente ''Summer Madnessa'' prvi je iskoristio Dimitri from Paris na ploči ''Encore un Terlude'' iz ’96., a godinu dana kasnije na d'n'b ploči ''Male Pill Part 13'' upotrebljava ih i Squarepusher. I Phonique, Ian Pooley, DJ Hype i DJ Rashad nalaze se na popisu producenata elektroničke glazbe koji su posegnuli za dijelovima ''Summer Madnessa'', a čini se kako ta pjesma jednostavno ne silazi s vrha sempliranih djela. Prije nekoliko dana, mlada kalifornijska kantautorica Jhene Aiko semplirala ju je u svom novom singlu ''Summer 2020''.

Osim ''Summer Madnessa'' koja se pojavljuje u 200-tinjak drugih djela, prva stvar s live albuma ''Live at P.J.'s'', snimljenog 1971. u popularnom hoolywoodskom klubu ''P.J.'s'' premašuje ovaj broj za više od 100 djela . Ritmička fraza iz ''N.T.'' (skraćeno od ''No Title'') , do danas, je reinterpretirana u 324 djela. Zanimljivo, stvar je objavljena samo na američkom izdanju albuma, dok je u Europi zamijenjena s pjesmom ''The Penguin''. Jedan od velikih house hitova u kojem se pojavljuje je i ''Remember me'' iz 1997., britanskog DJ-a i producenta Blue Boya. Snap ga je upotrijebio u singlovima ''The Power'' i ''Keep it up'', a Deee Lite u naslovima ''Deee Lite Theme'', ''Say Ahh'' i ''DMT'' . Od velikih hitova Kool & the Ganga, najviše se reciklirao ''Jungle Boogie'' i to u djelima nekih velikih glazbenih imena kao što su Madonna, Beastie Boys, Janet Jackson ili DJ Shadow. ''Jungle Boogie'' se našao i na soundtracku kultnog filma ''Pulp Fiction'', a spada i među rijetke pjesme koje je, na nekom drugom izdanju, semplirao sam autor. Kool & the Gang objavili su, ’75., ''Jungle Jazz'' s elementima ''Jungle Boogiea''.

DJ Shadow, kalifornijski majstor sempliranja, reciklirao je još nekoliko hitova Kool & the Ganga, između ostalih i ''Hollywood swinging'' i ''Funky man'' kojeg je koristio i Liam Howlett za uvod hita ''Smack my bitch up'' grupe The Prodigy. Ipak, rekorder po broju semplova Kool & the Ganga u svojim pjesmama je Will Smith. Bilo pod pseudonimom the Fresh Prince, bilo kroz razne suradnje ili samostalne singlove, Smith u svojim pjesmama krije sampleove desetak različitih djela braće Bell, od kojih se neke (poput ''Summer Madnessa'') pojavljuju i više puta.

S druge strane, braća Bell, u svom stvaralaštvu su uistinu rijetko posezali za semplovima drugih glazbenika. Jedini poznatiji slučaj dogodio se ’79., prilikom snimanja hita ''Ladies Night'', u kojem su koristili vokale iz pjesme ''Mothership Connection'' skupine Parliament , o kojoj će biti riječi u jednoj od idućih epizoda serijala 'Rip Offs'...

Prethodnu epizodu Kronika plesnog podija, iz serijala 'Rip Offs' čitajte OVDJE.

Next Page
Loading...
Loading...