Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

Fresh: Anja Štark

Electro-pop na relaciji Beograd - Bruxelles

  • Jovana Radovanović | Foto: Anja Štark Press
  • 26 January 2021

Anja Štark je dope pop duo koji trenutno funkcioniše na relaciji Bruxelles - Beograd. Do sada su objavile tri singla u samostalnom izdanju (“Zlato”, “Mesta” i “Dječaci sa srcem slijepog miša”), kao i singl “Vazduh” u saradnji sa Hibridom za sarajevsku Podmornicu i pesmu “Blokovi” za Believe Music. Elektro-pop zvukovi Skandinavije, višeglasni aranžmani i neobični vizualni pristup je ono po čemu ćete prepoznati ovaj beogradski duo.
Razgovarali smo sa Aleksandrom i Milicom o njihovim muzičkim počecima, kreativnom procesu i budućim planovima.

Za electro pop su se opredelile spontano i organski – to je žanr koji najbolje rezonira uz njihov senzibilitet, ukus, dok istovremeno daje dovoljno prostora za eksperimentisanje. Aleksandra i Milica često vole da se poigravaju odrednicama, pa svoju muziku označavaju i kao “dope pop” u šta ćete se i sami uveriti posle jednog preslušavanja singla “Zlato” i “Mesta”. Pulsirajuće, mračno, hipnotišuće – muzika benda Anja Štark se nenametlivo uvlači u naše uši i podsvest.

Za Milicu su najproduktivniji periodi tuge kada kroz muziku kanališe osećanja što se nazire i kroz pomalo mračne atmosfere njihovih pesama. Sa druge strane, njena koleginica i druga članica benda – Aleksandra kaže da su i sreća i tuga podjednako inspirativne, ali kad se nađe vremena za stvaranje. Obe se slažu da je muzika neizostavni deo života, pojačivač i umanjivač osećanja i stanja, kao i ultimativno sredstvo komunikacije i izražavanja. Ono što su slušale i pratile od malih nogu uticalo je na njihov današnji pristup muzici i pevanju.
“Mislim da nas sve oblikuju uzori koje smo imali od malih nogu... Ali recimo da sam oduvek želela da na bini budem kao Nik Ofer”, kaže Aleksandra. Na listu uzora upisale su se i electro pop diva Róisín Murphy, kao i trip hop legenda Beth Gibbons.

“Za muzičare poput nas - kojima muzika nije (glavni) izvor prihoda, stvari i nisu bile toliko loše - posvetili smo se pisanju novih pesama, snimanju, produciranju i usavršili sve aspekte online rada i saradnje. Za ove druge, kojima je muzika glavna i jedina profesija (a tu mislim na pozicije u čitavoj muzičkoj industriji - od koncertnih promotera, preko menadžera do izvođača), ovo stanje je pravi pakao i nadam se da će uskoro prestati”, odgovara Milica na naše neslavno pitanje o uticaju korone na muzički svet.

Pročitajte i ovo: Fresh: Tam

Za sada duo Anja Štark ne pravi dugoročne planove, ali bi u 2021. godini volele da snime album i održe jedan koncert. Do neke nove prilike za njihanjem u mračnim kornerima klubova uz ovu electro-pop senzaciju, chekirajte njihove stvari na njihovom YouTube kanalu te ih pratiti na Instagramu i Facebooku.

Next Page
Loading...
Loading...