Menu
Home Novosti Menu
Tech

Sedam najboljih studijskih slušalica

Koje studijske slušalice biste trebali kupiti? Mixmag donosi vodič za najbolje studijske slušalice 2021. godine

  • Dave Turner/Mixmag I Foto: Mixmag
  • 27 January 2021

Odluka koju studijsku opremu nabaviti nije laka. Morate proučiti svaki detalj, prilagoditi sve svojim potrebama, posebno kada ulažete svoj teško stečeni novac. S produkcijom dolazi i potreba za prikladnim parom slušalica kako biste preslušali sve ono što radite u studiju, da ste sigurni kako ste razradili svaki detalj - jesu li visoki tonovi dovoljno visoki, ili je li bass dovoljno dubok.

Želite li “open back” ili “closed back” slušalice? Želite li potrošiti manje od 2000 kuna? Hoćete li ih koristiti za snimanje DJ mikseva? Koliko su ugodne za nošenje? Ovo su pitanja na koja Mixmag odgovara kako bi vam olakšao donošenje odluke o kupovini. U nastavku pogledajte Mixmagove prijedloge za studijske slušalice, od Pioneer DJ-a i Sennheisera do Audio Technice drugih.

KOJE STUDIJSKE SLUŠALICE SU NAJBOLJE ZA MIKSANJE?

Pioneer DJ HRM-7, £169 (oko 2000 kn)

Ako čitate ovo, vjerojatno je plesna glazba vaš odabir. Stoga će vam biti drago znati da je Pioneer DJ imao na umu producente plesne glazbe prilikom stvaranja HRM-7. “Closed back” slušalice omogućuju oštar zvuk i opremljene su dvostrukim komorama za protok zraka koje jamče vrhunski bas. Vaša potreba za nižim i srednjim frekvencijama omogućena je troslojnom prigušenom strukturom koja uklanja rizik od rezonancije. Savršene su za maratonske sessione miksanja u studiju zahvaljujući jastučićima od memorijske pjene (koji su i ergonomski) u kombinaciji s presvlakom od velura. Napokon, nitko ne voli bolne uši nakon što satima mora nositi slušalice. Taj fokus na udobnosti ispunjava prilagodljiv, fleksibilan dio za glavu koja se može oblikovati po vašoj potrebi i mjerama. Pioneer DJ kaže: “nećete ni primijetiti kako ih nosite”.

Ostale slušalice iz ove kategorije koje su također za preporuku su Sennheiserovi HD 800 S i HD 560S. Industrijski HD 800 S nije jeftin, stoji 1399 funti, dakle gotovo 12000 kn. Ključne značajke uključuju inovativnu tehnologiju apsorbera koja osigurava čuvanje zvukova visoke frekvencije i 56 mm pretvarač zvuka. Sennheiserov HD 560S je povoljniji, stoji 169 funti, dakle, oko 1500 kn, dolazi s pretvaračem i jakim magnetom koji osiguravaju upečatljive basove i visoke tonove. Trokutasti položaj slušanja (kakav se nalazi u sustavima zvučnika u vrhunskim studijima za snimanje) prisutan je zbog E.A.R.-a (Ergonomsko zvučno usavršavanje).

KOJE SU NAJBOLJE “CLOSED BACK” STUDIJSKE SLUŠALICE

Sennheiser HD280 Pro, £87 (oko 750 kn)

Ovo je iznimno dobra ponuda. Za ovu primamljivu cijenu, Sennheiserov “closed back” HD280 Pro pruža izolaciju buke koja je potrebna da zaronite duboko u vašu produkciju, bez brige od vanjske buke i podražaja. Mekane čašice za uši također se mogu preklopiti i okretati, što znači da ih je lako spakirati u torbu ili ubaciti u džep. Izdržljiva konstrukcija HD280 Pros-a također znači da će biti sigurne od oštećenja dok su tako složene. Dakle, idealne su za producente koji najbolje rade na putovanjima.

KOJE SU NAJBOLJE “OPEN BACK” STUDIJSKE SLUŠALICE?

