Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

Najbolje rap stvari iz Detroita

1. dio

  • Mixmag Adria I Foto: Promo
  • 9 February 2023

Ljubiteljima elektroničke glazbe, kako onima mlađih generacija, tako i onima koji su ju otkrili 90-ih godina (ili ranije) prva glazbena asocijacija na grad Detroit, zasigurno je techno. I nema nikakve sumnje da je Detroit ishodište techno glazbe i subkulture koja se veže uz techno, ali ovaj je grad i prije toga imao izrazito značajnu ulogu na američkoj (i svjetskoj) glazbenoj sceni. U drugoj polovici 20.st., Detroit je stekao poseban status u procesu integracije afroameričke kulture i glazbe u SAD-u. Pritom je, za takvo pozicioniranje, svakako najzaslužniji Motown Records koji je 60-ih godina lansirao soul glazbu i čitavu plejadu afroameričkih glazbenika, među kojima i velike zvijezde poput Michaela Jacksona, Diane Ross, Steviea Wondera ili Marvina Gaya. Motown je, 1958. osnovao Berry Gordy, upravo u Detroitu, gdje mu je bilo i sjedište prvih 10-ak poslovanja. Nakon Motowna, svoj su doprinos u afirmaciji afroameričke glazbe, dali i neki novi naraštaji glazbenika iz Detroita. Polovicom 80-ih pa sve do danas, paralelno se razvijala techno i hip hop generacija. Ovaj put nećemo o techno, već donosimo nekeo od najznačajnijih rap uspješnica iz Detroita...

PRINCE VINCE & THE HIP HOP FORCE - ''GANGSTER FUNK'' (1988.)

Za početak jedan projekt koji je bio kratkog vijeka. Vincent Eason aka Prince Vince i The Hip Hop Force objavili su samo jedan singl i jedan EP koji su, ipak, ostavili svoj trag u povijesti hip hopa. ''Gangster Funk'' je njihova najpoznatija stvar, a ujedno i jedna od prvih, na kojoj je uspješno sempliran Parliament-Funkadelic, što će, 90-ih, postati okosnica jednog čitavog podžanra hip hopa, poznatog kao G-Funk, što je kratica za - Gangster Funk...

SMILEY - ''SMILEY BUT NOT FRIENDLY'' (1990.)

Kud i kamo uspješnija, bila je Lynette Williams, umjetničkim imenom Smiley koja je, nakon svog prvog singla ''Smiley But Not Friendly'', postala i jedno od najpopularnijih imena na gradskoj sceni, tim više što je bila među prvim djevojkama koje su gradile MC karijeru. Dotad je sinonim za reperice bila skupina Salt'N'Pepa, no i Smiley je, do 1992., objavila tri, uspješna, studijska albuma.

CHAMPTOWN - ''DO-DA-DIPPITY'' (1992.)

Brian Harmon aka Champtown, osnivač je etikete Straight Jacket koja je pomogla mnogim reperima iz Detroita, na počecima njihovih karijera, uključujući i Eminema. ''Do-Da-Dipity'' je njegova najpoznatija stvar, a refren se oslanja na hit tandema Black Sheep ''The Choice Is Yours'' iz 1991. Harmon je, 2018., producirao dokumentarac ''The Untold Story of Detroit Hip Hop''.

ESHAM - "SUNSHINE" (1993.)

Esham Attica Smith ili jednostavno Esham, još je jedan od pionira u sempliranju Parliamenta, a u ovom slučaju je tu i poznata tema "Everybody Loves the Sunshine" Roya Ayersa. Stvar se nalazi na njegovom trećem albumu ''Kkkil The Fetus'' iz 1993., objavljenom na njegovom Reel Life Productionsu. Esham je, inače, jedan od najproduktivnijih autora s ove liste, a posljednji album ''Psyops'' objavio je 2021.

BOSS - ''RECIPE OF A HOE'' (1993.)

Pored Smiley, Detroit je imao i prvi ženski gangsta rap duo, Bitches On Some Shit, odnosno BOSS, u kojem je bila reperica Lichelle Laws i DJ Dee, no uoči izlaska prvog (i posljednjeg) albuma ''Born Gangstaz'', na kojem je i singl ''Recipe of a Hoe'', djevojke su se razišle. Lichelle Lewis je, pod imenom Boss, nastavila samostalnu karijeru koja je potrajala još nekoliko godina nakon albuma ''Born Gangstaz''.

