Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Najbolji klasici vocal housea

Klasici žanra koji su ispisali povijest house glazbe

  • Mixmag Adria I Foto: Facebook
  • 23 February 2021

House s besprijekornim vokalnim dionicama iza kojih su, uglavnom stajale afroameričke pjevačice iz gospel i soul miljea, svojedobno je predstavljao vrhunac za one glazbene producente koji se nisu zadovoljavali repetitivnom plesnom glazbom i sempliranjem vokala. Jocelyn Brown, Barbara Tucker, Ultra Nate ili Ce Ce Peniston neke su od tih pjevačica zavidnih vokalnih sposobnosti koje su upravo kroz house stekle zvjezdane statuse. Takva forma housea, u kojem glavnu riječ preuzima vokal, 90-ih je godina najlakše pronalazila put do radijskih etera. A ako je, k tome, jedan takav singl imao i neki lako pamtljivi refren, otkrivanje formule za hit činilo se bližim no ikad prije. Zbog toga je, u jednom trenutku, house s dominantnim ženskim vokalom postao vrlo popularan pravac u produkciji plesne glazbe. Znakovito je kako se, na vrhuncu tog trenda, nije upotrebljavao termin 'vocal house'. Umjesto toga, koristili su se drugi prefiksi kao npr. soulful, funky, garage i sl. Zajednički nazivnik 'vocal' kojim kategoriziramo čitav ''pjevani'' house nastao je tek nakon ekspanzije house glazbe u još mnoštvo drugih mikrožanrova, a u današnjoj listi donosimo neke od najpoznatijih klasika vocal housea (dok još nije bio vocal)...

KINGS OF TOMORROW FEAT. JULIE MCKNIGHT - FINALLY (2001.)

''Finally'', reprezentativna vocal house ploča s početka novog milenija koju potpisuju Sandy Rivera i Jay Sinister Sealee. Ovaj tandem je, pod imenom Kings Of Tomorrow, slovio kao jedan od vodećih producentskih timova u ovom pravcu house glazbe. ''Finally'' kojeg je maestralno otpjevala Julie McKnight, objavljen je 2001., a još se iste godine pojavio u remiksu velikana housea Louiea Vege i Dannyja Tenaglie.

ATFC PRESENTS ONEPHATDEEVA FEAT. LISA MILLET - BAD HABIT (1999.)

Ovaj vokalni mega-hit iz '99. potpisuje Aydin Hasirci, britanski producent turskih korijena koji se, pod imenom ATFC, na sceni pojavio iste godine s obradom Adevina singla ''In & Out Of My Life'' iz 1988. Za razliku od te prve ploče, ''Bad Habit'' ipak ima originalno otpjevane vokale koje izvodi Lisa Millet, iako se i, u ovom slučaju, radi o djelomičnoj obradi istoimene pjesme Jenny Burton iz '85. Singl se pojavio u brojnim remiksevima, među kojima su i oni Armina Van Buurena i Stanton Warriorsa.

SOUL PROVIDERS FEAT. MICHELLE SHELLERS - RISE (1999.)

Poznata britanska etiketa Azuli, u drugoj polovici 90-ih, imala je niz house hitova, a jedan od najvećih svakako je ''Rise'' iz '99. Soul Providersa, dua iz Miami Beacha. Na ploči su se, osim originalne verzije, nalazila dva remiksa talijanskih majstora Bini & Martini, a upravo je njihova vokalna verzija postala i najpoznatija. Za vokale je zaslužna Michelle Shellers iz benda Steamdollz.

SANDY B - MAKE THE WORLD GO ROUND (1996.)

Definitivno najveći hit njujorške pjevačice Sandy B, ''Make The World Go Round'' objavljen je 1996. u čak šest verzija. Od toga, tri su djelo dvoje mladih producenata iranskog porijekla, Alija Shirazinija Dubfirea i Sharama Tayebija, odnosno Deep Disha. Iako su kasnije postali svjetski poznati po prilično drukčijem zvuku od ovog kojeg se može čuti na remiksevima Sandy B, upravo im je ovo bila jedna od najuspješnijih ploča iz prve faze karijere.

ROSIE GAINES - CLOSER THAN CLOSE (1997.)

