Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Kronike plesnog podija: Rip Offs

Case Study: 30 godina singla ''The Age of Love'' (VII.dio)

  • Arsen Pavešić I Foto: Facebook
  • 13 August 2020

Nakon prošlotjedne pričice o nastanku epohalnog ''Cafe del Mara'', ovog tjedna serijal 'Rip Offs' istražuje još jedan plesni ep kojeg će neki odmah proglasiti prvim trance hitom, a neki diskreditirati kao tešku ''kuruzu''. Neovisno o tome koja je skupina bliža vašem osobnom stavu, na ''The Age of Love'' plesat će se još decenijama, za što je možda uvelike zaslužan i Mladen Solomun koji ju je prije 3 godine izvukao iz naftalina . A i svi oni koji su prije desetak dana plesali na Jarunu, složit će se da će ova stvar još dugo rasturati plesne podije...

No, krenimo ispočetka. U početku bijaše originalna verzija. Nastala puno prije svih najpoznatijih verzija, točnije prije 30 godina. Objavljena je u ožujku 1990. na belgijskoj etiketi Diki Records koja je krajem 80-ih bila među stjegonošama new beat scene u Belgiji. A među glavnim producentima Diki Recordsa bio je jedan Talijan, Bruno Sanchioni, nekoć vrlo uspješan izdanak italo-disco scene. Sanchioni je, pod raznim imenima, stajao iza gotovo svih izdanja Diki Recordsa, od 1988. do 1990., kad je udružio snage s još jednim italodiskašem Pinom D'Angiòm (pravim imenom Giuseppe Chierchia i ne, nije riječ o poznatom zadarskom košarkašu i treneru). Pino je i autor jednog velikog italo disco hita, ''Ma Quale Idea'' iz 1980., za kojeg se veže i jedan zanimljivi sample chain: Pino je bass liniju posudio od singla ''Ain't no stoppin' us now'' dua McFadden & Whitehead iz ’79.., a isti sample pojavio se i ’99. u hitu ''Don't call me baby'' grupe Madison Avenue.

Osim što su Pino i Bruno, italo disco iskusnjare, pod pseudonimom Age Of Love, udružile snage i kreirale originalnu verziju ''The Age of Love'', najbizarniji kuriozitet je što se u ulozi vokala (koji se pojavljuje i u kasnijim verzijama) pojavljuje Karen Mulder (na fotografiji ispod), poznata nizozemska manekenka iz slavne generacije super modela 90-ih, ljepotica kojih se zasigurno sjećaju i oni koji uopće ne prate modu, ako ništa drugo, onda iz spotova Georgea Micheala ''Freedom'' i ''Too Funky''. Dakle, upravo lijepa Karen pjeva poznate stihove ''Come on, Dance with me, Move your body, Your life's a beat...'' Osim ovih stihova, originalna verzija sadrži i mušku vokalnu dionicu, iza koje se krije još jedan sample chain: vokali su semplirani iz singla ''Native House'', manje poznatog Chicago house singla, objavljenog ’89. na Trax Recordsu, a kojeg potpisuje Mike Busch, pod imenom MTS and RTT. Mike je pak, za svoju ploču semplirao drag/disco ikonu Divinea i njegov singl ''Native love (Step by step)'' iz ’82.

Unatoč ovom neobičnom spoju i činjenici da ga je izdao i kultni njemački ZYX Records, original iz 1990. nije polučio zapaženiji uspjeh, sve dok ga se, dvije godine kasnije, nisu primili Rolf Ellmer (Jam El Mar) i Markus Löffel (Mark Spoon). Britanski React objavio je ’92. ploču s pet remikseva koje su potpisali Jam & Spoon, netom nakon izlaska njihovog prvog hita ''Stella''. Shodno tome, najpopularniji remiks s te ploče bio je upravo ''Watch out for stella club mix''. Stella je, inače, ime kćerke Jam El Mara. Ploča s remiksevima Jam & Spoona postala je rejverski hit na svim kontinentima i otvorila vrata daljnjim uspjesima ovog njemačkog tandema, uključujući i njihov najveći hit ''Right in the night'' s Plavkom Lonich, pjevačicom peruansko-hrvatskih korijena.

Pet godina kasnije, izašla je nova serija remikseva, iako je projekt Age Of Love odavno prestao postojati, a stvar je ponovno zaživjela, opet zahvaljujući tandemu Jam & Spoon, kojima je trebao vjetar u leđa za njihova nadolazeći album ''Kaleidoscope''. U međuvremenu su izdali albume ''Tripomatic Fairytales'' i ''Disco 2001'' pod imenom Tokyo Ghetto Pussy. Kako su D'Angiò i Sanchione ’97. već bili u drugim projektima (Sanchione je ’96. pokrenuo projekt B.B.E., poznat po hitu ''Seven days and one week, dok se D'Angiò okrenuo pisanju pjesama za talijanske pop izvođače), Jam & Spoon su potpuno preuzeli kontrolu nad daljnjim izdanjima ''The Age of Love''. U novom ciklusu, u ulozi remiksera su se pojavili Paul van Dyk, Secret Knowledge, Baby Doc, Emmanuel Top, Garry Creen, Marc et Claude, Cosmic Gate i drugi, a EP s novim remiksevima, mudro je objavljen uoči ljeta ’97. i to u Španjolskoj. Očekivano, tog je ljeta ponovno osvojio klubove na Ibizi, a nakon toga i top ljestvice u UK-u. I opet je, pored brojnih novih verzija, najpopularniji bio edit ''Watch out for stella club mix'' remiksa iz ’92., za kojeg je ovaj put snimljen i spot. Detalji dogovora između Jam & Spoona i dua Age of Love nikad nisu otkriveni, no spot je kreditiran pomalo zbunjujuće: Age of Love – ''The Age of Love'' (bez spominjanja autora remiksa) pa je dobar dio publike upravo ovu verziju percipirao kao original. Jedini remiks objavljen izvan ''jurisdikcije'' Jam & Spoona, u to vrijeme, objavljen je ’98. i to na white label kompilaciji VA ''House of fun''. Remiks na tom izdanju potpisuje tvorac hard house zvuka, londonski DJ Tony de Vit, a to je ujedno posljednje djelo koje je objavio, prije prerane smrti, u srpnju iste godine.

Krajem 90-ih i Jam & Spoon su se našli u silaznoj putanji, iako su službeno nastavili djelovati sve do 2006., kad je preminuo Mark Spoon. Njihov posljednji uspješni projekt bio je Storm i istoimeni album iz 2000. No, od kraja 90-ih pa sve do danas, razne verzije ''The Age of Love'' pojavile su se na stotinama raznih kompilacija, a internet revolucija donijela je i pregršt ''unofficial'' remikseva i obrada koje možete pronaći putem tražilice na SoundCloudu ili YouTubeu. Ipak, među službenim verzijama koja su, vraćale ''The Age of Love'' u opticaj, valja spomenuti izdanje s dubstep remiksevima iz 2011. te Solomunov remiks, objavljen 2017. na britanskoj etiketi Renaissance, kao prvo izdanje njihove serije ''Renaissance ReMix Collection''. Posljednja koja se bavila osvježavanjem ''The Age of Love'' remiksa, upravo je nedavna zagrebačka gošća, Charlotte de Witte, čija najnovija verzija u suradnji s talijanskim techno producentom Enricom Sangiulianom, još nije službeno objavljena...

Prethodnu epizodu Kronika plesnog podija, iz serijala 'Rip Offs' čitajte OVDJE.

Next Page
Loading...
Loading...