ROYCE DA 5'9'' - "BOOM" (2001.)

DJ Premier i Royce da 5'9'' udružili su se na ovom singlu kojim je najavljen i prvi album Roycea da 5'9'', ''Rock City''. Ryan Daniel Montgomery aka Royce da 5'9'', na hip hop sceni je, krajem 90-ih, postao poznat kao jedan od traženijih ghostwritera pa je, tako, pisao tekstove i za poznate izvođače, poput Diddyja ili Dr Drea. Blisko je surađivao i s Eminemom, na početku njegove karijere.

EASTSIDE CHEDDA BOYZ - ''CHEDDA BOY BABY'' (2001.)

Eastside Chedda Boyz je kolektiv kroz kojeg je prohujalo 10-ak repera i breakdancera iz istočnog dijela grada Detroita. Među njima su možda najpoznatiji East Side Chedda Boy Malik i Tuff Tone koji su imali i relativno uspješne samostalne karijere. ''Chedda Boy Baby'' se nalazi na njihovom prvom albumu ''Makin Chedda on the Eastside'', a unatoč velikom broju sudionika, kolektiv je objavio svega dva albuma.

SLUM VILLAGE - "FALL IN LOVE" (2001.)

I kroz skupinu Slum Village je prošlo dosta repera, a u originalnoj postavi bili su reperi Baatin i T3 te producent J Dilla, poznat po svom boom-bap/neo-soul soundu koji je i zaštitni znak opusa Slum Villagea, jednog od najdugovječnijih i diskografski najbogatijih kolektiva iz Detroita. Iza sebe imaju 20-ak albuma i više od 50 singlova/EP-a.

EMINEM - ''WITHOUT ME'' (2002.)

Oni koji to možda nisu znali, mogli su zaključiti iz prethodnih odlomaka - Marshall Bruce Mathers III, odnosno Eminem, dijete je Detroita (iako je zapravo rođen u gradiću St.Joseph u Missouriju). Eminem je, nesumnjivo i najveća hip hop zvijezda koju je Detroit dao, iako mu je prvih nekoliko godina karijere bilo izrazito teško nametnuti se na tamošnjoj sceni. Stvari su se promijenile nakon što je osmislio lika po imenu Slim Shady - svoj cinični alter ego. Jedna od reprezentativnih stvari za Slim Shadyja upravo je ''Without Me'' s albuma ''The Eminem Show'' iz 2002.

OBIE TRICE - "RAP NAME" (2002.)

U fazi kad je već postao zvijezda, Eminem se našao u poziciji da lansira mlade repere iz Detroita na glazbeno tržište. Jedan od prvih koji se našao na njegovoj etiketi Shady Records, bio je Obie Trice.''Rap Name'' je Obiev drugi singl na Shady Recordsu, a Eminem se, osim kao producent, pojavljuje i kao gostujući vokal.

TRICK TRICK - "WELCOME 2 DETROIT'' (2005.)

Možda bi, u nekoj drugoj izvedbi, naslov ''Welcome 2 Detroit'' zvučao pomalo pretenciozno, to ne vrijedi za Christiana Anthonyja Mathisa, poznatog pod imenom Trick Trick koji je 10-ak godina uživao status legende gradske scene, prije nego što je, s ovim singlom, postao poznat širem auditoriju. I na ovom izdanju gostuje Eminem, a singl je, logično, svojevrsna oda gradu Detroitu.

EMINEM - "LOSE YOURSELF" (2005.)

Eminem je, u ovom periodu, imao mnoštvo hitova i izvrsnih pjesama, ali ako treba izdvojiti još jednu, onda je to svakako ''Lose Yourself'', tema iz njegovog filmskog debija, autobiografskog filma ''8 Milja''. Osim što su i pjesma i film bili veliki svjetski hit, ''Lose Yourself'' je osvojila i Oscara za najbolju originalnu filmsku pjesmu, kao i Grammyja za najbolju rap pjesmu i najbolju rap vokalnu izvedbu...

Next Page
Loading...
Loading...