Search Menu
Home Novosti Menu
Recenzije

Pet filmova koje bi svaki ljubitelj elektroničke glazbe trebao pogledati

Filmovi za sve zaljubljenike u plesnu glazbu i subkulturu

  • Mixmag Adria | Foto: YouTube
  • 19 March 2020

Uzmemo li u obzir najnovije komplikacije oko epidemije koronavirusa i globalne kampanje za prevenciju njenog širenja, možda bi bilo prigodno izdvojiti pet najboljih filmova katastrofe. No u želji da vam odagnamo misli od vijesti koje posljednjih dana dominiraju domaćim i svjetskim medijima, savjetujemo vas kako da, u nadolazećem periodu, ugodno provedete vrijeme kod kuće, prema preporuci nadležnih organa...

U ovom slučaju vas podjsećamo na neke poznate filmske naslove o klupskoj kulturi, DJ-ima, noćnim izlascima i ostalim popratnim sadržajima. Neki su stariji i više od 20 godina, ali spadaju među one filmove koji se rado gledaju i nekoliko puta. A ako ste ih možda propustili ili jednostavno niste imali vremena, sad ga imate...

''24 Hour Party People'' (2002.)

Britanska biografska drama s elementima komedije prati glazbenu scenu u Manchesteru, od kraja 70-ih do početka 90-ih godina. Centralna figura ovog filma je Tony Wilson i njegov uspon, od televizijskog novinara, do vlasnika izdavačke kuće Factory Records i kultnog kluba Hacienda. Film prati i glazbene karijere najznačajnijih mančesterskih bendova iz ovog razdoblja: Joy Division, New Order, Happy Mondays i dr. Dok likove svih glazbenika u filmu tumače glumci, neki od njih se pojavljuju u epizodnim ulogama pa tako Paul Ryder iz Happy Mondaysa glumi izbacivača u Haciendi, a pravi Tony Wilson pojavljuje se kao voditelj TV showa ''Kolo sreće''.

''Human Traffic'' (1999.)

Ovaj nezavisni britanski film danas uživa kultni status među milenijalcima i nerijetko ga se uspoređuje s ''Trainspottingom''. Radnja se temelji na društvenom životu petero 20-godišnjaka, njihovo sazrijevane i međuljudske odnose, a smještena je u okruženje kontra kulture post-rave scene i rekreativno konzumiranje ''vikend droga'', na relaciji Cardiffa i Londona. Zanimljivo je da se u ulozi Pabla Hassana, voditelja kluba Asylum pojavljuje Carl Cox. Po uzoru na ''Trainspotting'', redatelj Justin Kerrigan je, prošle godine, najavio snimanje nastavka ''Human Traffica'' – 20 godina kasnije. Zasad još nije poznat datum njegovog izlaska, a otkriveno je samo da će light-motiv filma biti Brexit.

''Berlin calling'' (2008.)

Najnoviji naslov s ovog popisa, ''Berlin calling'', odličan je i vjerodostojan filmski prikaz živopisne berlinske scene koja prati zgode i nezgode izmišljenog berlinskog glazbenika i DJ-a, Ickarusa (tumači ga Paul Kalkbrenner). Nakon jednog intenzivnog vikenda, Ickarus se budi u psihijatrijskoj klinici, a njegov lifestyle odjednom postane vrlo problematičan. Film prikazuje brojne lokacije u četvrti Friedrichshain-Kreuzberg, žarištu berlinske scene te nekadašnje popularne klubove Bar 25 i Maria am Ostbahnhof.

''It's all gone Pete Tong'' (2004.)

Ova britanska ''doku-komedija'' spada među najpoznatije naslove, dosad snimljenih, DJ filmova. Radnja se temelji na liku i djelu izmišljenog DJ-a Frankiea Wildea, koji je u filmu predstavljen kao najveća svjetska DJ zvijezda. Frankiea ljeta provodi na Ibizi, ostatak godine nastupa diljem svijeta, a njegov život iz snova prekida spoznaja da počinje progresivno gubiti sluh. ''It's all gone Pete Tong'' je inače fraza među londonskim clubberima koja bi, u slobodnom prijevodu, značila ''sve je otišlo k vragu'', a osmislio ju je, nedavno preminuli, Andrew Weatherall, dok je pisao za svoj fanzin ''Boy's Own''. Pete Tong jedan je i od producenata ovog filma, u kojem se, nakratko i pojavljuje, kao i Carl Cox, Fatboy Slim, Tiësto, Paul van Dyk i dr.

''Groove'' (2000.)

Film opisuje događaje jedne noći, tijekom izlaska na ilegalni rave party ''Groove'', u napuštenom skladištu u San Franciscu. Među 200-tinjak okupljenih ravera, kroz party nas vode braća David i Colin Turner kojima se, nakon konzumacije ecstasyja, noć pretvara u seriju pustolovina, popraćenu njihovim oscilacijama u raspoloženju, emotivnom stanju i pogledima na svijet. U ulozi headlinera na rave partyju pojavljuje se John Digweed, a pored njega i neka poznata imena s lokalne DJ scene poput Foresta Greena, WishFMa ili Polywoga.

Load the next article
Loading...
Loading...