Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

STUDENI: 10 NAJBOLJIH REGIONALNIH TECHNO, MELODIC I PROGRESSIVE IZDANJA

Svježina atmosferskih prilika sa sobom donosi i svježu produkciju!

  • Mixmag Adria
  • 3 December 2019

Kao da se ni nismo uspjeli oporaviti od bezbrojnih Halloween partija, a studeni je već prošao. Unatoč kišama, hladnoći i dnevno-političkoj situaciji preživjeli smo. Ponajviše zahvaljujući impresivnoj produkciji regionalnih autora koja nas je držala u pozitivnom raspoloženju tijekom cijelog mjeseca. I prije nego prijeđemo u odabir deset najboljih izdanja po mišljenju naše redakcije, red je spomenuti i one koji nisu uvršteni u top listu isključivo zahvaljujući brutalnoj konkurenciji. Prije svega odlična produkcija Breaktrough s kompilacije Bully Beatz za koju je zaslužan Black Acid, zatim progressive house producent Lobor D i njegov Sunbeam EP, koji je objavio belgijski Bonzai. Theory of Cosmos je zavidno izdanje iza kojeg stoje Lawrence Klein i Outcome, a Locomatica i Blaukoma su na kompilaciji Souvenir#100.¾ objavili odličan uradak Brute. BILBONI je ponovno odgovoran za jedan superiorni remiks. Ovoga puta se radi o singlu Nucleoside koji su u originalu stvorili J&S Project i Richard Cleber. Kad smo već kod remikseva, Timo Maas se uhvatio jedanaest godina starog klasika Oasis kojeg je za Music Man Records svojevremeno objavio Petar Dundov i odradio monumentalnu novu verziju.

A sada krenimo sa selekcijom top deset po izboru redakcije portala Mixmag Adria...

10 Veztax, DX - Upwards N' Downwards

Klasični je acid techno ponovno u modi na veselje svih, pa tako i članova našeg kolektiva. Veztax i DX objavili su upravo ono što vole svi klinci, te oni koji se unatoč godinama i dalje tako osjećaju u srcu. 134 BPM-a su korisno rješenje kada u uredu nestane kave, a bliže se finalni rokovi, no u plesnim prostorima idealna su motivacija za spontane aerobne aktivnosti. Ovo izdanje koje se sastoji od dva šestminutna naslova zadovoljiti će gotovo sve ljubitelje unikatnog retro štiha.

Izdanje nabavite ovdje, a ulomke poslušajte u nastavku.

09 Space Motion - Asia [the Remixes]

Iako mnogi laici smatraju da je lako odraditi remiks kad je originalna verzija hit, najčešće je ispunjenje nerealnih očekivanja najveća prepreka pri izradi varijacije na temu. Srećom, sva tri remiksa uspjela su istovremeno zadržati ljepotu izvornih elemenata i pronaći balans s autorskim glazbenim metodama, a remikseri Veljko Jovic, Michael A i Buba zaslužuju duboki naklon za odrađeni posao.

Izdanje nabavite ovdje, a Veljkov remiks poslušajte u nastavku.

08 Jelly For The Babies - Luna

Prekrasni progressive house koji svojom hipnotičkom zavodljivošću zadire u dubinu apstraktnih emocija. Izdanje koje uključuje originalnu verziju nadopunjeno je s dva remiksa koja svaki na svoj način iznose najbolje produkcijske komponente na vidjelo. Portal Beatport stavio je izvornu verziju na listu Best New Hype Progressive House: Nov. 2019, a popularni Proton Radio, već naveliko pušta remiks koji je odradio Erdi Irmak. No, je li ovo tek rođenje budućeg klasika?

Izdanje nabavite ovdje, a ulomke poslušajte u nastavku.

07 Aney F. - 3 Hours Later

Jednostruko izdanje prepoznatljivo po sugestivnoj naraciji koja znanstveno opisuje doziranje psihodelične supstance LSD. Vjerojatno ga nikad ne bi svrstali u kategoriju minimal ili deep tech, budući da svojom estetikom više podsjeća na uratke koje su sredinom devedesetih radili Hardfloor, no kad je već svrstana u tu žanrovsku klasifikaciju baš nam je drago da je završila na ljestvici Best New Minimal / Deep Tech: November by Beatport. Aney F. još jednom dokazuje da je naziv stila potpuno nebitan kad je u pitanju dobra glazba. Gotovo osam minuta voženje pod jakim acid house utjecajem nekontrolirano tjera na ples. Što je još potrebno za dobar tulum?

