Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Najbolje stvari Daft Punka

Najveće uspješnice u karijeri francuskog tandema

  • Mixmag Adria I Foto: Mixmag
  • 13 May 2020

Nakon nedavne vijesti o Daft Punku i njihovom angažmanu za novi film Darija Argenta, odlučili smo složiti listu najboljih stvari u karijeri ovog francuskog tandema. Svakako, svi koji vole Daft Punk imaju vlastite liste koje se možda neće slagati s ovom našom, no naš broj 1 svojedobno su izglasali čitatelji britanskog Mixmaga. Lista ne sadrži njihove remikseve niti remikseve za njihove stvari...

REVOLUTION 909

''Revolution 909'' s albuma ''Homework'' prosvjedna je nota pariškoj policiji koja je, u vrijeme izlaska ovog singla, prekidala gotovo svaki party u gradu. Po tom se pitanju, nakon objave singla, očitovao i Thomas Bangalter: ''Mislim kako policija ciljano prekida zabave elektroničke glazbe. Borba protiv droge je samo izlika. Droge ima posvuda, no ne prekidaju se koncerti niti bilo kakva druga događanja, već samo ona na kojima svira house. Zato jer policija ne razumije takvu glazbu, smatraju je agresivnom i glupom. U tome je problem.''

LOSE YOURSELF TO DANCE FEAT. PHARRELL WILLIAMS

Suradnja s Nileom Rodgersom i Pharellom Williamsom pokazala se dobitnom formulom na albumu ''Random Access Memories''. ''Lose Yourself To Dance'' još je jedan hit s tog albuma s Williamsom na vokalu, Rodgersom na gitari te glazbenicima Nathanom Eastom i J.R. Robinsonom koji su im se priključili na snimanju.

TECHNOLOGIC

''Technologic'' iz 2004. pojavio se u reklamama za iPod, Motorolu i Alfu Romeo, a semplirali su ga Busta Rhymes, Nicki Minaj, Will.I.Am te Hannah Wants & Chris Lorenzo. Tandem iz Daft Punka režirao je i spot za ovaj singl, u kojem karakteristični robotski vokal ponavlja kratke fraze poput "Buy it, use it, break it, fix it, trash it, change it, itd.''

ROLLIN’ & SCRATCHIN’

Još jedan hit s legendarnog albuma ''Homework'', izvorno objavljen kao B strana singla ''Da Funk''. Razlog zbog kojeg je ''Rollin' & scratchin'' žešća od klasičnog Daft Punka te više asocira na techno nego na house s ostatka albuma je Jeff Mills koji im je bio inspiracija za ovu kreaciju.

GET LUCKY FEAT. PHARRELL WILLIAMS, NILE RODGERS

Svestranost Daft Punka je neupitna. Otkako su se pojavili sa svojim prvim hitovima, sredinom 90-ih, iz njihove su radionice izašle neke od najboljih stvari iz domene plesne elektroničke glazbe. Istovremeno, s vremenom su iskazali i svoju pop stranu koja je trijumfirala kroz ''Get Lucky'', pjesmu koju će neke buduće generacije gledati kao na jednu od onih koje su obilježile naše doba.

BURNIN'

Oda Chicago houseu, kako kroz pumpajuću bass liniju koja podsjeća na 90-e, tako i kroz video spot, u kojem se pojavljuju velikani housea poput DJ Sneaka, Paula Johnsona, Rogera Sancheza il Derricka Cartera, pored samih Daft Punkovaca. I ovaj je hit originalno objavljen na ''Homework'', no nalazi se i na live albumu''Alive 2007''.

AERODYNAMIC

Dok su neki prethodn naslovi posvećeni houseu i technu, ''Aerodynamic'' predstavlja daftpankovsu retro-futurističku viziju disca koja je, s vremenom postala i nepresušni izvor sampleova za mnoge producente. Wiley, Soulwax ili Madeon neki su od glazbenika koji su u svoja djela uključili sampleove iz ovog singla.

DA FUNK

Originalna Daft Punk stvar, ona s kojom su isplivali prije 25 godina. Kroz ovaj inovativni, naelektrizirani funk zvuk, provlači nas bas linija s Rolandove 303-jke. Thomas Bangalter je svojedobno izjavio kako su im nadahnuće za ''Da Funk'' bili Warren G i Nate Dogg i njihova pjesma ''Regulate''. ''Da Funk'' pamtimo i po neobičnom spotu u režiji Spikea Jonzea, o čijem se značenju i poruci i danas vode rasprave.

AROUND THE WORLD

Prvi veliki hit Daft Punka, ''Around the world'' doista je osvojio publiku ''around the world'' 1997. Karakteristična bas linija temeljena na ''Good Times'' grupe Chic, jednostavna struktura i robotski glas koji frazu ''Around the world'' ponavlja 144 puta (bez da dosadi), za koje je snimljen genijalni spot, redatelja Michela Gondryja i koreografkinje Biance Li s kosturima, mumijama, robotima i ostalim likovima koje se rotiraju u grupama.

ONE MORE TIME

Najpopularnija stvar Daft Punka, ''One more time'' po zvuku je upravo negdje na pola puta između ''Da Funka'' i ''Get Lucky'', na pola puta izeđu tipičnog Daft Punk housea i tipičnog Daft Punk popa. U ulozi vokala, u ovoj se pjesmi pojavljuje još jedna legenda američkog housea, Romanthony. A naravno, tu je animirani anime spot, na temelju kojeg je nastao i dugometražni animirani film u produkciji Daft Punka te japanskih anime majstora, Kazuhisa Takenouchija i Leija Matsumota.

Next Page
Loading...
Loading...