Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Najbolje progressive stvari sredine 90-ih

Prisjećamo se nekih od najvećih progressive house uspješnica

  • Mixmag Adria I Foto: Mixmag
  • 17 June 2020

Progressive house - popularni house podžanr koji je krenuo 90-ih u UK-u, u nastojanju tamošnjih producenata da stvore neki autentični sound, različit od američkog housea. Neki od pionira tog britanskog housea, poput Davea Seamana (svojedobno i urednika britanskog Mixmaga) opisivali su ga epitetima kao što su: atmosferičan, emotivan, trancey, uplifting, bass driven i sl. Prvi val krenuo je otprilike 1992., a narednih 10-ak godina, UK progressive postao je jedan od najpopularnijih pravaca na globalnoj sceni, a osim Britanaca, radili su ga i Talijani, Španjolci, Portugalci, Izraelci pa i Amerikanci... Na našem popisu našle su se neke od uspješnica zlatnog perioda, od '94. do '97.

WAY OUT WEST - ''AJARE'', 1994.

Esenciju progressive housea, ovom je pločom postavio projekt Way Out West, iza kojeg su stajali Jody Wisternoff i Nick Warren. Stanje nirvane koje postiže slušanje ove stvari na plesnom podiju, postao je misao vodilja brojnim producentima.

SUBLIMINAL CUTS - ''LE VOIE LE SOLEIL'', 1994

Reprezentativna ploča ranog progressive zvuka, iznimno popularnog u post-rave fazi UK scene. Stvar je prvobitno objavljena kao B strana singla ''The Dance'', ujedno i jedine ploče Patricka Prinsa pod imenom Subliminal Cuts.

NATURAL BORN GROOVES ''GROOVEBIRD'' 1995

Hit kojem se često voli prišiti etiketa ''progressive trance''. Iako je upitno što to točno znači, uglavnom ispada da je to malo brži progressive house. U svakom slučaju, kolektiv Natural Born Grooves dolazi iz Belgije, u kojoj je već postojala new beat scena, na granici trancea.

CRESCENDO ''ARE YOU OUT THERE'' 1995.

Ploča koja je obilježila početak produkcije tzv. mračnije progressive strane, zvuka koji je, s godinama, postao posebno popularan u određenim dijelovima svijeta, a sličnu emociju evocirao je i moderni progressive house tipa Border Community i sl.

SASHA & MARIA - ''BE AS ONE'', 1996.

Jedan od prvih hitova stjegonoše progressivea, Sashe, u ovom slučaju, u suradnji s vokalisticom Marijom. Ploča kojom je Sasha pronašao svoj balans između mračnog i svijetlog koji je, kasnije, obilježio i opus Global Undergrounda, Bedrocka i ostalih.

BT FEATURING TORI AMOS - ''BLUE SKIES'', 1996.

90-e su bile godine američkog producenta Briana Transeaua ili BT-a koji je progressive zvuk, na granici trancea, predstavio Amerikancima. ''Blue Skies'' jedan je od njegovih većih hitova, u kojem se pojavljuje Tori Amos, kantautorica koja je tih godina bila vrlo popularna među producentima house glazbe. Ostaje zagonetka zašto netko tko se preziva Transeau, a k tome i radi glazbu blisku tranceu, koristi bilo kakvo umjetničko ime...

B.B.E. - ''SEVEN DAYS AND ONE WEEK'', 1996.

Tko je 90-ih gledao spotove na njemačkoj televiziji VIVA ili na VH1, teško da je mogao izbjeći ovaj spot, barem jednom dnevno. Po mnogočemu u domeni trancea, ploča iza koje su stajali Francuzi i Talijani Bruno Quartier, Bruno Sanchioni and Emmanuel Top. I baš prema starom talijanskom receptu, nakon ovog hita, izbacili su gotovo identičnu, naslovljenu ''Flash.''

FUNKY GREEN DOGS - ''FIRED UP'', 1996.

Mega-hit projekta Murk, pod imenom Funky Green Dogs, objavljen na američkom Twistedu. Po mnogima, jedna od najmoćnijih ploča house glazbe svih vremena, drmala je plesnim podijima još dugo nakon '96.

JUNX - ''PROPHECY'', 1996.

Jedina ploča koju je talijanski producent Giancarlo Loi izdao pod pseudonimom Junx. Otprilike ona stvar koju zamišljate da svira dok prolazite kroz nebeska vrata, na audijenciju kod sv.Petra...

O.R.N. - ''SNOW'', 1996.

Omid Nourizadeh, 16B ili O.R.N, poznat je po svojim uplifting himnama koje u pravom trenutku izazivaju val emocija na plesnom podiju: suze radosnice, zagrljaji i izjave vječne ljubavi...

OLIVE - ''YOU'RE NOT ALONE'', 1996.

Pjesma je, u originalu, bila ogroman hit, osvojivši top ljestvice i nekoliko nominacija. Izvorni maxi-singl je prštio od zvjezdanih remikseva: Paul Oakenfold, Rollo & Sister Bliss (Faithless), Nightmares on wax, Roni Size i X-press 2, među kojima je, na klupskoj sceni, najzašaženiji uspjeh postigla verzija tandema iz Faithlessa.

​THREE DRIVES ON A VINYL – ''GREECE 2000'', 1997.​

Najpoznatiji singl nizozemskog dvojca Erika de Koninga i Tona van Empela i neizostavna komponenta brojnih ljetnih kompilacija iz druge polovice 90-ih.

Next Page
Loading...
Loading...