Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

EMPATOGENI: Klasa popularnih party supstanci - od MDMA do 2CB

Ratko Martinović u svom novom blogu piše o empatogenima

  • Ratko Martinović Foto: Hal Gatewood/Unsplash
  • 28 January 2022

Empatogeni poznati i kao entaktogeni podvrsta su halucinogena koja utječe na emocionalnu sliku konzumenta, povezanost s okolinom, otvorenost i empatija-simpatija odnose.

Ralph Metzner i David E. Nichols odgovorni su za skovanu terminologiju koja im je u kontekstu osamdesetih i zabrane psihodelika služila za razdvajanje supstanci koje 'generiraju stanje empatije' od ostalih prohibiranih biljaka i elemenata. Kako skupina nije jasno definirana, autori proizvoljno dodaju supstance ovisno o referentnim točkama. Ako se odlučimo za pojačano emotivno stanje, stimulans, antidepresivno djelovanje i psihodelične efekte onda se kao izgledni kandidati ističu MDA, MDMA, mefedron koji je već spomenut u kontekstu khata i sintetskih katinona, te tri skupine naoko različitih no djelovanjem relativno sličnih psihodelika - 2C, DOx i 25-NB.

MDMA i MDA – simboli razuzdanih rave partyja i krčenja šuma

3,4-Metilendioksimetamfetamin poznatiji po skraćenici MDMA psihoaktivna je supstanca koja u čistom obliku ili kao dio party droge ecstasy upotpunjuje elektronske festivale i zabave diljem svijeta. Iako joj 'mainstream' znanost ne daje nikakva medicinska svojstva, popularan je antianksiolitik i sredstvo protiv PTSP-a pa je FDA odobrila tri faze kliničkog ispitivanja unatoč velikom javnom otporu. Sintetizirao ju je Anton Köllisch 1912. u Merckovim laboratorijima, a kroz stoljeće postojanja dosegnula je opseg korištenja kod oko 0.3% svjetske populacije što je čini popularnom gotovo u istom omjeru s kokainom i amfetaminima. U SAD-u ju je 7% populacije probalo jednom u životu. Ono što nije toliko poznato je da se MDMA može sintetizirati iz prirodnih izvora. Safrol je organska komponenta koja se dobiva iz ulja korijena više različitih biljaka poput drveta Thep taro (Cinnamomum parthenoxylon) iz jugoistočne Azije, Ocotea cymbarum (Južna Amerika), Sasafrasa (Sassafras albidum) iz SAD-a, te japanskog zvjezdanog anisa (Illicium anisatum). Od njega se prave insekticidi i arome, no sveto drveće koje simbolizira ljubav i povezanost sve materije u svemiru nije zbog toga došlo do ruba uništenja. Krčenje šuma zbog naoko malenog korijena i ne pretjerane količine ulja čini se iracionalno, no samo 500 ml sa safrolom u visokom postotku donosi između 150 i 340 grama MDMA kroz relativno jednostavan kemijski proces. A iskusni korisnici supstancu dobivenu iz prirodnog izvora opisuju kao kvalitetniju. I, što je najgore, tek 10% proizvedenog safrola otpada na MDMA. Ili kemijske korporacije lažu o svojim ciljevima na uvoznim deklaracijama. Pretpostavlja se da se empatogenski efekti derivata safrola nisu otkrili ni koristili u drevnim tradicijama iako je simbolika tog svetog drveća neobično povezana s efektima MDMA i MDA supstanci.

A njihovo djelovanje prilično je slično i uključuje euforiju, društveno samopouzdanje, izraženu emotivnost, relaksaciju, unutarnji mir, kao i seksualnu tenziju. S tim da MDA ima izraženije stimulativne i psihodelične efekte, manje empatogenskih svojstava i veću subjektivnu varijaciju od osobe do osobe. Efekti traju i do 6 sati ovisno o količini konzumirane gramaže, konzumira se u 'bombicama' unutar rizli, u tekućini i najmanje preporučljivo zbog oštrog kristala i neugodnih kemijskih kontraindikacija, na nos. New Age zajednice MDMA koriste i kao sakrament u obredima poput grupnih meditacija, disanja i zvučnih terapija. Supstanca je prilično popularan 'kombo' s drugim narkoticima i psihodelicima zbog zanimljivih sinergijskih svojstava. Ecstasy je pak tableta koja u velikom postotku sadrži MDMA, no uz dodatke poput kofeina, amfetamina i ostalih psihoaktivnih supstanci. Tako da se na tržištu znaju pronaći i bomboni bez udjela MDMA s raznim suplementarnim supstancama od kojih su neke prilično neistražene i opasne - metilon, etilon, MDPV, mefedron i ostali sintetički katinoni. Alexander Shulgin zaslužan je sintetizaciju u SAD-u, a ulice su vrlo brzo pogođene novim rekreativnim narkotikom zvanim ADAM. Studio 54 i Paradise Garage samo su neki od kultnih klubova gdje su se tabletice konzumirale u rekordnim količinama. Razvoj elektronske underground scene vrlo je brzo ecstasy doveo u London i Berlin, a devedesete su dovele do eksplozije korištenja empatogena koji su praktički preko noći postali sinonim za dobar provod. Poznate pseudostudije o 'rupama na mozgu', problemi s depresijom nakon konzumacije i prilične kontraindikacije uz korištenje s alkoholom MDMA i MDA su održale u okvirima subkulture unatoč ogromnom terapeutskom potencijalu. No što onda tek reći za ostale empatogenske skupine?

