Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Povijest dokumentaraca o rave kulturi

Mnoštvo zanimljivog materijala od 1988. do 2016.

  • Arsen Pavešić I Foto: Facebook
  • 19 January 2021

Unatoč tome što je pojava kamere na plesnom podiju često izazivala paniku i nelagodu kod većine rejvera, iz današnje perspektive nam je ipak drago što je, tijekom godina, bilo upornih pojedinaca koji su zabilježili neke dragocjene trenutke raznih epizoda rave kulture.

Od svitanja acid housea do suvremenih subkultura, od drum'n'bassa do techna, raznolikost kulture vezane uz plesnu glazbu za sebe veže brojne uzbudljive priče i dogodovštine. U nastavku vam donosimo neke od najzanimljivijih dokumentarnih naslova nastalih tijekom posljednjih 30-ak godina...

WORLD IN ACTION - A TRIP AROUND ACID HOUSE (1988.)

Jedan od prvih britanskih dokumentaraca na temu rave pokreta koji se bavi društvenom i moralnom panikom potkrijepljenom senzacionalističkim naslovima iz tadašnjih medija...

THE SUMMER OF RAVE (1989.)

Poznati BBC-ev film koji, u pozitivnom tonu, predstavlja prvi val britanskog rave pokreta s kraja 80-ih godina.

E IS FOR ECSTASY (1992.)

Ponovni sveprisutni BBC, u ovom filmu, kroz razgovor s grupom uživatelja ecstasyja, istražuje porive za uživanjem u ovoj drogi i njen kulturološki utjecaj, uz sudjelovanje stručnih komentatora i liječnika koji otkrivaju i mračnu stranu priče.

ALL BLACK JUNGLE FEVER (1994.)

Priča o jungle glazbi, uz slogan ''Engleska nisu samo Beatlesi'', koja prati uspon ovog pravca, glazbenu produkciju, MC kulturu i proizvodnju tzv. dubplateova.

LOLA DA MUSICA: GABBER (1995.)

Film istražuje nizozemski Gabber pokret i glazbu poznatu po svom frenetičnom tempu, u prosjeku od oko 170 bpm-ova. Na amsterdamskom slangu 'gabber' znači prijatelj pa se film bavi i subkulturom temeljenoj na ljubavi i prijateljstvu.

TALKIN' HEADZ (1998.)

U ovom dokumentarcu otkrit ćete značaj i utjecaj etikete Metalheadz i njenog osnivača Goldiea na razvoj plesne glazbe u UK-u. U filmu sudjeluju brojni drum'n'bass pioniri.

THE CHEMICAL GENERATION (2001.)

Od Haciende do Ibize, ovaj film, u realizaciji Boy Georgea i Channel 4, prati razvoj acid housea i rave pokreta, ut poseban osvrt na tzv. anti-rave zakon, donesen u UK-u 1994.

DON'T FORGET TO GO HOME (FEIERN) (2006.)

Film istražuje u kojoj mjeri izlasci na partyju utječu na živote mladih ljudi, u kojoj mjeri stvaraju idolopoklonstvo i mijenjaju njihove živote. Pored Ricarda Villalobosa i Nicka Hoppnera, kao glavne komentatore, u filmu se pojavljuje čitav niz aktera iz noćnog života, od promotora do izbacivača.

THE TRUTH ABOUT KAZANTIP REPUBLIC - SWITCH ON THE NIGHT (2013.)

Mixmagov film o povijesti, usponu i padu kultnog Kazantipa, festivala koji se održavao na gruzijskom dijelu Krimskog poluotoka.

DANCERS OF IBIZA (2013.)

Iste godine, Mixmag je snimio i film koji donosi ''behind the scenes'' priču o životu nekoliko profesionalnih plesača i plesačica koji zarađuju plešući i animirajući publiku u najpopularnijim klubovima Ibize.

BRITAIN'S ILLEGAL RAVE RENAISSANCE (2016.)

Priča magazina VICE iz 2016. o novom valu ilegalnih rave partyja i njihovim organizatorima koji ističu probleme s organima reda, kao i evociranje sličnog ozračja s kraja 80-ih.

UKRAINE'S UNDERGROUND RAVE REVOLUTION (2016.)

Kratki film istražuje utjecaj društveno-političkih promjena u Ukrajini na život mladih koji su, iz svakodnevnog kaosa i beznađa stvorili novu underground rave scenu.

Next Page
Loading...
Loading...