Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Najbolje od feel-good housea

1.dio

  • Mixmag Adria I Foto: Facebook
  • 27 July 2021

Znanstveno je dokazano kako glazba utječe na raspoloženje. Ako pritom uzmemo u obzir da se elektronička glazba najintenzivnije konzumira glasno, u ambijentu mraka i svjetlosnih efekata te u gluho doba noći, možemo zaključiti kako izrazito utječe na raspoloženje pa su, tako, neki pravci, u različitim periodima, zaradili prefikse kao što su 'happy' ili 'dark'. Ako govorimo o house glazbi, njen utjecaj na raspoloženje izlazi iz samih podžanrovskih okvira. Stoga je, s vremenom, nastao izraz feel-good house koji, neovisno o tome naginje li prema deep, tech, funk ili soulful houseu, jednostavno popravlja rasploženje slušatelju. Odabrali smo neke od all-time-feel-good house uspješnica i nadamo se da ćete se osjećati bolje nakon slušanja...

The Jackals - ''Jack Ain't Back'' (2003.)

Za početak, jedan neotkriveni deep house dragulj kojeg potpisuju Titus Kühne i Vincenzo, ujedno i jedina njihova ploče pod imenom The Jackals. ''Jack Ain't Back'' je objavio Dessous Recordings, sestrinska etiketa Poker Flata, u vlasništvu Stevea Buga koji je, u ovom slučaju, remiksirao B stranu, odnosno stvar ''Things Change''.

DJ T. FEAT. CARI GOLDEN - ''CITY LIFE / MACEO PLEX REMIX'' (2011.)

Odlična ploča šefa Get Physical Musica i američke pjevačice Cari Golden. Thomas Koch, odnosno DJ T., iste je godine objavio i svoj treći album, ''The Pleasure Principle'', na kojem se nalazi i originalna verzija ovog singla. Feel-good favorit ipak je verzija Macea Plexa koja, neodoljivo, podjseća na neki Inner City uradak iz 90-ih.

MOTOR CITY DRUM ENSEMBLE - ''RAW CUTS #5'' (2009.)

Čitava ''Raw Cuts'' serija Danila Plessowa aka Motor City Drume Ensemblea mogla bi se, bez problema, naći na svakoj feel-good house playlisti. Ovom prilikom odabir je pao na #5, deep i soulful stvar, u kojoj se kriju i sampleovi Marvin Gayea i "What´s going on" te Barbare Lynn i "I'm a good woman".

PETE HELLER - ''BIG LOVE'' (1999.)

House evergreen i najpoznatija ploča Petea Hellera izašla je u izdanju nekoliko etiketa, no najpoznatije je ono na Subliminal Recordsu, na kojem je i remiks trojca koji ga je i pokrenuo: Ericka Morilla, Harryja Romera i Josea Nuneza ili, za ovu priliku, The Dronez. Za vokale su se pobrinule Octahvia Lambertis, Connie Harvey i La Rita Elaine Gaskins.

THE REESE PROJECT - ''THE COLOUR OF LOVE'' (1992.)

Karakteristični Detroit house klasik iz radionice tvoraca Detroit techna. Iza The Reese Projecta kriju se, naime, Kevin Saunderson i njegova supruga Ann, a na originalnom izdanju su i remiksevi Underground Resistancea i Juana Atkinsa. Dvanaest godina kasnije, iz naftalina ju je izvukao i semplirao Joris Voorn, na svom hitu ''Incident''.

SANDY RIVERA FEAT. LT BROWN - ''COME INTO MY ROOM / SOUL VISION DUB'' (2000.)

Nije slučajnost da feel-good house stvari postižu i komercijalan uspjeh. Tome u prilog ide i ovaj hit Sandyja Rivere, čija se vokalna verzija, u izvedbi Littleton Brown i danas pušta u radijskim eterima diljem svijeta. Jednako tako, klupski feel-good efekt, još uvijek, nerijetko postiže dub verzija.

SOFT HOUSE COMPANY - ''WHAT YOU NEED'' (1990.)

Najstarija ploča na ovom popisu, uspješnica je tzv. italo housea, slijednika italo disca, tijekom tranzicije iz 80-ih u 90-e. Iza pseudonima Soft House Company kriju se veterani talijanske klupske scene, Claudio Rispoli i Francesco Montefiori, a u ovom su slučaju ''posudili'' vokale iz pjesme ''Let No Man Put Asunder'' First Choicea iz 1983.

BICEP - ''GLUE'' (2017.)

Nakon najstarije, slijedi najnovija stvar na listi. ''Glue'' je atmosferična feel-good stvar Andrewa Fergusona i Matthewa McBriara, tandema iz Sjeverne Irske, poznatog kao Bicep. Stvar se nalazi i na njihovom prvom albumu ''Bicep'', u izdanju kultnog Ninja Tunea.

PATRICE BAUMEL - ''MUTANT POP'' (2005.)

Debitantski singl i veliki uspjeh za nizozemskog producenta Patricea Baumela, u izdanju njemačkog Trapeza. Danas je to već istinski klasik njemačkog minimal-deep-tech zvuka, popularnog u prvoj dekadi novog milenija.

PRESENCE - ''FUTURE LOVE / LOVE FROM SAN FRANCISCO REMIX'' (1999.)

Charles Webster i njegov album ''All Systems Gone'', pod imenom Presence, u cijelosti bi se mogli naći na ovom feel-good house popisu. Isto vrijedi i za sve tri verzije singla ''Future Love'': original, remiks Petea Hellera te odabrani ''Love from San Francisco remix'', kao i nezaboravnu vokalnu izvedbu Stevea Edwardsa.

JAY SHEPHEARD - ''PIPES & SNEAKERS'' (2007.)

Devetnaesto izdanje na Compostovom pod-labelu Black Label, ujedno je i jedno od najpoznatijih iz serije. Riječ je o prvoj ploči Johna Juliana Shephearda koji je, potom, izgradio respektabilnu karijeru i pokrenuo vlastitu uspješnu etiketu, Retrofit.

LAYO & BUSHWACKA - ''LOVE STORY / TIM DELUXE REMIX'' (2000.)

Za kraj jedan true-feel-good house klasik s početka milenija i najuspješnijem periodu za tandem Layo & Bushwacka, njihovu etiketu End Recordings i klub The End kojeg je s Layom Paskinom vodio Mr C. Za ovu priliku smo izdvojili najpoznatiji remiks, onaj Tima Deluxa.

Next Page
Loading...
Loading...