2C-B za svijet crtića, auralni DiPT, arhetipni DOC i moćni 25C-NBOMe

Tu su svakako piperazini koji su se osim antiparazitskih lijekova i sredstava za pohranu ugljika progurali i kao svojevrsni suplementi za MDMA iako i BZP i TFMPP više naginju amfetaminskom efektu s elementima empatogena, no autori ih svrstavaju u ovu skupinu. Za razliku od 2C supstanci koje se češće guraju u klasične psihodelike iako itekako nose empatogenska svojstva. 2C-x je skupno ime za fenetilaminske psihodelike koji sadrže metoksi skupine na pozicijama 2 i 5 benzenskog prstena, te lipofiličke substituente na poziciji 4 što im omogućava stabilnost. Prvi ih je sedamdesetih sintetizirao neizostavni Shulgin, a naziv im je akronim dvaju atoma ugljika između benzenskog prstena i amino skupine. Najpoznatija supstanca je 2C-B, prilično popularna ulična droga u Amsterdamu i Londonu. Iako je zbog empatogenskih svojstava nerijetko prodaju kao ecstasy njezina izraženija halucinogena svojstva vežu je uz psy elektronsku glazbu. Doziranje varira od 12 do 24 mg, prodaje se kao bijeli prah u tabletama ili gelovima, a cijena ovisi o tržištu i ne premašuje značajno ostale empatogenske konkurente. Sami efekti uključuju manje intenzivnu psihodeliju pa se uspoređuje kao slabiji LSD u kombinaciji s MDMA, radi u valovima, vizuali su vintage sedamdesete, smijeh je učestao i nekontroliran, ljudi poprimaju animirani kontekst i boje, a veće doze smanjuju kontrolu i često dovode do bad tripova. Interesantno je da supstancu koriste afričke tradicije poput Sangoma, Nyanga i Amagqirha plemena kao enteogen, a uspoređuju je i prozivaju mitskim imenom Ubulawu Nomathotholo, u prijevodu 'medicina pjevajućih predaka'. Shulgin je kasnije osmislio i 3C skupinu, a navedene grupacije imaju praktički svako slovo abecede u raznim varijacijama koje razlikuju dužina trajanja, intenzitet halucinacija i snaga stimulansa. I tu nije stao već je izolirao i opasni 4-MA, neispitane TMA i DMA, unikatni 'auralni' psihodelik DiPT, te brojne druge supstance koje uzrokuju efekte slične renomiranijim psihodelicima.

DOx je pak još složenija kemijska klasa potentnih i dugotrajnih psihodelika čije efekte i dan danas istražuju najambiciozniji psihonauti. Najpoznatiji pripadnik svakako je DOM poznatiji pod uličnim nazivom STP kojeg su davne 1967. među hipije legendarnog Hashburyja gurnuli još legendarniji underground kemičari Stanley i Scully. No trend nije dugo potrajao. Prvenstveno zbog izuzetne intenzivnosti, dugog vremena ulaska u trip i još dužeg trajanja što je u kombinaciji dovodilo do panike i paranoje. Efekti su isto tako u najmanju ruku intrigantni i uključuju višestruke prozore u vidnom polju kao u windowsima, intenzivno treperenje objekata, potpuno promjenjene oblike predmeta s uvećanim detaljima, čudnu kombinaciju empatije i seksualne energije koja prerasta u požudu, te jakih kontrasta u prostoru. Još jedna neobična i snažna supstanca iz skupine je i DOC kojeg krase detaljni vizuali, pojačana osjetila, euforija i energičnost, a Shulgin ga je posebno volio i nazivao 'arhetipnim psihodelikom' zbog moćnog fokusa i jasnoće osjetila koja često prelaze u sinesteziju. Očekivano, nije se zaustavio na toj skupini pa je sintetizirao još jednu. 25-NB obitelj je serotonergika deriviranih iz 2C skupine s ekstremnom potencijom. Glavni psihodelik je svakako 25C-NBOMe, čiji halucinogeni dojmovi, euforija, kreativnost, empatogenska svojstva, uočavanje obrazaca, kromestezija i neraspoznavanje stvarnih od nestvarnih objekata zadivljuju i najekstremnije psihonaute. Kako je prati prilično jak rejting u tim krugovima, zakonodavstva mnogih država promptno su zabranila ovu dizajnersku drogu, slengom prozvanu Cimbi-82. Purdue sveučilište nastavilo je Shulginova istraživanja i objavili su otkrića novih neispitanih supstanci poput RH-34, DMBMPP, 2CBFly-NBOMe i 2CBCB-NBOMe. A kako stvari stoje, istraživanja su tek započela i teško je i pretpostaviti što nas očekuje u skoroj budućnosti baš kada smo pomislili da se više ništa novo ni ne može otkriti.

Pročitajte i ovo: Psy festivali i psihodelično iskustvo

Next Page
Loading...
Loading...