Search Menu
Home Novosti Menu
Intervjui

Mark Knight: 'Možda sam control freak, ali upravo to me uvijek tjera naprijed'

Slavni producent dao je ekskluzivni intervju za naš portal povodom objave novog albuma “Untold Business”

  • Roberta Novosel I Foto: Dan Reid/press
  • 8 July 2021

Jedan od najprodavanijih izvođača Beatporta, producent s nominacijom za nagradu Grammy te osnivač Toolrooma, Mark Knight, objavio je novi album “Untold Business” koji se sastoji od 13 pjesama. Najavni singl s albuma “Everything's Gonna Be Alright”, nastao je u suradnji s London Community Gospelom te je objavljen kao tračak nade u bolje dane koji nam dolaze. Osim izdane house bombe, Knight je na albumu radio s više imena, a jedno od njih je i Shingai, vokalistica Noissetesa.

Svoje stvari objavio je na nekim od najvećih svjetskih izdavačkih kuća poput Stereo and Saved i BBE, a njegov opus sastoji se od poznatih hitova “Man Witth The Red Face”, “Downpipe” i “Alright”. Uz rad na produkciji i nastupe, Mark Knight vodi emisiju na Kiss FM-u te Mi-Soul Radiju. Surađivao je s imenima kao što su Dido, Florence And The Machine, a jedna od njegovih najvećih želja je postati jedan od ključnih umjetnika u elektroničkoj glazbi. S ovim velikanom, popričali smo povodom objave novoga albuma a dotaknuli smo i toga kako je to postići neke od najvećih brojki u industriji.

m: Pozdrav Mark, hvala na intervjuu! Najavio si novi album “Untold Business” koji je nadahnut funkom, houseom i discom iz razdoblja 70-ih i 80-ih. Sjećaš li se albuma zbog kojih si se zaljubio u ovu glazbu?

MK: Toliko ih je da bi bilo nemoguće proći kroz sve njih, ali definitivno su to umjetnici poput Gamblea i Huffa iz 70-ih, Jama i Lewisa iz 80-ih te Masters At Worka iz 90-ih. Svi oni imali su ogroman utjecaj na mene, potrošio bih svaki novčić koji sam ubacio u štednju na albume, a zatim bih ih satima i satima religiozno slušao. Bila je to prava opsesija.

m: “Everything's Gonna Be Alright” je pjesma koja podiže atmosferu i ističe se na albumu, osobito zbog zbora London Gospel Community. Kako je došlo do ove suradnje?

MK: Htio sam napisati pjesmu koja daje nadu kada napokon izađemo iz ovih nevjerojatno teških vremena. Smatram da su glazbenici i producenti odgovorni za pružanje “soundtracka” ljudskim životima, a s ovim tračkom nade želio sam da ova pjesma postane pozitivni trenutak za budućnost koja je pred nama. Od gudačke dionice, do zbora London Community Gospela koji se sastoji od 14 članova pa do briljantne Beverley Knight kao glavnog vokala, moram priznati da sam radio na ploči s nevjerojatnim glazbenicima. Bila je to masivna produkcija, ali želio sam napraviti nešto što će preživjeti test vremena. Zbor je ujedno i bio inspiracija za cijeli rad.

m: Pjesma pod imenom “Feel The Pressure” nosi sa sobom odličnu vibru i groove te je nastala u suradnji sa Shingai iz Noisettesa. Kako je bilo surađivati s njom?

MK: Briljantno, ona je potpuno jedinstvena ličnost koja se pojavila kasneći 4 sata na snimanje s bocom šampanjca i cvijećem, ha! Njena izvedba na tim snimkama u potpunosti je utjelovila njen osebujni duh koji mi je čak stvorio pritisak. To je definitivno bila pjesma koju je bilo najteže napraviti da bude onako kako treba. Suradnja s nekim tko je takva individua i ikona me je definitivno natjerala da prijeđem svoje granice pa je tako i naziv pjesme potpuno prikladan!

m: Radio si s puno različitih izvođača na ovom albumu tako da se kladim da je to bio jedan jako zabavan i inspirativan proces. Možeš li podijeliti s nama neke najdraže trenutke od procesa rada?

MK: Mislim da je jedan od mojih omiljenih momenata bio cijeli proces rada sa zborom London Gospel Communityjem. Ući u prostoriju s 20 i nešto pjevača koje sam morao uputiti u sve, a oni su to skroz rasturili, e to je osjećaj koji nikad neću zaboraviti. Oni su u potpunosti utjelovili strast koju sam zamišljao u trenutku kada se ideja rodila tako da mi je cijela ta realizacija stvorila osjećaj knedle u grlu. Naježim se samo kada pomislim na to!

m: Za rad s toliko imena potrebno je puno vremena, koliko je vremena trebalo da kreirate i završite album?

MK: Sve u svemu, oko šest mjeseci. Stvarno sam želio raditi sve kao i u studiju te su, naravno, sve mjere oko korone otežale stvari. Bilo mi je jako važno da album ispadne kako treba i mislim da je to primjetno kada se vidi konačan rezultat svega.

m: Jesi li razmišljao o tome da odradiš live nastup sa svima koji su sudjelovali u kreiranju kad se stvari vrate u normalu?

MK: Naravno, to je glavni plan. Bit će to potpuno novi izazov s obzirom na to da dosad nisam nikad napravio ništa slično tome, ali će iskristalizirati sav trud koji su svi uložili u ovaj album.

m: S ponosom možeš reći da si drugi najprodavaniji izvođač svih vremena prema Beatportu te si ujedno i nominiran za Grammy. Kakav je osjećaj postići tako nešto?

MK: Ne težim tome da se osvrćem na svoju karijeru već gledam što je iduće što slijedi, ali zaista sam ponosan na sve što sam postigao.

m: Svjesni smo da preko 10 milijuna streamova na Spotifyju i djelovanje na sceni toliko dugi period, zahtijeva puno rada i da cijeli put nije jedna ravna linija. Kako si prevladao one trenutke u kojima nije bilo nimalo lako?

MK: Nikad nije bilo lako, ali ni tako jako teško. Radim posao koji volim i svjestan sam što mogu tako da se nikada ne osjećam kao da sam dotaknuo dno. Ja sam taj koji kontroliram cijeli proces. Ne predajem stvari u ruke drugim ljudima, što me možda čini control freakom, ali upravo to me uvijek tjera dalje. Suočavam se s jako puno izazova i pod pritiskom sam i toga je naravno, bilo jako puno tijekom svih ovih godina, ali ne bih to mijenjao za ništa.

m: Koji je tvoj sljedeći korak u karijeri?

MK: Ono što zaista želim je to da me gledaju kao umjetnika koji je radio i na albumu. Već 20 godina objavljujem singlove i klupske ploče, radim remikseve drugih ljudi i produciram za bendove, ali radeći na ovom albumu, toliko sam uživao u cijelom procesu tako da je to jedna od stvari na koje želim biti fokusiran. Volio bih da me prepoznaju kao ključnog umjetnika u povijesti elektroničke glazbe tako da je to ono što pokušavam i postići.

Album “Untold Business” možete nabaviti ovdje.

Next Page
Loading...
Loading...