Search Menu
Home Novosti Menu
Tech

Najbolji sintisajzeri za početnike

Pet prijedloga za sve one koji se žele okušati u glazbenoj produkciji

  • Mixmag Adria I Foto: Promo
  • 28 September 2021

Od pojave prvog komercijalnog sintisajzera, iz radionice Roberta Mooga, 1964., ovi su uređaji postali temelj za produkciju elektroničke glazbe (ili bilo kakve druge glazbe s elektroničkim elementima). O najznačajnijim modelima tijekom posljednjih 57 godina smo nedavno i pisali, dok noviji modeli imaju nekoliko zajedničkih karakteristika: nižu cijenu, kompaktnije dimenzije te sve više funkcija i mogućnosti. Iako sve veća konkurencija među proizvođačima ide na ruku korisnicima, stalno unaprijeđenje uređaja može im i zakomplicirati odabir, pogotovo onima koji tek kreću u avanturu produciranja vlastite glazbe. Ovih pet modela možda će nekima pomoći u rješavanju nedoumica...

KORG MICROKORG

Korg microKORG je jedan od najpopularnijih modela u svojoj klasi, a dokaz tome je da se još uvijek proizvodi, nakon gotovo 20 godina od lansiranja. Iako oduvijek spada u ekonomične modele, microKORG se može čuti i u produkciji nekih velikih glazbenih imena, kao npr. Justice ili LCD Soundsystem. Danas mu je minus zastarjela tvornička baza zvukova, no i taj problem se može lako premostiti, uz mogućnost uvoza zvukova i preseta.

Cijena u Hrvatskoj od 350€.

ORGANELLE M

Organelle M je proizvod relativno nepoznatog branda u našim krajevima, njujorške tvrtke Critter & Guitari koja je skrenula pažnju na sebe modelom Pocket Piano. Organelle M je sintisajzer jedinstvenog dizajna i neograničenih mogućnosti. Prednost je jednostavna povezivost i kontrola, a tvrtka posebno ističe kako je svaki uređaj ručni rad, konstruiran u njihovom pogonu u Brooklynu.

Cijena od 600€.

BEHRINGER DEEPMIND 6

Kralj ekonomične audio opreme, njemački Behringer, ima svog konja za utrku i u ovoj klasi. Deepmind 6 je dio njihove linije polifonih sintisajzera koji kopiraju baze podataka puno skupljih modela. No, baš kao i većina Behringerovih uređaja, ovaj sintisajzer nije nikakva jeftina kopija. Odlikuje se čvrstom konstrukcijom te jednostavnim i funkcionalnim dizajnom.

Cijena u Hrvatskoj od 500€.

KORG MINILOGUE

Korg Minilogue još je jedan kompaktni Korgov uređaj, analogni, polifoni sintisajzer koji nudi i više nego dovoljno za svakog producenta elektroničke glazbe, neovisno o iskustvu. Minilogue može proizvesti duboke bass linije, harmonične melodije, uz mnoštvo efekata i neograničene modifikacije palete parametara u svojoj bazi podataka.

Cijena u Hrvatskoj od 500€.

YAMAHA REFACE CS

Yamaha Reface CS je dio Yamahine Reface serije koja nudi kompaktnije i modernije, redizajnirane verzije nekih svojih legendarnih modela. Reface CS je svakako idealan sintisajzer za početnika, po prihvatljivoj cijeni. Jedina negativna strana ovog modela je što nema vlastitu pohranu, nego se spaja na bazu podataka pohranjenu na računalu.

Cijena u Hrvatskoj od 400€.

Next Page
Loading...
Loading...