Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Najutjecajniji albumi u povijesti plesne glazbe (2.dio)

1991. - 1998.

  • Arsen Pavešić I Foto: Facebook
  • 29 June 2021

Nakon 70-ih i 80-ih, ulazak u 90-e, ključnu dekadu u evoluciji plesne/elektroničke glazbe, stvara sve više nedoumica u odabiru albuma koji su imali najveći utjecaj na tu istu evoluciju... Prvi ili drugi album Prodigiyja? Koji od Chemical Brothersa, a koji od Underworlda?

90-e su doista bile izrazito plodonosne, tako da će mnogi, zasigurno, naći niz zamjerki na ovu selekciju... Ali činjenica jest da bi se, umjesto ovih 20 naslova, ovdje moglo naći 20 drugih, jednako utjecajnih i značajnih...

Uglavnom, slijedi drugi dio liste najutjecajnijih albuma u plesnoj glazbi i to od 1991. do 1998.

MASSIVE ATTACK ''BLUE LINES'' (1991.)

Prijelaz iz 80-ih u 90-e donio je mnoštvo inovacija u glazbenoj produkciji, a između ostalog nas upoznao i s umjetnošću sempliranja. Među onima koji su to najelegantnije pretočili u nove glazbene smjerove je bio kolektiv iz Bristola, dotad poznat kao Wild Bunch Soundsystem. Kao Massive Attack postali su stjegonoše Bristol sounda, kasnije poznatog kao trip hop. Usput, album sadrži i njihov najveći hit, nezaboravni ''Unfinished Sympathy''.

LFO ''FREQUENCIES'' (1991.)

Iste godine, na drugim relacijama u UK-u, svjetlo dana je ugledao još jedan kultni album elektroničke glazbe. Mark Bell i Gez Varley, dvojac iz Leedsa, pod imenom LFO, objavljuje svoj prvijenac za Warp Records, smješten u Sheffieldu. Istoimeni singl postao je instant rave himna koju i danas često puštaju DJ-i različitih profila, od Skreama, Eats Everythinga do Ricarda Villalobosa.

THE KLF ''THE WHITE ROOM'' (1991.)

Četvrti i posljednji album skupine The KLF, nakon kojeg su se Bill Drummond i Jimmy Cauty, spektakularno povukli s glazbene scene i krenuli sa svojim brojnim ''umjetničkim'' eskapadama. Inicijalno zamišljen kao soundtrack istoimenog filma, što je, potom otkazano, nakon što je filmski projekt propao.

JEFF MILLS ''WAVEFORM TRANSMISSION VOL. 1'' (1992.)

Prva nedoumica nastala je pri selekciji nekog albuma kojeg je, početkom 90-ih, dala techno scena Detroita. Pa iako ovo nije ''čistokrvni Detroit techno'' album, budući da je snimljen u NYC, a objavljen na berlinskom Tresoru, upravo je ta kombinacija odradila ključni korak u spajanju techna s euforičnom scenom u Njemačkoj, a potom i ostatkom starog kontinenta.

APHEX TWIN ''SELECTED AMBIENT WORKS 85-92'' (1992.)

Richard D James, odnosno Aphex Twin, ovim je albumom, napravio, dotad najozbiljniji iskorak prema alternativnoj estetici techno glazbe. Iz njegove avangardne ambijentalne glazbe, nastao je pravac širokog pojma - electronica. U kasnijim razgovorima, James je priznao kako je originalna snimka albuma bila snimljena na kazetu koju je oštetila njegova mačka koja je, tako, postala autor prljavog lo-fi zvuka cijelog albuma. Naravno, moguće je i da je sve to izmislio...

PLASTIKMAN ''SHEET ONE'' (1993.)

Richie Hawtin je, 1993., bio sasvim druga osoba. Kako izgledom, tako i zvukom, a i samom pristupu glazbi - štreber, obrijane glave s cvikerima koji je nastojao svijetu donijeti jednu artističku viziju techno glazbe, nevezanu za plesne podije. Tako je nastao Plastikman i uspio je, otvorivši vrata brojnim producentima koji su zvuk s albuma ''Sheet One'' prenijeli u nebrojene glazbene pravce do danas.

MASTERS AT WORK ''THE ALBUM'' (1993.)

House je nastao u Chicagu, no glazbeno se formirao u NYC, u čemu je značajnu ulogu imao tandem Louie Vega i Kenny Dope aka Masters At Work. Ploče proizašle iz njihove radionice, početkom 90-ih, a posebno njihov prvi ''The Album'' zadao je neke temeljne standardne u house glazbi.

THE PRODIGY ''MUSIC FOR THE JILTED GENERATION'' (1994.)

Još jedna velika nedoumica nastaje pri odabiru albuma Prodigyja. Ipak ''Jilted Generation'' je taj - savršena fuzija rave kulture, punk rock estetike i žestoke, mračne i beskompromisne elektroničke glazbe. Svakako jedan od najutjecajnijih albuma u povijesti glazbe i izvan svih vremenskih i žanrovskih okvira.

