Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Najbolji filmovi o MDMA-u i ecstasyju (2. dio)

Drugi dio naše liste filmova ove popularne tematike

  • Mixmag I Foto: Mixmag
  • 11 August 2021

Nakon prvog dijela naše liste o najboljim filmovima o MDMA-u i ecstasyju, pogledajte tko je u drugom dijelu popisa...

2003
PARTY MONSTER

Ecstasy je gorko slatko iskustvo: nevjerojatno opipljivi vrhunci i brutalno niski padovi. Korisnici znaju koliko je tanka granica između ta dva osjećaja. Zaista, melankolija koja slijedi nakon navale ljubavi i sreće, može biti ugodna, ali može vas i sjebati i, s obzirom na to da je ecstasy snažna droga, može dovesti do ozbiljnijih štetnih simptoma i ponašanja.

“Party Monster” je izmišljena priča o Michaelu Aligu, promotoru i pripadniku scene koji je vladao u New Yorku krajem 80-ih, stvorivši ime dok je radio u Danceteriji, prije nego što je krenuo u promociju partyja u Limelightu, Palladiumu i Tunnelu, kao kao i vlastitih underground rejvova na neobičnim mjestima. Vodio je 'Club Kids', raskošnu, anarhičnu ekipu LGBTQ + neprikladnih koji su odijevali da impresioniraju i ludo se zabavljali. Ali Aligovo ponašanje izmaklo je kontroli, dosegnuvši vrhunac pri ubojstvu Andrea "Angela" Melendeza zbog kojeg su on i njegova porodica optuženi za ubojstvo prvog stupnja.

Macaulay Culkin glumi Aliga, to mu je prvi film od “Richieja Richa” nekih devet godina ranije, a New York tog doba živo oživljava zahvaljujući budžetu od 5 milijuna dolara. Zamislite pop art, epske noćne klubove, odvažne imidže i MDMA-om i ketaminom prošarani raskošni underground.

2004
LAYER CAKE

Ništa poput dobrog starog britanskog gangsterskog filma. Ovdje Daniel Craig glumi pametnog, elegantnog trgovca kokainom (ili poduzetnika, kako bi vjerojatno više volio da ga se zove) koji pokušava izaći iz posla i postati pošten. Problem je u tome što mora završiti posljednji veliki posao koji zaista ne može odbiti. Očito slijedi obilje metaka i duhovitih replika.

Smješten negdje u srednjoj ligi britanskih geezer filmova, nakon “Sexy Beasta”, “Lock Stocka...” i “Snatcha”, “Layer Cake” vrijedi vašeg vremena zahvaljujući načinu na koji Craigov lik pokušava izaći na kraj s groznom liverpulskom bandom koja je ukrala ogromnu pošiljku tableta legendarnom srpskom 'poduzetniku'.

2007
ROLLING

Svakog vikenda ljudi se okupljaju u klubovima kako bi slušali glazbu, a mnogi od njih će se i napušiti i uživati u zajedničkom iskustvu ecstasyja i bilo koje druge rekreativne droge koja im se svidi. To je jednostavan ritual koji okuplja ljude iz različitih sredina u istom prostoru, a ovaj neovisni film “Rolling” prikazuje ono što se događa kad se ti svjetovi sudare pred oltarom ecstasyja. Ovaj fiktivni dokumentarac proučava iskustva na MDMA-u i baca svjetlo na ljude koji ga uzimaju, prikazujući njihove živote u klubu i izvan njega.

2007
ENTER THE VOID

Psihodelični ep Gaspara Noea “Enter The Void” priča o sitnom trgovcu drogom, Oscaru, i njegovoj sestri Lindi, koja pleše u striptiz klubu, dok zarađuju za život u undergroundu Tokija. Na to utječu Noeova iskustva s drogama, uključujući i ecstasy - dosta se toga konzumira na ekranu - zajedno s obilnim količinama seksa, egzistencijalnim spoznajama i privlačnom kinematografijom, što sve očekujemo od zloglasnog francuskog redatelja. Gledajte ovo na što većem ekranu kako biste postigli maksimalan učinak.

2011
ECSTASY

Ovom filmu samo ime govori o čemu se radi, zar ne? To je filmska adaptacija “The Undefeateda”, jedne od tri priče koje čine roman “Ecstasy” Irvinea Welsha. Ne odgovara baš Trainspottingu, ali vrijedi ga pogledati ako stvarno želite pogledati sve filmove o ecstasyju. Zato smo ga i morali uključiti na listu.

2012
SPRING BREAKERS

Harmony Korine postigao je kultni status zahvaljujući filmovima “Kids”, “Gummo”, “Julien-Donkey Boy” i “Trash Humpers”, sve autsajderskim filmovima snimljenim u njegovom izravnom stilu. Suprotno tome dolazi “Spring Breakers”, pustolovni film uz EDM soundtrack, s budžetom od pet milijuna dolara. Bio je ujedno i njegov prvi film koji je ima wide release. U glavnim ulogama su James Franco i Selena Gomez, a Korine želi snimiti 'senzorni film' unatoč glatkom holivudskom sjaju. Bio je prozvan zbog načina na koji je portretirao žene, ali ostaje artefakt s vrhunca EDM ere, sa svojom bijesnom, suncem zapljusnutom i MDMA-om nabrijanom kulturom i maksimalističkim soundtrackom, iza kojeg uglavnom stoji Skrillex.

2018
MDMA

“MDMA” je redateljski prvijenac kinesko-američke filmašice Angie Wang, a nadahnut je događajima iz vlastitog života. Prati glavni lik Angie, koja napušta svoj radnički dom u New Jerseyu kako bi studirala na poznatom sveučilištu u San Franciscu. Kako bi pratila društveni život svojih bogatih kolega, ona počinje raditi MDMA u školi i dilati ga po zabavama i klubovima, ubrzo postajući jedna od najvećih dobavljača na zapadnoj obali. Film se također bavi pitanjima klasne mobilnosti, kulturnim stereotipima i pritiscima kapitalizma.

2019
BEATS

Zašto su Škoti odgovorni za najbolje filmove o acid houseu?! “Beats” prati dva najbolja druga dok su se rejvali suočavajući se sa Zakonom o kaznenom pravosuđu, torijevskom vladom i žestokim pokušajima odrastanja mladih u Glasgowu. Snimljen gotovo u cijelosti u crno-bijeloj tehnici, to je klasični film o punoljetnosti i odličan prikaz rejv kulture.

Next Page
Loading...
Loading...