Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Najbolje techno stvari prošlog desetljeća (1. dio)

U još jednoj glazbenoj rekapitulaciji, donosimo vam naš izbor techno stvari od 2010. do kraja 2019.

  • Mixmag Adria I Foto: Mixmag
  • 29 September 2020

U protekloj dekadi, ljubitelji techno glazbe doživjeli su još jednu polarizaciju na globalnoj razini. S jedne strane, došlo je do konačne afirmacije techna kao žanra koji je postao nezaobilazan segment glazbenih festivala i klubova diljem planete, uz pregršt novih zvijezda i bezbroj varijacija. U opoziciji su se pak našli oni koji su razočarano promatrali kako je techno kao underground pokret napravio još jedan ogroman korak prema svojoj industrijalizaciji. Oponente se nisu dojmile ni nove zvijezde techna, dapače osporavali su njihov talent i prozivali ih za šablonsku proizvodnju glazbe. Neovisno o tome jeste li skloniji afirmacijskoj ili negacijskoj grupi, izvrsnih techno singlova od 2010. pa sve do posljednjih mjeseci 2019., nije nedostajalo. Ovo je prvi dio našeg izbora, kronološki od 2010. do 2016...

2010. Wax - No.30003b

White label Wax etiketa, u distribuciji berlinskog Hard Waxa, od 2010. do 2019., objavila je 10 ploča bez imena autora i naziva djela. Od velike većine koja evocira techno 90-ih, treća po redu ili 30003b, vjerojatno to čini najvjernije. Nakon nekoliko izdanja otkriveno je kako se iza ovog projekta krije njemački DJ i producent Rene Pawlowicz a.k.a. Shed.

2011. Kassem Mosse - Workshop 12

"—ensuality," "—ensuality," "—ensuality," "—ensuality...." , jezivi refren zasigurno je progonio mnoge koji su izlazili tijekom 2011, djelo je s kojim je na sebe pažnju skrenuo Gunnar Wendel, a.k.a. Kassem Mosse. Tri stvari bez naslova objavljene su kao Workshop 12, a izdanje je započelo kultni serijal novog njemačkog minimal techno zvuka.

2011. Nina Kraviz - Ghetto Kraviz

Vjerojatno najpoznatija stvar nove i kontroverzne kraljice DJ scene, Nine Kraviz. Stvar, kroz koju se provlači njen hipnotički glas, izašla je na etiketi REKIDS koju vodi Radio Slave. Singl je slijedilo izdanje s remiksevima Stevea Rachmada i Kinka.

2012. DJ Hyperactive - Wide Open (Len Faki DJ edit)

Jedna od onih stvari koje će se pamtiti kao kultni naslovi berlinskog techna iz ovog perioda, tim više što ga potpisuje Len Faki, dugogodišnji rezident DJ klubova Ostgut i Berghain.

2013. Randomer - Bring

Još jednu belinsku techno himnu, 2013. je isporučio Rohan Walder, londonski producent poznatiji kao Randomer. Objavljena na Hemlock Recordingsu, popularnost među DJ-ima duguje ponajviše poznatom Boiler Room setu Lena Fakija iz 2014.

2013. Paula Temple - Colonized

Iste godine kad je objavljen Randomerov ''Bring'', još je jedna ploča potvrdila rehabilitaciju UK techno zvuka i vrlo uspješno razdoblje za Paulu Temple, producenticu iz Sheffielda. Njen ''Colonized'' slijedila je nova generacija uspješnih britanskih techno glazbenika kao što su: Perc, Blawan ili Truss.

2014. DVS1 - Black Russian

Jedna od onih stvari kojima vrijeme ništa ne može. Treće izdanje na Klockworksu Bena Klocka, ''Black Russian'' ni danas ne izlazi iz repertoara mnogih DJ-a diljem svijeta pa je, još uvijek i jedna od Klockovih favorita za ponedjeljak ujutro u Berghainu.

2014. Josh Wink - Are You There (Ben Klock remix)

Još jedan slot za Ben Klocka na ovoj listi, kao jednog od najznačajnijih imena elektroničke scene u ovoj dekadi. Remiks Winkova klasika ''Are You There'', Klock je uvrstio na svoj Fabric 66 iz 2012., no službeno je objavljen na Ovumu tek 2 godine kasnije.

2015. Bjarki - I Wanna Go Bang

Treće izdanje na etiketi трип Nine Kraviz potpisuje Bjarki Runar Sigurdarson, islandski producent kojem je ovo ujedno i debitantski singl. Bjarkijev opus nakon toga je postao neuobičajeno šarolik, od minimal i hard techna, preko ambijentalne glazbe i IDM-a.

2015. Dax J - Escape The System

Još jedan reprezentativac nove generacije UK techna, Dax J, s ovim je naslovom postigao globalni uspjeh. Zanimnljivo je kako ju je, tijekom godina, nastavio puštati, kroz razne mash-up verzije: Oxijin ''Domino'', ''Papua New Guinea'' Future Sound Of Londona ili Outlanderov ''Vamp''.

2015. Floorplan - Never Grow Old (Re-Plant)

Kako joj i sam naslov kaže, ova ploča ne može ostariti, a čini se kako bi se isto moglo reći i za njenog autora, legendarnog Roberta Hooda. ''Never Grow Old'' zasigurno je obilježila dekadu, tijekom koje je Hood, u projekt Floorplan uključio i svoju kćer Lyric.

2016. Jack Master - Bang The Box (Slam Remix)

Da se iza pseudonima Jack Master krije Richie Hawtin, postalo je jasno nakon što je Slam remiksirao njegov ''Bang The Box'' koji je odmah osvojio plesne podije. Vokal koji se pojavljuje i u originalu i u remiksu, izveo je sam Hawtin.

Next Page
Loading...
Loading...