JAM & SPOON ''TRIPOMATIC FAIRYTALES 2001'' (1994)

U potrazi za nekim ključnim albumom u segmentu trance glazbe, uradak Rolfa Ellmera (Jam El Mara) i Markusa Löffela (Marka Spoona), nameće se sam po sebi. Doduše, nekima možda prekomercijalan i sladunjav, ipak sadrži neka remek djela koja smatramo klasicima ovog pravca.

UNDERWORLD ''DUBNOBASSWITHMYHEADMAN'' (1994.)

Treći album Underworlda i prvi onakvog Underworlda kakvog svi znamo. Ujedno je to i prvi album kojeg je producirao Darren Emerson te prvi na kojem se Karl Hyde pretvorio u jednog od najupečatljivijih muških vokala elektroničke glazbe. Album je objavio kultni britanski label Junior Boy's Own Andrewa Weatheralla.

PORTISHEAD ''DUMMY'' (1994.)

Bristol je grad trip-hopa, a status kojeg mu je donio Massive Attack, proslavio je Portishead svojim prvim albumom ''Dummy'' koji se našao na svim mogućim listama najboljih albuma 90-ih. Album je dobivao i razne epitete, poput future-noira ili gothic hip hopa.

LEFTFIELD ''LEFTISM'' (1995.)

Što reći o albumu po kojem je ime dobio, ne jedan glazbeni pravac, niti više njih, već čitav jedan pristup glazbenom stvaralaštvu i/ili glazbenoj filozofiji, po pretpostavci da u svakog glazbi postoji nešto što je pravocrtno ili normalno, a oponira mu nešto drukčije ili lijevo...

MOBY ''EVERYTHING IS WRONG'' (1995)

Treći i najpoznatiji Mobyjev album, jedan je od onih koji su iznijeli rave kulturu na male ekrane i radijske prijemnike diljem planeta. I da, na albumu se nalaze i veliki hitovi poput ''Hymn'', ''Feeling So Real'' i ''Everytime You Touch Me''.

DJ SHADOW ''ENDTRODUCING…..'' (1996.)

Još jedan koji je vještinu sempliranja doveo do statusa neovisne umjetničke discipline je DJ Shadow na svom albumu ''Endtroducing...'' Eksperimentiranje i kreativno poigravanje s raznoraznim glazbenim elementima zasigurno je bio poticaj i inspiracija svima koji su se upustili u sempliranje nakon 1996.

DAFT PUNK ''HOMEWORK'' (1997.)

Ovo je jedan od onih albuma koji se uredno nalaze i na listama najboljih, najznačajnijih i nautjecajnijih albuma 90-ih. Definicija house glazbe iz druge polovice 90-ih (a i kasnije). Statistika Mixmaga kaže kako je ''Homework'' i album najviše puta spomenut u odrađenim intervjuima s glazbenicima (više čak i od ijednog albuma Kraftwerka).

THE CHEMICAL BROTHERS ''DIG YOUR OWN HOLE'' (1997.)

Težak je odabir i kod albuma Chemical Brothersa, svakako. No recimo kako im je ovaj, drugi album, osim što im je priskrbio globalnu slavu, glazbeno i najraznovrsniji, no njegov je utjecaj zapravo indirektan. Naime, njegova je popularnost osigurala Chemical Brothersima pregršt live act nastupa, što je možda i njihov najutjecajniji faktor na globalnu scenu.

PHOTEK ''MODUS OPERANDI'' (1997.)

Svakako jedan od najpoznatiji drum'n'bass albuma svih vremena. No, osim što je ostavio traga na generacijama ljubitelja glazbe i ambicioznih glazbenika, posljedično je utjecao i na samog Photeka kojem su se otvorila vrata glazbenih suradnji puno šireg spektra pa je tako, svojedobno, radio i vrlo zanimljiv house. Danas pak radi glazbu za film i TV.

BOARDS OF CANADA ''MUSIC HAS THE RIGHT TO CHILDREN'' (1998.)

Remek djelo elektroničkog crossovera ili suptilnija verzija Aphex Twin/Autechre estetike, fraze su kojima je opisivan ovaj album braće Michaela Sandisona i Marcusa Eoina iz Edinburgha. Prva fraza je sasvim opravdana, jer album je fuzija ambijentalne, electro i techno glazbe, a drugoj bi se moglo dodati i malo retro-futurizma i škotske melanholije.

AIR ''MOON SAFARI'' (1998.)

Prvi album francuskog tandema Air, u trenutku kad su klupska elektronička glazba i DJ kultura bili na svom vrhuncu, ponudio je jednu novu vizuru i postao svojevrsni chill out floor cijeloj elektroničkoj sceni. Melodično-melanholično-futuristički ''Moon Safari'' u glazbeno je pojmovlje uveo i termin cosmic disco.

FATBOY SLIM ''YOU'VE COME A LONG WAY BABY'' (1998.)

Još jedan album koji je obilježio 90-e i odveo digganje i sempliranje na sasvim novu razinu. Dokaz tome je činjenica što su neke od pjesama koje je Fatboy Slim reinterpretirao na ovom albumu, kasnije postale poznate upravo po tome, kao npr. "Take Yo' Praise" Camille Yarbrough iz 1975.

Next Page
Loading...
Loading...