Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Južnoafrička Kanna - je li otkriven prirodni ecstasy?

Pročitajte novi nastavak bloga Ratka Martinovića

  • Ratko Martinović Foto: Jr Korpa/Unsplash
  • 30 June 2023

Kanna iliti Sceletium tortuosum tradicionalna je šamanska biljka iz Južnoafričke Republike, a u središte pozornosti došla je nakon znanstvenih studija iz 2015. i 2021. Mesembryanthemum (Sceletium) je sukulent, odnosno biljka koja sprema vodu u svoje listove, stabljike ili korijen zbog čega može preživjeti u inače surovim uvjetima. Najpoznatiji predstavnici su kaktusi, agave i aloe. Naziv kanna (channa, kougoed) upućuje na drugu specifičnost biljke - žvakanje kao idealan način konzumacije. Lovci sakupljači (Khoisan) koriste je desecima tisuća godina, a osim žvakanja nerijetko je se ispija kroz čaj, gel, tinkturu ili ušmrkava i puši. Usmena predaja navodi kako je rabljena za poboljšavanje raspoloženja, izoštravanje boja i oblika u mraku, ekstrasenzibilnost, uklanjanje anksioznosti, tretiranje PTSP-a i euforiju.

S obzirom na to da su navedeni efekti nalik nekim već dobro poznatim supstancama, Kannu se podvrgnulo znanstvenim istraživanjima. Prvo je 1957. izoliran i sintetiziran aktivni alkaloid Mesembrin te su odmah uočeni anelgetski i antianksiolitički potencijali kao i antidepresivna svojstva. No sve do 2015. pretpostavljalo se da je riječ isključivo o selektivnom inhibitoru ponovne pohrane serotonina i slabijem inhibitoru fosfodiesteraze, poput klasičnih sintetičkih antidepresiva. Ta saznanja bila su izravnoj koliziji sa svjedočanstvima konzumenata koja su efekte više poistovjećivala s party supstancama nego s tretmanom depresije. Nova studija (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26615766/) dokazala je i dodatni element djelovanja, i to ne sekundarni nego primarni - mesembrin je agens otpuštanja monoamina. I vezano za ranije utvrđene mehanizme ukupnim efektom blizak MDMA i mefedronu prije nego amfetaminima ili methu. Pojednostavljeno, otkriven je prirodni 'ecstasy'.

Kanna vam nakon žvakanja ili miješanja ekstrakta s tekućinom povećava pažnju, pamćenje, uklanja stres, poboljšava raspoloženje, pojačava euforiju... I to sve kroz pola sata uz trajanje i do 2-3 sata, ovisno o dozi. Koja pak može u jednadžbu dodati i klasične MDMA efekte poput empatije, topline, bolje percepcije prostora i zvuka, a ono što studija navodi su i daleko manje posljedice od konkurentskih supstanci, ako ih uopće i bude. Problem potencijalno leži u kombinaciji Kanne s drugim supstancama i povišenoj razini serotonina. Kanna se legalno može kupiti u smartshopovima diljem Nizozemske u gumenom i praškastom izdanju (ekstrakt) i preporučuje se samo da se prije doziranja korisnik informira o samoj dozi. Osobno bih je kategorizirao kao kombinaciju stimulansa i empatogena nalik mefedronu (katinonima) pa bi se i konzumacija trebala prilagoditi takvim subjektivnim efektima.

Pročitajte i ovo: Psy festivali i psihodelično iskustvo

Next Page
Loading...
Loading...