Search Menu
Home Novosti Menu
Intervjui

Petar Dundov: ''Drago mi je da mladi autori nisu opterećeni stilovima i podžanrovima.''

Nakon dužeg vremena, popričali smo s Petrom o aktualnostima na sceni

  • Mixmag Adria I Foto: Promo
  • 17 February 2023

Nakon dužeg vremena, doajen hrvatske elektroničke scene i svjetski priznati autor i izvođač, Petar Dundov, otkrio nam je svoje planove za 2023., a dao nam je i svoj osvrt na aktualnosti domaće glazbene scene...

MM: Petre, s obzirom na to da smo tek na polovici 02.mj., još nije kasno za jedan osvrt na prošlu godinu. Što je tebi obilježilo 2022.? Jesi li i ti osjetio ''novi val entuzijazma'' nakon dvije pandemijske godine?

PD: 2022. je i za mene bila godina izlaska iz tunela pandemije i polakog vraćanja na ''novo normalno''. Budući da sam vječni optimist, nekako smatram da su i te godine izolacije dale nešto pozitivno, kao npr. povratak u svijet diskografije, neke nove kreativne ideje, druženja, no ipak je sve to malo predugo potrajalo. U jednom trenutku sam se i ja zapitao hoćemo li se ikada vratiti na pozornicu, što se počelo događati u 2022. i zato ću je pamtiti kao pozitivnu godinu.

MM: Posljednjih je godina došlo do zamjetnog porasta autora elektroničke glazbe u Hrvatskoj. Kako bi ti ocijenio novu generaciju autora i producenata? Postoji li netko koga bi posebno izdvojio?

PD: Jako mi je drago što se to događa! Elektronička glazba je postala i neka vrsta mainstreama, uz koju neki novi naraštaji odrastaju, stoga nije neobično što se sve više mladih autora žele baviti njome. Također mi je drago da mladi autori nisu opterećeni stilovima i podžanrovima, slobodni su u izražaju i to je ta nova energija koja će voditi scenu u budućnost. Od mlađih autora posebno su mi se dojmili Time to Sleep i Demian, mislim da je pred njima svjetla budućnost.

MM: Taj porast autora i glazbenih djela potaknuo je i pokretanje nagrade Elector. Kakvo je tvoje mišljenje o tome i koliko je tebi, kao autoru, bitna takva forma valorizacije tvog rada?

PD: Izuzetno mi je drago da se pokrenuo Elector, mislim da se pojavio u pravom trenutku, jer svaka scena treba mjesto okupljanja autora, promotora, novinara i svih ljudi koji pokreću našu malu scenu. Imati svojevrsnu platformu, gdje se mogu okupiti sve generacije glazbenika, razmjenjivati iskustva, dobiti konstruktivnu kritiku, ali i nagradu za svoj rad, neophodno je za budućnost i daljnju motivaciju.

MM: Službeni povod za ovaj razgovor bio je tvoj remiks za singl ''Dark Side'' Gastona Ponte, s kojim si otvorio ovu godinu. Možeš li nam reći nešto više o tom izdanju i suradnji s etiketom Particles?

PD: S etiketom Particles koja funkcionira kao pod etiketa Proton Musica, surađujem već dugo godina. Radio sam dosta remikseva za razne izvođače na toj etiketi, a zadnje dvije godine plasirali smo i dva moje EP-a, ''Salvation'' i ''Spark''. Na etiketi Particles, uglavnom izlaze remiksevi odabranih singlova koji su dobro prošli na klupskim ljestvicama pa sam, tako i dobio priliku remiksirati novi singl Gastona Pontea ''Dark Side''. Originalna pjesma je vrlo plesna, a vrlo sam zadovoljan i s remiksom.

MM: I za kraj, klasično pitanje - planovi za 2023?

PD: Ova godina će biti nadasve zanimljiva. Sljedeći mjesec izlazi moj novi ambijentalni album ''In Expectation of Dawn'', na mojoj etiketi Neumatik Records. Pripremam i koncert za Tonhalle Zurich, gdje ću svirati uživo u s klasičnim instrumentalistima, što jenešto novo i interesantno. Što se tiče ostalih nastupa, već sada mogu reći da će biti puno festivalskih i klupskih nastupa u regiji i inozemstvu, radujem se povratku na daske koje život znače :)

Next Page
Loading...
Loading...