Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Róisín Murphy: povratak disko kraljice

Irska glazbenica je početkom mjeseca objavila svoj peti samostalni album

  • Arsen Pavešić I Foto: Facebook
  • 19 October 2020

''Róisín Machine'' naslov je petog samostalnog albuma Róisín Murphy, irske glazbenice, poznate po svom dugogodišnjem radu kroz elektronički duo Moloko, ali i vrlo uspješnoj samostalnoj karijeri od 2004. Njen novi album, prvi nakon ''Take Her Up To Monto'' iz 2016., svojevrsna je kompilacija singlova objavljenih od 2012. do 2020., u kombinaciji s novim materijalom...

Još od spota za prvi hit ''Sing it back'' grupe Moloko, u kojem se pojavljuje u haljini sastavljenoj od ogledalaca, poput onih na disko kugli, Róisín Murphy dobila je titulu nove disko kraljice - titulu koju drži i danas, 20-ak godina kasnije. Upravo je ''Sing it back'' '98., označio novi disko revival, a osim hitoidnog originala, uspješni su bili i brojni remiksevi, koje su, između ostalih, potpisali Matthew Herbert, Boris Dlugosch, Mousse T i dr.

Moloko, odnosno Róisín i Mark Brydon, razlišli su se nakon 5 studijskih albuma i još nekoliko velikih hitova poput ''The Time Is Now'' ili ''Familiar Feelings'', a Róisín je već 2005., u suradnji s Matthewom Herbertom objavila svoj prvi samostalni album ''Ruby Blue''. No, album je prošao relativno ispod radara, a neobična i pomalo eksperimentalna kombinacija future-jazza i synth-popa dobila je kritiku i iz izdavačke kuće Echo (koja je izdala sve albume Moloka) kako je album čudan i kako nijedna pjesma nema kapaciteta za singl.

U svibnju 2006., Róisín je potpisala z EMI, na kojem je 2007. objavila svoj drugi album ''Overpowered'', komercijalno puno uspješniji od prethodnika s hitovima ''Let me know'' i ''You know me better''. U ulozi producenata albuma pojavljuju se Andy Cato iz Groove Armade te Paul Dolby iz kolektiva Bugz In The Attic. Idućih nekoliko godina Róisín se pojavljivala kao suradnica na brojnim izdanjima drugih glazbenika. Snimila je obradu pjesme ''Slave to Love'' Bryana Ferryja za kampanju modne kuće Gucci, a prvi idući singl bio je ''Simulation'', 2012., koji se nalazi i na albumu ''Róisín Machine''.


Velik uspjeh Róisín postiže singlom ''Leviathan'', iz 2014., u suradnji s Freeform Five, a 2015. i 2016. izlaze joj albumi ''Hairless Toys'' i ''Take Her Up To Monto'', koje su slijedile 4 odlična house EP-a s Mauriceom Fultonom 2018.

Najavni singl novog album, ''Murphy's Law'', objavljen je početkom ožujka ove godine, uoči prvog globalnog COVID lockdowna pa je serija promotivnih koncerata pretvorena u kućni livestream nastup, objavljen u 6 mini-filmova. Album ''Róisín Machine'' koji i naslovom podsjeća na zlatne disko dane i kolektiv Munich Machine Giorgia Morodera, ugledao je svjetlo dana prije nešto više od dva tjedna. Sadrži neke prethodno objavljene singlove kao što su "Simulation" ili "Jealousy", ali i potpuno nove pjesme poput najavne ''Murphy's Law'' te "Incapable", "Narcissus", "Murphy's Law" i "Something More"...

Next Page
Loading...
Loading...