Izdanje nabavite ovdje, a ulomke poslušajte u nastavku.

06 CELEC - Dark World Dealings EP

Djela mnogih autora nazivamo mračnima, no CELEC se ne ustručava prijeći granicu koja odvodi u bezdan. Njegova djela besprijekorno kombiniraju industrijske ritmove i atmosferu panike, a glas su pripadnosti nove urbane generacije. Kao i svaka velika umjetnost, ona je potpuno nebitna ako ljude ostavlja nezainteresiranima, a Matej Celec definitivno nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Njegova se produkcija sluša ili s velikim oduševljenjem ili se uopće ne sluša, no kompromis u njegovom umjetničkom izražaju ne postoji.

Izdanje nabavite ovdje, a ulomke poslušajte u nastavku.

05 Unique (CRO) - Camyi EP

Kad je Unique u pitanju, ni jedan detalj nije prepušten slučaju. Njegovo stvaralaštvom je odraz intelektualizma autora, a umijeće koje je potrebno za stvaranje glazbe na njegovom nivou je dokaz prosvjetljenja do kojeg je došao konstantnim radom. No, Unique se nikad ne prezentira kao samodovoljni umjetnik, već kao integralni dio daleko veće scene, pa nije ni čudo da su mu dva remiksa naslovne teme galantno odradili Santiago Batacosta i Edy C.

Izdanje nabavite ovdje, a original poslušajte u nastavku.

04 Petar Dundov, Marc Romboy - Ex Machina EP

Ovo je već treće zajedničko izdanje za renomirani Systematic Recordings, a kao i prošle godine i ovo je objavljeno u studenome. Petar Dundov i Marc Romboy, senzibilitetom, stažom na sceni i vještinom prvorazredna su fuzija koja ni ovoga puta nije podbacila. Naslovno djelo, futuristički je techno s melodijskom linijom koja bi bez problema poslužila kao soundtrack u istoimenom filmu o umjetnoj inteligenciji iz 2014. No, oba uratka svoje idealno mjesto pronalaze u klubu.

Izdanje nabavite ovdje, a ulomke poslušajte u nastavku.

03 Drzneday - Simulation

Drzneday uvijek zna što podiže atmosferu na partiju, a njegova su izdanja odraz onoga što publika želi čuti. Uvijek možemo govoriti o njegovim spretnim aranžmanima i virtuoznosti zvučne modulacije, no ono što ne možemo utvrditi nalazi se između tehničkih termina i notnog zapisa, a spada u magiju. Karakter koji imaju njegovi radovi jednostavno su urođeni dio visoko energične glazbe koju objavljuje. Uz naslovno djelo i bonus, nalazi se i remiks koji je na svoj način interpretirao Dani Sbert.

Izdanje nabavite ovdje, a ulomke poslušajte u nastavku.

02 UMEK - Managing the Moments

Zaista je teško biti u vrhu regionalne liste u trenutku kad novo izdanje promovira stari lisac Uroš. Kvalitetom produkcije njegovi su radovi najčešće iznad svjetske elite, a o funkcionalnosti Umekovih himni na plesnom podiju više nije potrebno ni govoriti. Takvo je i ovo trodjelno izdanje koje uklanja bubrežni kamenac s većom efikasnošću od perkutane kirurgije, a pri tom korisnicima audio tretmana ostavlja ogroman osmijeh na usnama. Prosudite sami!

Izdanje nabavite ovdje, a ulomke poslušajte u nastavku.

01 RanchaTek & Filterheadz - Resistance

Kakva fantastična kolaboracija! Iskusni velemajstori Filterheadz i underground čarobnjak RanchaTek u mješavini koja je rezultirala s dva sonična projektila. Eksplozivne su naprave lansirane s popratnim remiksom koji su odradili Carlos Mendoza i Elias R, a radi se o materijalu koji spaja oldschool techno elemente s novim studijskim pristupom. Izdanje je objavljeno za Unity Records, a iako se već vrti u setovima brojnih DJ faca, mi mu predviđamo još bolju budućnost!

Izdanje nabavite ovdje, a ulomke poslušajte u nastavku.

Loading...
Loading...