Audio Technica ATH-R70, £299.99 (oko 2600 kn)

ATH-R70 prve su “open back” slušalice s potpisom Audio Technice; bilo je jasno da su napravili sve kako bi osigurali da su dostojne vaših najvažnijih studijskih zadataka. Aluminijska mrežasta kućišta u obliku saća čine ih zvučno transparentnima, a također im daju čvrst, industrijski izgled koji odgovara technu koji producirate. Udobno sjedaju na glavu, što je apsolutno ključno kada ste satima u studiju, a earpadovi od prozračne tkanine ugrađeni su kako biste bili sigurni da vas uši neće boljeti nakon sessiona. Prilagođene za miksanje i mastering, ATH-R70 mogu reproducirati frekvencije u rasponu od 5 do 40 000 Hz, osiguravajući vam da čujete točno ono što vam treba. Distorzija je svedena na minimum zahvaljujući visoko učinkovitim magnetima i dizajnu magnetskog kruga od čiste legure. Još jedna ključna značajka je odvojivi, dvostrani kabel koji automatski održava ispravnu stereo orijentaciju.

Ostale “open back” slušalice koje vrijedi pogledati uključuju, doduše skupe, Sennheiser HD 600 ili Philips Fidelio X2HR za one s manjim budgetom.

KOJE SU NAJBOLJE STUDIJSKE SLUŠALICE ISPOD 200 FUNTI?

Audio Technica ATH-M50x, £129.99 (oko 1200 kn)

Ponekad morate odrediti na što ćete trošiti novac. A bavljenje glazbom obično znači da vam treba puno opreme, dakle, vrlo vjerojatno morate kupiti drum machinu, sampler ili pak mikrofon. S obzirom da to sve košta, možda onda želite uštedjeti na slušalicama. Audio Technica ATH-M50x stoje oko 1200 kn a nude jako puno toga. Ne trebate se brinuti hoće li se u njih uvući vanjska buka zahvaljujući uskim, oblikovanim ear cupsima koje se i okreću za 90 stupnjeva, što znači da je olakšano i slušanje samo jednim uhom. Jasnoća zvuka je kao treba, uključujući i niske zvukove zahvaljujući dubokom basu.

Ako tražite nešto što će vas koštati manje od prosječnog noćnog provoda, tada će Sennheiser HD-206 odraditi posao za samo 24,99 funti (oko 220 kn). “Open back” slušalice pružaju kvalitetno ublažavanje okolišne buke i osiguravaju udobnost s jastučićima od umjetne kože.

KOJE STUDIJSKE SLUŠALICE SU NAJBOLJE ZA DJ-IRANJE?

Sennheiser HD-25, £129 (oko 1200 kn)

Postoji razlog zašto se Sennheiserove HD-25 slušalice smatraju standardom. Izuzetno su lagane, imaju samo 140 grama, točno onoliko koliko je potrebno prilikom razbacivanja po DJ kabini, a imaju i rotirajuću kapsulu za slušanje jednim uhom, što je neophodno za DJing. Ove značajke očito dobro dođu i kod snimanja DJ miksa u studiju a nisu ni preskupe. Činjenica da mogu podnijeti visoku razinu zvuka čini ih idealnim slušalicama za noćni klub ili vaš kućni sound system.

KOJE STUDIJSKE SLUŠALICE SU NAJBOLJE ZA KLASIČNU PRODUKCIJU?

Focal Listen Professional, £219 (do 2000 kn)

Što se tiče uobičajenih produkcijskih potreba, Focal Listen Professional omogućuje većinu njih. Izvrsna tonska ravnoteža ističe se na ovim “open back” slušalicama, pravi je plus za bas i niže tonove. Tu je upravljačka membrana sa stopostotnim Mylar ovjesom koji osigurava točnu reprodukciju zvuka, a središnji dio izrađen je od legure Mylar-titana kako bi se postigao prošireni frekvencijski odaziv. Apsorpcija zvuka je uredna, dio za glavu je obložen silikonom, prilagođen svim oblicima i veličinama glave, a dizajniran je tako da otklanja rizik od osjećaja pritiska pri duljem radu. Kada želite odmoriti jedno uho, čašice se mogu okretati vodoravno i okomito.

KOJE STUDIJSKE SLUŠALICE SU NAJUDOBNIJE?

Beyerdynamic DT 770 PROBeyerdynamic DT 770 PRO, £109 (oko 950 kn)

Iskustvo slušanja često mogu pokvariti preuske slušalice, koje pritišću, zadavajući mukotrpnu glavobolju. To je posljednje što želite kad morate dulje vrijeme biti u studiju. Dodavanjem Beyerdynamic DT 770 PRO-250 u svoj komplet osigurat ćete udobnost i uštedu na tabletama protiv bolova. Dio za glavu (izrađen od opružnog čelika) i svilenkasto sivi, cirkularni ear cupsi dat će vam osjećaj kao da odmarate glavu na jastuku, a ne da naporno radite u studiju. Jastučići se mogu zamijeniti, jednom kad se istroše, tako da će vam slušalice uvijek biti udobne.

Next Page
Loading...
Loading...