Search Menu
Home Novosti Menu
Eventi

Od Spavaće Sobe Do Plesnog Podija

Radionica udruge Kultura Futura u Zagrebu

  • Mixmag Adria / foto: Mihaela Pavković @mpxy___ / obrada: Everbeatz
  • 25 November 2019

Radionica pod imenom “360° - Od Spavaće Sobe Do Plesnog Podija” održana je 16. studenog u maloj dvorani Boogaloo Zagreb. Ideja ovog edukativnog programa bila na primjeru njemačke DJ scene prikazati etape puta kojim se početni entuzijazam dovodi na razinu svjetskog standarda. U organizaciji udruge Kultura Futura, a uz potporu Veleposlanstva Savezne Republike Njemačke u Zagrebu, glavnu je riječ na radionici imao Yaniv Tal, osnivač i izvršni direktor izdavačke kuće Plattenbank. Za razliku od većine njemačkih izdavača, Tal je za svoju bazu umjesto Berlina, odabrao München, gdje je osnovao obitelj i tvrtku, a tijekom svoje dugogodišnje karijere svirao na je svim kontinentima, te velikim festivalima kao što su Love Parade, Burning Man, 6th Element i Solipse.

“Nisam znao da će Berlin postati epicentar svih trendova na sceni underground glazbe, pa sam svoju etiketu započeo u Bavarskoj!”, objasnio je Yaniv i naglasio: ”No, upravo sam zato stvorio nešto s posebnim karakterom!

Tal je govorio o svojim iskustvima s glazbenom scenom, zavrzlamama u industriji i problemima s kojima se sreću producenti, vlasnici izdavačkih kuća i distributeri. Gotovo bez suzdržavanja osvrnuo se je na niz neuspjeha koji su prethodili stvaranju njegove svjetski renomirane etikete, a okupljenima je objasnio konkretne izazove s kojima se je susretao u praksi.

“U jednom sam trenutku svoje karijere bio vlasnik distribucije sa stotinjak ekskluzivnih etiketa i još tristotinjak etiketa koje su svoja izdanja distribuirala preko mene, a onda je slijedio bankrot koji sam doživio 2006.”, prisjetio se Yaniv, koji je unatoč financijskoj drami uspio smognuti snage i pokrenuti svoj najuspješniji projekt upravo u trenucima najveće krize.

Kao iskusan glazbeni nakladnik Tal je objasnio i slučaj u kojem se je singl iz njegovog kataloga našao u filmu Man on Fire, u kojem glavnu ulogu tumači Denzel Washington.

“Iako mi je djelo upotrebljeno u filmu otvorilo sasvim novu perspektivu u mom pristupu nakladništvu, danas bi potpuno drugačije pravno regulirao pozadinu tog ugovora!”, objasnio je Tal.

Uz gosta iz Njemačke, na radionici su o vlastitim iskustvima s prijavom i regulacijom autorskih prava govorili Goran Vlajić - DJ Go Cut i Damir Ludvig, a o tome kako je softver FL Studio koristio u razvoju svoje karijere producenta govorio je Mateo Čondrić - KAANE.

Za razliku od sličnih edukativnih programa u auditoriju koji je okupio buduće glazbene nakladnike, kompozitore i ostale aktere scene, bilo 30% žena, a osim Zagrepčana, posjetitelji su došli iz Slovenije, Dalmacije, Slavonije i Hercegovine.

Load the next article
Loading...
Loading...