Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Sedam knjiga protiv sedam zala (I.dio)

Još vas malo savjetujemo oko toga što pročitati

  • Mixmag Adria I Foto: Mixmag
  • 24 March 2020

Epidemija i potres nekima su dostatni da počnu zazivati razna zlokobna proročanstva,prokletstva ili armagedon kojem prethodi sedam posljednjih zala. Neovisno o tome jeste li skloni takvim vjerovanjima ili ne, Mixmag Adria je tu da vam odagna crne misli svojim sadržajima te glazbenim, filmskim i književnim preprukama. Za ovaj tjedan imamo 7 novih književnih naslova i savjeta kako ih nabaviti, budući da su knjižare i knjižnice u državi trenutno zatvorene.

Bill Brewster & Frank Broughton – ''Last night a DJ saved my life (The history of the disc jockey)''

Za početak, klasik Billa Brewstera i Franka Broughtona – enciklopedija DJ kulture, u punom smislu. Ovaj povijesni pregled vraća nas skroz do 1906. godine i prati razvoj DJ-inga sve do danas. Brewster i Broughton detaljno obrađuju DJ scenu i teritorijalno, od sound-systema na Jamajci, preko Northern Soula u UK te Detroita i Chicaga. ‘’Last night a DJ saved my life (The history of the disc jockey)’’ u Hrvatskoj možete nabaviti online putem ovog LINKA ili iz inozemstva OVDJE.

Tim Lawrence – ''Love saves the day: A history of American dance culture''

U knjizi čija je promocija održana u sklopu 35. godišnjice kluba The Loft Davida Mancusa, Tim Lawrence se bavi korijenima plesne glazbe, kroz pojavu disca i noćnih klubova. Autor analizira nasljeđe disca i njegov utjecaj na današnju plesnu glazbu, kulturu, društvene promjene i političke pokrete u SAD-u, krajem 20.st. Knjiga je dostupna u digitalnom i tiskanom formatu.

Chelsea Louise Berlin – ''Rave Art''

Kroz ovaj šareni album flyera, autorica nam donosi povijest dizajna flyera, kao posebnu umjetničku kategoriju i sub-kulturu unutar elektroničke scene.
Flyeri su ušli opticaj kao najpovoljnije sredstvo informiranja, tijekom godina evoluirali u prava umjetnička djela. Album je nostalgični tribute mediju flyera kojeg je moderna tehnologija pospremila u ropotarnicu povijesti. Album možete nabaviti OVDJE.

Ewan Pearson & Jeremy Gilbert – ''Discographies: dance, music, culture and the politics of sound''

Pearson i Gilbert analiziraju razvoj rave pokreta kroz početke hip hopa, housea, techna i drum’n’bassa, njegov utjecaj na moderno društvo i politiku te razloge zbog kojeg ga danas nazivamo kontra-kulturom. Osim toga, autori elaboriraju i učinak modernih tehnologija, ali i probleme s konzumiranjem droga i spolnom diskriminacijom. Knjiga u Hrvatskoj nije u prodaji, ali možete ju nabaviti u nekoliko međunarodnih online knjižara, u tiskanom i digitalnom izdanju.

Hattie Collins & Olivia Rose: ''This is Grime''

Glazbena novinarka Hattie Collins autorica je prve knjige o grimeu i opisuje
njegovo putovanje iz undergrounda prema mainstreamu. Autorica obrađuje period kraja 20.st. i početka novog milenija, odnosno glazbenu evoluciju garage i jungle glazbe prema grimeu. U knjizi se nalazi i pregršt odličnih fotografija Olivije Rose, a dostupna je u digitalnom i tiskanom formatu.

Peter Hook – ''The Hacienda: How not to run a club''

Basist Joy Divisiona i New Ordera, Peter Hook, u svojevrsnom vodiču za sve one kojima je san otvoriti klub, zapravo donosi i retrospektivu glazbene scene u
Manchesteru iz prve ruke, od kraja 70-ih, do početka 90-ih godina, s naglaskom na događanja u i oko kultnog kluba Hacienda. Digitalno ili tiskano izdanje možete nabaviti putem LINKA.

Lloyd Bradley – ''Sounds like London: 100 years of black music in the capital''

Lloyd Bradley, autor knjige ‘’Bass Culture: When Reggae Was King’’, priča priču o nizu glazbenih žanrova, poput calypsa, jazza, junglea ili grimea i kako su, svaki na svoj način, pronalazili i osvajali londonsku publiku. U knjizi se pojavljuju i razgovori s likovima kao što su Dizzee Rascal, Wookie, Wiley, Norman Jay ili Jazzie B (Soul II Soul). Knjigu možete nabaviti u tiskanom i digitalnom izdanju.

Next Page
Loading...
Loading...