Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Najbolji DJ battleovi (1.dio)

Najlegendarnije ''DJ borbe'' održavale su u sklopu New Music Seminara

  • Mixmag I Foto: Facebook
  • 14 September 2020

Prije moderne DJ kulture, internet revolucije, live stream setova, beatport chartova i sl., postojao je godišnji događaj pod nazivom The New Music Seminar, koji je od 1981. do 1994. bio ''place to be'' za sve DJ-e, MC-e, producente i sve one koji su se, u tom, periodu, svodili pod zajednički nazivnik New Music. U sklopu tog seminara, održavao se i poseban DJ event: Battle for World Supermacy, doslovne ''borbe'' DJ-a u tehnikama kao što su scratching, wordplay, beat juggling, body tricks i sl. Pored DMC-a, ovo je bio najprestižniji DJ događaj godine, a mi vam donosimo neke od najlegenradnijih battleova iz ovog perioda...

DJ Jazzy Joyce vs DJ Cash Money/ DJ Cash Money vs DJ Joe Cooley (1987.)

1987. je godina kad se hip hop kultura počela etablirati na američkoj, ali i svjetskoj sceni. Neki američki izvođači kretali su na prve svjetske turneje, kao npr. Def Jam Records koji je odradio prve nastupe u Europi. Samim time je i New Music Seminar trebao napraviti određeni iskorak u hip hop kulturi kojoj je, oduvijek bio sklon. Taj je iskorak '87., dijelom napravljen uključivanjem DJ Jazzy Joyce u DJ battle, jedne od iznimno rijetkih djevojaka u DJ svijetu, a možda i jedinoj koja se uključila u scenu DJ battleova. S druge strane, u polufinalu natjecanja nalazio se Cash Money, jedini DJ koji je ujedinio titile DMC-a i New Music Seminara.

Cash Money se u finalu susreo s Joe Cooleyem iz Los Angelesa (što je bio još jedan iskorak, budući da je velika većina natjecatelja dolazila iz NYC). Cash Money je tijesno odnio pobjedu koja mu je pomogla da iste godine objavi svoj prvi album ''Ugly people be quiet''.

DJ Roc Raida vs DJ Ninja B (1991.)

''Roc Raida bio je fenomenalan DJ i još bolja osoba. U odnosu na energičnost i agresivnost na pozornici, privatno je bio vrlo pristojan i staložen'', za svog je nekadašnjeg suparnika izjavio Ninja B. Roc Raida je, nažalost, preminuo 2009., ali te 1991. je bio nezaustavljiv. Bio je body-tricks specijalist, stvoren za DJ battleove. Ninja B, sudjelovao je u DJ natjecanjima sve do '93., otkad radi kao glazbeni producent.

DJ 8-Ball vs DJ Noize (1994.)

1994. se smatra godinom prekretnice, u kojoj je DJ-ing postao globalni biznis, stoga je borba DJ 8-Balla iz San Francisca i DJ Noizea iz Kopenhagena od posebne važnosti. Noize je oduševio nevjerojatnom tehnikom kojom je uspjevao postići da se tekstovi s dvije različite ploče rimuju.

S druge, strane, 8-Ball je bio majstor u svemu, a borba ove dvojice, na neki je način, izvela DJ battling na svjetsku scenu...


Kilimanjaro Sound System vs King Addies Sound System (1995.)

Iako se ovdje ne radi o scratch battleu, tzv. soundclash između sound systema, jednako su važni za razvoj DJ kulture.

1995., Noel "Papa Jaro" Harper i Kilimanjaro Sound System već je iza sebe imao iskustvo od 25 godina. Članovi crewa bili su poznati toasteri (reperi) poput Super Cata i Ninjamana. Osim toga, bili su u posjedni rijetkih ili unikatnih dubplateova. S druge strane stajao je crew ''novajlija'' iz Brooklyna, King Addies, čija je glavna zvijezda bio Tony Matterhorn.

Ovaj susret održan je u Portmoreu, na Jamajci i, po mnogima, utjelovljuje sve što je ikad značio sound system soundclash.

Next Page
Loading...
Loading...