Rosie Gaines je svoj prvi samostalni singl objavila još 1985., no najpoznatija je kao članica The New Power Generation, Princeovog dugogodišnjeg pratećeg benda. Singl ''Closer than izvorno je objavljen 1995., ali u R&B aranžmanu. Dvije godine kasnije, izašlo je nekoliko house remikseva, među kojima je najuspješniji bio onaj Frankiea Knucklesa.

DE'LACY - HIDEAWAY (1994.)

De'Lacy je jedan od prvih house bendova u New Jerseyju, a na njihovoj ploči ''Hideaway'' gradio se tzv. Jersey sound koji se puštao u klubu Zanzibar. ''Hideaway'' je i jedna od rijetkih ploča koja je stekla kultni status kroz dva različita izdanja. Naime, pored originala iz '94., iznimno uspješna je bila i u remiksu Deep Disha, godinu dana kasnije.

NUYORICAN SOUL FEAT. INDIA - RUNAWAY (1996.)

Masters At Work su, pod imenom NuYorican Soul, 1996. objavili istoimeni album i remek djelo na kojem se, pored ''Runaway'' nalaze i ''It's Allright, I Feel It'' te ''I Am The Black Gold Of The Sun'' koje je otpjevala Jocelyn Brown. Na ''Runawayu'' se pak, u ulozi vokalistice, pojavljuje supruga Louiea Vege, India. Njene vokalne sposobnosti najviše dolaze do izražaja u originalnoj flava verziji, inače obradi pjesme ''Run Away'' Loleatte Holloway iz 1977.

BARBARA TUCKER - BEAUTIFUL PEOPLE (1994.)

Možda i najveća zvijezda među house vokalisticama, Barbara Tucker se šest puta našla na vrhu američke top ljestvice plesnih singlova. Osim toga, pjevala je i back vokale za niz poznatih glazbenih imena kao npr. George Clinton ili Deee Lite. Za većinu njenih samostalnih hitova zaslužni su Masters At Work pa tako i za singl ''Beautiful People'', na čijem se sampleu temelji još jedan MAW hit, ''Deep Inside'' kojeg je Louie Vega objavio kao Hardrive.

TODD TERRY PRES. MARTHA WASH & JOCELYN BROWN - KEEP ON JUMPIN' (1996.)

Legendarna ploča Todda Terryja prvi je put izašla kao white label ploča još 1993. sa sampleom pjesme ''Keep On Jumpin'' grupe Musique. Tri godine kasnije, Terry je odlučio snimiti novu verziju, za koju je angažirao bivše članice Musiquea, Jocelyn Brown i Martu Wash. Pored nekoliko verzija koje su potpisali Terry te Louie Vega i Kenny Gonzales, popularan je bio i remiks Rhythm Mastersa

COLONEL ABRAMS - TRAPPED (1985.)

Jedina stvar na ovoj listi s muškim vokalom, a ujedno i uvjerljivo najstarija, ''Trapped'' je stvar koja je, na neki način, izvan vremena i prostora. Iako se danas često navodi kao prvi vocal house hit, njen sound zapravo nema previše dodirnih točaka sa house soundom kakav se razvijao u Chicagu. Richard Burgess, producent tog singla nije imao nikakve veze s tadašnjim pionirima housea, a i sam Abrams je rođen u Detroitu, a odrastao je u NYC. No, možda baš zbog tog ''kratkog spoja'', stvar i danas zvuči odlično.

CE CE PENISTON - FINALLY (1991.)

Druga stvar na našoj listi s istim naslovom, ''Finally'' Ce Ce Peniston jednako je velik hit (ako ne i veći) od onog Kings Of Tomorrow. Osim toga, ovaj je čak deset godina stariji. Originalno objavljen 1991., ''Finally'' Ce Ce Peniston smatra se jednim od komercijalno najuspješnijih house singlova, a do danas je uspješno revitaliziran više puta. Poseban uspjeh imala je verzija iz 1997., u remiksu Davida Moralesa.

ULTRA NATE - FREE (1997.)

Nema nikakve dvojbe kako je ''Free'' ipak najpoznatija vocal house stvar svih vremena. Uz karizmatičnu pjevačicu Ultra Nate Wyche, produkciju za ovaj singl potpisuju John Ciafone i Lem Springsteen, odnosno Mood II Swing, još jedan house tandem iz NYC. ''Free'' su, do danas, remiksirali brojni poznati producenti, kao npr. Junior Sanchez, Tiefschwarz, Bob Sinclar, Full Intention i dr.

Next Page
Loading...
Loading...