Search Menu
Home Novosti Menu
Intervjui

Monolink: “Berlin je trenutno jako čudan grad, nadam se da će klubovi i scena opstati!”

Donosimo ekskluzivni intervju s njemačkim glazbenikom, DJ-em i producentom povodom objave njegovog novog albuma

  • Ela Radić I Foto: Lisa Wassmann
  • 25 March 2021

Glazbenik, DJ i producent Monolink, pravog imena Steffen Linck, kaže da je iza njega atipična godina - pojava kornavirusa dramatično je promijenila njegov život, morao je otkazati preko 80 nastupa te turneje po Sjevernoj Americi i Njemačkoj. Ipak, takva godina omogućila mu je i neometani boravak u studiju i mogućnost da se potpuno posveti novom albumu. “Under Darkening Skies” izlazi na ljeto, u izdanju Embassy One, Ultra Recordsa (Amerika) i Sweat It Out (Australija & NZ); to mu je drugi LP, nakon hvaljenog prvijenca “Amniotic” iz 2018. Najavili su ga hit singlovi “Otherside” i “The Prey” a album možete naručiti - ovdje.
U nastavku doznajte što Monolink kaže o nadolazećem albumu, radu na novoj glazbi, životu tijekom koronavirusa te trenutnom stanju u Berlinu.

m: Nedavno si objavio “The Prey”, treći singl s tvog nadolazećeg albuma. Što nam možeš reći o toj stvari, koliko dugo si je radio, koje alate si koristio?

M: “The Prey” je priča o zavođenju, međusobnom iskorištavanju. To je priča o projekciji, o tome da sebe vidiš samo očima druge osobe. To je priča o ostvarenju, buđenju iz sna. Trebalo mi je vremena da je dovršim, bila je to jedna od onih pjesama kojima je samo trebalo vremena da se pronađu. Počeo sam snimajući gitaru i vokal, dodao sam bas liniju na Behringer Model D synthu. Za refren sam snimio akorde na klaviru, visoku oktavu pustio kroz Roland space echo da dobije taj 'dreamy vibe'. Bas sam odsvirao na Korgu MS-20.

m: Tvoj novi album izlazi ovog ljeta. Kako bi ga opisao, odnosno koliko je drukčiji (ili sličan) tvom prvom albumu “Amniotic”? Kako će se zvati?

M: Tako je, upravo smo odlučili da je datum izlaska 11. lipnja. Album će se zvati “Under Darkening Skies” i imat će 12 pjesama. Mislim da je definitivno nastavak “Amniotica” u smislu da slušatelj može ići od prve pjesme na “Amnioticu” do posljednje pjesme na “Under Darkening Skiesu” i znati da je to Monolink. Ali zvuk se razvija, u smislu produkcije i utjecaja na čitav sound. Ovaj put sam više radio na kontrastu - sastavljanju i stvaranju novih zvukova koji se međusobno poigravaju, od glasnijeg prema tišem, od jačeg prema nježnijem.

m: Možeš li opisati svoj uobičajeni način stvaranja glazbe? Sve počinje s gitarom, zar ne? Zašto baš gitara?

M: Cijeli ovaj novi album je zapravo povratak samom pisanju pjesama. Pretpostavljam da ću uvijek biti gitarist, to je instrument koji volim i koji se itekako čuje na novom albumu. Ali “Under Darkening Skies” znači i nove instrumente, recimo kupnju klavira kako bih 'stvarno sjeo i pisao o stvarima koje se događaju u mom životu ili u svijetu'.

m: Koju vrstu glazbe slušaš? Kakva te glazba nadahnjuje?

M: Selekcija umjetnika koje sam oduvijek volio poput Beatlesa - zasigurno su velika inspiracija, kao i britanski i američki indie-rock kao što su The Libertines i The Strokes. Onda sam otkrio Boba Dylana, Neila Younga i sve one stare majstore folk glazbe i storytellinga. Kad sam otkrio Nicolasa Jaara, osjetio sam da je to budućnost glazbe tako da on i dalje na mene ima veliki utjecaj. Ali, također slušam puno nove glazbe i pokušavam otkriti nove umjetnike koji me mogu nadahnuti. Doar presjek moje omiljene glazbe ima moja Monomusic playlista na Spotifyu.

m: Koliko ti je ova pandemija koronavirusa promijenila život? Kako je živjeti u Berlinu ovih dana, bez clubbinga, koncerata, festivala? I, što misliš, hoće li se Berlin promijeniti zbog svih tih mjera lockdowna?

M: Pa, moj se život zapravo prilično dramatično promijenio! Bio sam bukiran za nekih 80 nastupa kroz 2020. godinu, uključujući i dvije turneje po Sjevernoj Americi i live band turneju po Njemačkoj. Ali, to je sve trebalo otkazati ili odgoditi. Međutim, dobra strana toga je što sam se zaista mogao usredotočiti na snimanje novog albuma - mogao sam biti kontinuirano u studiju, što se inače ne bi moglo dogoditi. Berlin je trenutno stvarno čudan grad, sad je već toliko dugo sve zatvoreno da se teško uopće sjetiti kako je bilo prije. Zaista se nadam da će klubovi i scena opstati. Berlin se već borio sa suzbijanjem undergrounda od strane investitora koji su ulazili u grad i reketarili unajmljivače s visokom rentom, a sad sigurno ni ova pandemija neće pomoći...

m: Koji su tvoji budući planovi, očekuješ li možda neke nastupe sljedećih mjeseci ili na ljeto?

M: Nadam se da će ovog ljeta biti nekih evenata na otvorenom, ali sve je još uvijek toliko neizvjesno da ne mogu biti siguran. Svi se nadamo da će se na jesen stvari vratiti u normalu i da će se moje turneje po SAD-u i Europi, u sklopu promocije novog albuma,moći realizirati. Ali opet, tako je teško obećati da će se to dogoditi. Držim palčeve i na rukama i na nogama!

Next Page
Loading...
Loading...