Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Najbolji filmovi o Ibizi

Nakon optimističnih vijesti o ljetnoj sezoni, istražili smo filmske naslove povezane s ''bijelim otokom''

  • Mixmag Adria I Foto: Facebook
  • 31 May 2020

Ibizom je, zbog svoje kombinacije hedonističkog lifestylea, umjetničke kolonije i oaze duhovne obnove, česta inspiracija brojnim redateljima. Neovisno o žanru, ovim je filmovima otočki ambijent vrlo bitan segment pa u nijednom ne nedostaje sunčanih plaže, klubova i ljetnih avantura. No daju nam i uvid u mračnu stranu otoka, kroz priče o narko tržištu i lokalnom kriminalnom miljeu. Na popisu se nalaze razni naslovi, od akcija i horora do ljubavnih drama i dokumentaraca. Jedno je sigurno, filmovi o Ibizi su se snimali, snimaju se, a i snimat će se. Neke od naslova povezanih s Ibizom, već smo spominjali u našem popisu filmova o elektroničkoj glazbi iz ožujka pa ćemo ih ovaj put preskočiti…

More (1969.)

Za sve one koji žele vidjeti kako je Ibiza izgledala prije ere partijanera, ovo je idealan film koji govori o paru koji doputuje na otok i počne se družiti s grupom hipija. Mladić i djevojka se, nedugo zatim, pretvaraju u heroinske ovisnike koje drogom opskrbljuje bivši nacistički oficir Dr Wolf. U filmu se, navodno, konzumirao pravi heroin, LSD i marihuana. Soundtrack je djelo Pink Floyda.

A short film about chilling (1990.)

Jedan od prvih dokumentaraca o klupskoj sceni i DJ kulturi na Ibizi koji nam daje uvid u ''zlatne godine'' otoka, uz reportaže iz klubova Ku (Privilege) i Es Paradis, razgovore s Terryjem Farleyem i Ordeom Meikleom te glazbom iz ovog perioda poput 808 State, Bocca Juniors, The Orb i Primal Scream. Pokrovitelj filma bio je britanski Channel 4, a producent Kevin Sampson je, prilikom snimanja, organizirao promotivni festival s imenima kao što su The Farm, A Man Called Adam, 808 State, DJ Harvey i dr. Premijeru dokumentarca, u kolovozu 1990. u UK-u je gledalo 2,5 milijuna ljudi.

People (2004.)

Nastavak filma Jet Set, u kojem je glavni lik, Arthus of Poulignac, pripadnik pariškog jet-seta, spletom nestretnih okolnosti, prisiljen započeti novu karijeru kao organizator partyja na Ibizi. Radnja filma prati njegov uspon u ekscentričnom okruženju i ritmu otoka, s naglaskom na estetiku kiča koja dominira filmom.

And the beat goes on (2008.)

Još jedan dokumentarac, u kojem engleski glumac Jimi Mistry odlazi na Ibizu kako bi otkrio što je to tako posebno na tom otoku. Njegove putešestvije otkrivaju kako funkcionira clubbing tijekom noći, a kako živi zajednica duhovnjaka i osobenjaka tijekom dana. U filmu se pojavljuju David Guetta, Andy Cato, Danny Tenaglia, Alfredo, Danny Rampling, Pete Tong, Paul Oakenfold i dr., uz kadrove iz klubova Pacha i Amnesia.

Weekender (2011.)

Radnja ovog filma smještena je u acid house eru Manchestera, Londona i Ibize, a u središtu zbivanja su dvojica prijatelja, zaglavljenjih u turbulencijama rave pokreta. Tijekom filma obojica shvaćaju kako euforična scena ima i svoju mračnu stranu, iz koje se moraju izvući kako bi spasili svoje prijateljstvo i živote. Čitav soundtrack je u acid house tonu.

Formentera (2012.)

Ovaj naslov nema nikakve veze s klupskom scenom, osim mjesta radnje – balearskog otočića Formentera, a prati romantično putovanje jednog para, tijekom kojeg, umjesto zbližavanja, oboje dolaze do spoznaje da su sve više međusobno udaljeni.

Amnesia (2015.)

Francuska ljubavna drama ''Amnesia'' je priča o DJ-u koji stiže na Ibizu iz Berlina i ženi koja živi na otoku već 40 godina. Nakon upoznavanja, ovo dvoje ubrzo postaju bliski prijatelji, a potom ulaze i u ljubavni odnos koji će ih zauvijek promijeniti.

White Island (2016.)

Priča o bivšem DJ-u koji se udaljio od scene i načina života kakvog je vodio te živi mirnim životom u Londonu. Iznenada doznaje kako je njegov najbolji prijatelj u nevolji – na Ibizi te putuje na otok kako bi mu pomogao. Dinamična radnja potom prati dvojicu prijatelja koji se pokušavaju izbaviti iz ralja lokalne kriminalne organizacije.

Zombie spring breakers (2018.)

Vjerovali ili ne, postoji i zombi film smješten na Ibizi. Izvornog naslova ''Ibiza Undead'', ovaj britanski horor prati avanture skupine mladih ljudi koji putuju na Ibizu, u svijetu u kojem je već nastupila zombi apokalipsa. Za to vrijeme, usred Sredozemnog mora, tone brod pun zombija koji počnu izranjati na obale ''bijelog otoka''.

Born Balearic (2019.)

Posljednji dokumentarac o Ibizi, točnije o veteranu tamošnje DJ scene, Jonu Sa Trinchi. Sa Trincha, pravim imenom Jonathan Grey, rođeni je Englez koji već 25 godina živi na Ibizi. Njegovo umjetničko ime dolazi od naziva plaže Sa Trinxa, na južnoj strani otoka, a još uvijek svaki tjedan pušta glazbu, iako je zakoračio u svoje sedmo desetljeće.

Next Page
Loading...
Loading...